Science2Design4Society Wat is … DesignLab? Het DesignLab is een platform voor multidisciplinaire samenwerking, innovatie en creativiteit, waar ‘design.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ervaringen in samenwerking
Advertisements

Samen werken aan een duurzame civil society
Centre of Innovation and Services (CIS)
WORKSHOP GESLAAGD IN HET VAK: ROC MONDRIAAN – DE HAAGSE HOGESCHOOL 3 OKTOBER 2013 ONDERNEMERSCHAP EN ONDERWIJS.
Welkom bij het Dagje Economie en Bedrijfseconomie Studeren
Eric Holtman Hoofd Xchange, Centrum voor Nieuwe Media.
Faculteit der Letteren Communicatie- en Informatiewetenschappen
Netwerk en Innovatie ARK De Innovatie broedplaats.
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Health literacy =wicked problem Wat is een wicked problem? Een probleem met economische, sociaal maatschappelijke, juridische en technologische aspecten.
“Nederland is losing momentum zoals ook blijkt uit de European Innovation Scoreboard. De snelheid waarmee we actie moeten ondernemen wordt bepaald door.
De neuzen dezelfde kant op richten is ook een vorm van maatschappelijke betrokkenheid. Dat doen we nog niet zo goed. De functie van de HvA is goede professionals.
Wetenschap & Technologie Rol van opleiding en onderzoek in de innovatieketen Karen Maex, vicerector.
Dag van de kennisuitwisselin g Annelieke van Schie 19 januari 2010.
Engineeringscompetenties van Technische Bedrijfskunde
Wereldburgerschap en honours
Ervaringen en enige kritische kanttekeningen L.M.F. Dejong
Innovatie-gunstig Johnson & Johnson
EU - Buiten naar Binnen: Voorbeelden voor NL? IPCICO/HKU 24 juni,2010 Giep Hagoort,
Honours Programme Delft Aandacht voor talent
Honoursonderwijs in HBO
Where innovation starts Vakken eerste jaar Sustainable Innovation.
Bert Mulder | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool Stepping Stones for Safety and Security: innovatie, verbinden en samenwerken.
De noodzaak van kenniscoproductie Edwin Horlings 2 juni 2014.
Collaborative Strategizing
Dirk Jan van den Berg, Voorzitter College van Bestuur TU Delft. De Kracht van Delft editie 2008 TU-Delft – Kracht van Delft 2008.
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
Wat willen werkgevers? Uitdagingen voor het onderwijs Rolf van der Velden Research Centre for Education and the Labour Market.
Faculteit Industrieel Ontwerpen, 27 november 2006 Bilateraal College van Bestuur Managementteam Industrieel Ontwerpen.
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Arts in society Co-Creatie is meer dan samenwerken Rita De Graeve 24 september 2015.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Eelco Dijkstra, Pieter Hogenbirk Amsterdam Almere I&I conferentie 2015.
Wetenschap voor iedereen Wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek Amito Haarhuis Adjunct-directeur Science Center NEMO 9 december 2015.
Wie ben ik? Jan Zuur 51 jaar Docent-Coach Applicatie ontwikkeling en ICT-B Regisseur examinering In afrondende fase van Master Learning and Innovation.
Honoursprogramma BML Februari Een verzameling activiteiten om je verder te ontwikkelen bovenop je bachelor-opleiding. In ieder geval ontwikkeling.
Technology for health Welkom op onze 6e bijeenkomst!!
Kennispark Twente Marjan Weekhoud Directeur Kennisvalorisatie Saxion Kennispark Twente.
HIGH TECH HUMAN TOUCH UTWENTE.NL/BACHELOR. STUDIES Advanced TechnologyTechnische GeneeskundeCreative Technology.
Jaarplan 2016 Hogeschool VHL Vastgesteld door het College van Bestuur van Hogeschool VHL op 2 juli 2015.
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen i.s.m. Faculteit Rechtsgeleerdheid Februari 2016.
STRAATWAARDEN STRAATWAARDEN Atelier #1 : Place making mrt 2016.
DAVID PINTO
Bestuurlijke netwerkdag G32, 18 september 2014 Themagroep Ondernemerschap Wethouders: Ap Reinders, Haarlemmermeer Willemien Vreugdenhil, Ede Mariëtte van.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Shared Services Network Twente Krachtenbundeling op het gebied van communicatie Regionaal Platform Communicatie Twente.
Onderzoek en hogeschool waarom, wat en hoe bert mulder | informatie, technologie en samenleving.
Transitiepaden AFL Van school  Naar kenniscentrum AFL Van werken binnen teams in opleidingen  Naar samenwerken binnen en tussen domeinen en met de 5.
Inkoper ontmoet ondernemer MVO: Het moet wel van twee kanten komen Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt.
Een groep maatschappelijke organisaties hebben samen met het Rijk de handen ineen geslagen om waar mogelijk versnelling te realiseren Deze ‘RACE’ coalitie.
Hogescholen en Kennisvalorisatie
Relatie doelgroep, marktvraag en aanpak
In het mbo Marga Douma-Alta 2 november 2016
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
Tilburg University Facts&Figures 2015.
SMART CITY DORDRECHT Ruimte voor innovatie.
Blended Learning en Keuzedelen: Een perfecte combinatie
Spelregels Digitale stad
Center for e-Learning, RSM
NIA en AvG: Innovatie en Ondernemerschap
Staf Depla Van Poeljelezing
Inhoud Nederlands voorzitterschap van de Raad van de EU
De toekomst van de maatschappelijke stage
Faculteit Gezondheidszorg goed bezig (& blijven)
Innovatie versnellen met labs Dr. Anja Overdiek
Bedrijfskundige Innovatie in de Aardbevingsbestendige Bouw: de nieuwe norm Eco-systeeem is ook elk niveau en dus ook de kansen om het te veranderen.
Presentatie Zaal Le Club
Transcript van de presentatie:

