Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enkele ideeën voor de uitbouw van een E-health omgeving op basis van de ervaringen inzake gecoördineerd informatiebeheer in de sociale sector Frank Robben.
Advertisements

Multidisciplinaire gegevensdeling
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Het eHealth-platform: een stand van zaken Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
EHealth met respect voor privacy en beroepsgeheim Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
EHealth: stand van zaken en toekomstperspectieven 08/03/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel.
Huisarts, Go for IT Dr. Leo Geudens ICT-coördinator HVRT
Q-KENNIS Een kennis-systeem is veelal gebaseerd op het ontsluiten van aanwezige kennis en ter faciliterering van de ontwikkeling van nieuwe kennis. Het.
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Het eHealth-platform: doelstellingen en stand van zaken Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
Voordelen van het eHealth-platform voor de woonzorgcentra Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel.
EHealth in de welzijnssector Vlaams Welzijnsverbond VZW 23/10/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000.
Korte stand van zaken van het eHealth-platform en de prioriteiten voor de komende periode Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg.
EHealth met respect voor het beroepsgeheim: bouwstenen aangeboden door het eHealth-platform Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg.
Korte stand van zaken van het eHealth-platform en de prioriteiten voor de komende periode Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg.
eHealth & elektronische communicatie
EHealth in de praktijk voor artsen VUB - Faculteit Geneeskunde en Farmacie 25/10/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai.
Interministeriële Conferentie Volksgezondheid: de extramurale zorgkluis Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375.
EHealth: stand van zaken en toekomstperspectieven 26/04/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel.
Het elektronisch bewonersdossier in rust- en verzorgingstehuizen: mogelijke bijdrage van het eHealth-platform Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform.
© Universiteitsbibliotheek Groningen METIS Aanleverloket Metis/Repositories Henk Druiven Henk Ellermann Afdeling Digitale Bibliotheek Vz. Universiteitsbibliotheek/RuG.
Het eHealth-platform: doel, organisatie, stand van zaken en prioriteiten Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375.
Samenwerken in de zorg: privacy en beveiliging Wat mag u verwachten van het eHealth-platform ? Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg.
Het eHealth-platform ter ondersteuning van een kwalitatief hoogstaande zorg met een minimum aan administratieve formaliteiten Frank Robben Administrateur-generaal.
RAI en het eHealth-platform: mogelijkheden voor een vlotte en veilige uitwisseling van gegevens tussen zorgsettings Frank Robben Administrateur-generaal.
Het eHealth-platform vandaag en morgen Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
E-stromen in de gezondheidszorg: zegen of zorgen ? Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
EHealth met een goed evenwicht tussen efficiëntie en bescherming van de persoonlijke levenssfeer Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform.
Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform
Het eHealth-platform Stand van zaken, prioriteiten en voorstellen
EHealth, gezondheidsgegevens en privacybescherming Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform
Het eHealth-platform ter ondersteuning van een kwalitatief hoogstaande zorg met een minimum aan administratieve formaliteiten Frank Robben Administrateur-generaal.
Het eHealth-platform: doel, stand van zaken en prioriteiten Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel.
EHealth-platform & informatieveiligheid 26/04/2013 Frank Robben Administrateur-generaal van het eHealth-platform Willebroekkaai 38 B-1000 Brussel
Uitdagingen en opportuniteiten voor ziekenhuizen op het vlak van eHealth Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375.
Het eHealth-platform: doel, uitwerking en stand van zaken Frank Robben Coördinator eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
Het eHealth-platform: algemene voorstelling en stand van zaken Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel.
Klinische Bouwsteen Project Generieke Overdrachtsgegevens Overdracht Contact (v 1.0)
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Roadmap Toekomstbeeld 2016 Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning
Het elektronische zorgplan
EBir th © Fedict All rights reserved Elektronische kennisgeving van geboorte Informatie dag eHealth 08 Oktober 2009.
Het gebruik van het eHealth Platform door UZ Leuven
Centrale en decentrale opslag
eHealth-platform: stand van zaken en perspectieven
EHealth-platform: stand van zaken en
Innovaties opschalen, het kan Op dit moment > 3 miljoen apps beschikbaar, waarvan 5% in categorieën Health en Medical Bron:
© 2009 Universitair Ziekenhuis Gent Het Gents ZiekenhuisOverleg Stand van zaken en toekomstvisie Prof. dr. Bart Sijnave CIO 4 juni 2009.
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
@FrRobben eGezondheid: stand van zaken, prioriteiten.
Johan Krijgsman (Nictiz) Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz)
EHealth & elektronische communicatie Frank Robben Administrateur-generaal eHealth-platform Sint-Pieterssteenweg 375 B-1040 Brussel
@FrRobben eGezondheid: stand van zaken, prioriteiten.
E-diagnostiek Hans Zandleven 14 november Over Izore Laboratorium voor medische microbiologie Izore werkt voor de 1 e en 2 de lijn Ca 120 medewerkers.
@FrRobben eGezondheid: de Roadmap 2.0, met bijzondere.
Elektronische Zorgoverdracht Is XDW een mogelijke oplossing? 22 mei – Jan Feenstra.
LSP Project FRAME. Friesland Project FRAME voor apotheken, ziekenhuizen Project Doktersdiensten voor huisartsen en apotheekhoudende huisartsen.
Gebruik van e-health functies binnen Windoc
eHealth & elektronische communicatie
Het eHealth-platform Stand van zaken, prioriteiten & voorstellen
Het eHealth-platform ICT InfoDay 2 maart 2011
Elektronische kennisgeving van geboorte
Plan e-gezondheid 2015 – 2018 Actiepunt 3 (Medicatieschema – VIDIS project) Yoeriska Antonissen – Marc Bangels – Frédéric D’Hondt – Wim Vanslambrouck.
AP6 : Delen om samen te werken
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
Het Delen van patiëntgegevens
Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie Gent 26/06/2018 Gent
Verpleging als integrator
Transcript van de presentatie:

Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1

Problematiek : huidige situatie Medische documenten m.b.t. een patiënt ?

Problematiek : toekomstige situatie HUB Meta- Hub Medische documenten m.b.t. een patiënt ? HUB HUB

Initiële context van het project Bestaan van lokale en regionale initiatieven ter ondersteuning van beveiligde transmurale gegevensuitwisseling tussen EMD (ziekenhuizen, huisartsen, ...) "zorgnetwerken" genoemd georganiseerd en beheerd door de vertegenwoordigers van de zorgverleners Voornaamste initiatieven Réseau Santé Wallon (FRATEM) Gents ZiekenhuisOverleg (Universitair Ziekenhuis Gent) Leuvense Internet Samenwerking Artsen (KU Leuven) Brussel Health Information Platform (ABRUMET)

Algemene principes Geen centralisering van medische gegevens Minimale tussenkomst in de bestaande systemen (op het niveau van de EMD) Benutten en valoriseren van lokale en regionale initiatieven Geleidelijke invoering

Bijdrage van het project Ondersteuning en harmonisering van lokale en regionale initiatieven invoering van een centrale component ter ondersteuning van de uitwisselingen tussen netwerken ("metahub") ontwikkeling van een technische specificatie voor de uitwisselingen globale architectuur standaardisering van de interfaces en uitwisselingsprotocols gemeenschappelijke definitie van regels en fundamentele concepten, bv. identificatie van de zorgverleners en de patiënten informed consent van de patiënt therapeutische relaties Geleidelijke oprichting van netwerken ("hubs")

Voornaamste functionaliteiten Primaire functionaliteiten: opzoeking en raadpleging van bestanden raadpleging en voeding van het "verwijzingsrepertorium" routering van de uitgewisselde bestanden Regeling van de toegangen beheer van de "toestemmingen" beheer van de therapeutische relaties en de uitsluitingen beheer van de toegangsaudits

Het verwijzingsrepertorium Wordt uitgewerkt via een getrapt systeem de verwijzing naar de zorgverlener(s) of zorginstelling(en) waar m.b.t. een patiënt één of meerdere elektronische documenten beschikbaar zijn, wordt, mits informed consent van de patiënt, opgeslagen in een lokaal of regionaal verwijzingsrepertorium (een zgn. “hub”) het verwijzingsrepertorium beheerd door het eHealth-platform (de zgn. “metahub”) bevat enkel verwijzingen naar de hub(s) waar er m.b.t. een patiënt verwijzingen zijn opgeslagen

Het verwijzingsrepertorium De uitwerking via een getrapt systeem respecteert de organisatie van de regionale en lokale netwerken tussen zorgverleners en/of –instellingen vermijdt dat gezondheidsinformatie over de patiënt kan worden afgeleid uit de informatie bewaard in het verwijzingsrepertorium beheerd door het eHealth-platform

Regels en fundamentele concepten De publicatie van de verwijzing in een hub en de meta-hub vereist een informed consent van de betrokkene: het model van informed consent (met de mogelijkheid om te kiezen tussen een opt-in en opt-out) werd uitgewerkt en voorgelegd aan het Beheerscomité van het eHealth-platform en wordt momenteel besproken met de vertegenwoordigers van de zorgverleners en de patiënten

Regels en fundamentele concepten De toegang tot informatiegegevens waarnaar wordt verwezen in een hub vereist een therapeutische relatie tussen de opvragende zorgverlener en de betrokkene: de nota inzake het bewijs van een therapeutische relatie is goedgekeurd door Beheerscomité van het eHealth-platform, na overleg met o.a. de Orde van Geneesheren en het Federaal Platform inzake Patiëntenrechten, en door de Afdeling Gezondheid van het Sectoraal Comité Deze nota is enkel geldig voor de geneesheren en ziekenhuizen. Wat de andere zorgverleners betreft (kinesitherapeuten, tandartsen…) is een nota in uitwerking

Oprichting van de "hubs"

Meer info https://www.ehealth.fgov.be/nl/page/website/home/platform/standards.html Nota m.b.t. de informed consent van de patiënt Nota m.b.t. het elektronische bewijs van een therapeutische relatie Nota m.b.t. de doelstellingen en standaardfunctionaliteiten van een "hub" https://www.ehealth.fgov.be/standards/kmehr/en/webservices/home/webservices/index.xml Specificatie van de uitwisselingsinterfaces