Leesstrategieën oriënterend lezen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Schema en synthese van een zakelijke tekst
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Een moodboard?.
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Bronnen Merle Wissink.
Street dans is een helle leuke sport om te doen je leert heel veel
Boekbespreking Gemaakt door: Jeroen en Milan
SAMENVATTEN van leerteksten… Tekst verkennen
Quiz Start.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Bezoekersgerichte teksten
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
Hoe leer je lange teksten
Een leesstrategie: toepassing
Stelles “Een eigen (ei)land”..
Stappenplan Samenvatten
QUIZ hoofdstuk 1.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
inleiding leesvaardigheid Leesstrategieën & schrijfdoel
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Wat is een goede onderzoeksvraag?
Het schrijven van een betoog
Koala.
Centraal Examen Nederlands
Hoofdzaken/bijzaken/kernzinnen
LEZEN 3.4 FUNCTIES VAN TEKSTGEDEELTEN. KLAAR MET DE TOETS? Kijk de paragraaf lezen 3.4 na (zie antwoorden in je ) Meld jezelf aan op Google Classroom.
HET ONDERWERP VAN EEN TEKST Lezen h1. Aan het einde van de lees weet/kun je Wat het onderwerp van een tekst is Hoe je deze kunt vinden.
SAMENGESTELDE ZINNEN Hoofdzin en bijzin. Wat gaan we deze les leren? Wat zijn samengestelde zinnen? Wat is een bijzin? Wat is hoofdzin?
LEZEN 2.4 INFORMATIEVE TEKSTEN, INTERVIEWVERSLAG, INLEIDING EN SLOT EN FUNCTIES DAARVAN.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
De vraag is je beste vriend
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
HOOFDSTUK 6 Goed voor het milieu?
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Alinea: kernzin + uitwerking
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Leesvaardigheid 2 Klaar voor je toekomst!.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Onderwerp, deelonderwerpen en hoofdgedachte
Meewerkendvoorswerpzin
Alinea’s, inleiding, middenstuk en slot
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Lezen 1.3 en 2.1 Woordenschat 1.1 en 1.2
Lezen samenvatten.
Onderwerp en hoofdgedachte
Deelonderwerpen Hoe herken ik de deelonderwerpen van een tekst?
Hoe schrijf je een recensie?
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Infographics Wat is de functie van infographics en hoe haal ik belangrijke informatie uit ze? NU Nederlands 2F.
Nederlands Tekstbegrip Onderwerp, deelonderwerp en hoofdgedachte
Hoe maak ik een goede samenvatting?
Hoe maak ik een goede mindmap?
Inleiding, middenstuk, slot
Teksten lezen/Schrijven
Van alle markten thuis Perron 1 – les 1.
De leesstrategie voor begrijpend lezen
LEZEN.
Transcript van de presentatie:

Leesstrategieën oriënterend lezen Stappenplan lezen Leesstrategieën oriënterend lezen

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Voorspel het onderwerp! Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Bekijk de illustraties Wat zeggen ze over het onderwerp? Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Bekijk de illustraties Lees het vetgedrukte beginstukje Wat zegt het over het onderwerp? Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie Ze staan bekend als bloeddorstige menseneters. Maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten haaien echt gevaarlijk.

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Bekijk de illustraties Lees het vetgedrukte beginstukje Lees de tussenkopje Voorspel het onderwerp van de tekstgedeeltes die erbij horen

Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie Ze staan bekend als bloeddorstige menseneters. Maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten haaien echt gevaarlijk. Bloeddorstige menseneters? vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Tanden en het skelet vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv De blauwe, witte en reuzenhaai vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Nog meer haaien Babyhaaien vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv Help, haaien bedreigd!

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Bekijk de illustraties Lees het vetgedrukte beginstukje Lees de tussenkopjes Lees de vetgedrukte/cursieve woorden Voorspel het onderwerp van de alinea!

Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie Ze staan bekend als bloeddorstige menseneters. Maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten haaien echt gevaarlijk. Bloeddorstige menseneters? De meeste mensen denken dat haaien graag zwemmers achter na zitten en aan stukken scheuren. Maar dat is helemaal niet waar. Als een haai aanvalt is het meestal per ongeluk. Haaien zien mensen soms aan voor een dier in nood of een zeeleeuw (een lekker hapje voor een haai) en vallen dan aan.

Oriënterend lezen De buitenkant van de tekst Lees de titel en de mogelijke ondertitel. Bekijk de illustraties Lees het vetgedrukte beginstukje Lees de tussenkopjes Lees de vetgedrukte/cursieve woorden Lees het slot (Bekijk de bronvermelding) Is de tekst actueel? Welke extra informatie krijg je?

Haaien, haaien, haaien! Haaien hebben een slechte reputatie Ze staan bekend als bloeddorstige menseneters. Maar eigenlijk zijn er maar een paar soorten haaien echt gevaarlijk. Bloeddorstige menseneters? De meeste mensen denken dat haaien graag zwemmers achter na zitten en aan stukken scheuren. Maar dat is helemaal niet waar. Als een haai aanvalt is het meestal per ongeluk. Haaien zien mensen soms aan voor een dier in nood of een zeeleeuw (een lekker hapje voor een haai) en vallen dan aan. Het Klokhuis dossier Femke Hesemans, november/december 2003

Oriënterend lezen Hoe: lees de titel/ondertitel, inleiding, slot, tussenkopjes, sleutelwoorden en bekijk de plaatjes Doel: onderwerp bepalen Let op: het onderwerp bestaat uit een paar woorden. Schrijf dus niet een hele zin op met een persoonsvorm!