Science2Design4Society Wat is … DesignLab? Het DesignLab is een platform voor multidisciplinaire samenwerking, innovatie en creativiteit, waar ‘design research’ wordt onderwezen, onderzocht en uitgevoerd vanuit een duidelijk eigen profiel: Science2Design4Society. ‘Design’ is hierbij het realiseren van creatieve en multidisciplinaire verbindingen tussen wetenschap en samenleving. Het verbinden van wetenschap met de samenleving via design vereist een ontwerpende aanpak, samenwerking tussen disciplines, en expliciete aandacht voor de relaties tussen technologie en samenleving. Science2Design4Society

Wat… bieden we? S2D4S METHODE Science 2 design 4 Society aanpak is de Design methode van de Universiteit Twente. Design onderzoek Multidisciplinair & teamwork Iteratief, creatief, reflectief, reframing Maatschappelijke impact

RUIMTE Wat… bieden we? Open creatief flexibel creerend DE plek voor multidisciplinair design research Drop-in voor ELKE student, medewerker en bedrijf

Wat… bieden we ? PLATFORMFUNCTIE Intern heeft het DesignLab tot doel om het ontwerpende profiel van de Universiteit Twente verder vorm te geven, in combinatie met multidisciplinariteit en aandacht voor de relaties tussen technologie en samenleving. De ‘Science2Design4Society’ benadering van het DesignLab belichaamt deze doelstelling: het verbinden van wetenschap met de samenleving via design vereist een ontwerpende aanpak, samenwerking tussen disciplines, en expliciete aandacht voor de relaties tussen technologie en samenleving. Deze rol vervult het DesignLab door een platform te zijn voor ontwerpgerelateerd onderzoek en onderwijs, waar zoveel mogelijk medewerkers van de UT zich thuis voelen.

Wat… doen we? ONDERZOEK Stimuleren en ondersteunen van multidisciplinaire design research Onderzoeksfaciliteiten UT crossovers Met bedrijven en organisaties Thuis voor icoonprojecten Betrekken studenten Voorbeelden: Design research projecten met externe partijen (ethische en juridische aspecten van het ontwerpen van drones, ICAVE, FOCUS) Samenwerking over faculteiten en instituten (Center for Monitoring and Coaching) Thuis voor icoonprojecten (Living Smart Campus, Early Diagnostics) Delen van onderzoeksfaciliteiten (Social Science Lab)

Wat… doen we? ONDERWIJS DesignLab specifiek onderwijs Voorbeelden: Designlab specifiek onderwijs: HTHT module, Design honours, Masterclass Collaborative Future making, lezingen Designlab gefaciliteerd onderwijs: vakken vanuit IO, CreaTe, HMI, maar ook communicatiewetenschappen, psychologie, bedrijfskunde ONDERWIJS DesignLab specifiek onderwijs DesignLab gefaciliteerd onderwijs Voorlichting

Science2Design4Society Overall is het DesignLab een fysieke uiting van een diepe stroming aan de UT die we gezamenlijk willen ontplooien, namelijk het ontwerpende karakter dat diep in het DNA van de UT komt weer expliciet maken.

Science2Design4Society Ook nationaal en internationaal krijgt het DesignLab steeds meer bekendheid. Zo heeft Jet Bussemaker het DesignLab in 2014 niet alleen geopend, maar noemt zij het DesignLab ook overal als het excellent voorbeeld voor multidisciplinair werken en een plek waar studenten met de 21st century skills worden klaargestoomd die we als maatschappij zo hard nodig hebben.

Questions?