IBS III Voedingspatroon Energiebalans

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is een goede warme maaltijd?
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Voedingsclinic 18 oktober website: contact:
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
De Wereld van Sport, Bewegen en Gezondheid 2 Hoorcollege 1: Leefstijl 1 - Energiebalans SBG leswk 1, HC1 - Jim Lo-A-Njoe.
Practicumvoorbespreking voedingsanamnese
Stofwisseling 15 maart 2011.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Op weg naar een gezonde levensstijl
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Energiemanagement Hans Spanjers
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Introductie sportvoeding
Hoofdstuk 2 Sportvoeding voor betere prestaties.  10:45 Terug blik vorige week  10:50 Opdracht schijf van vijf vergelijken met de voedselpiramide 
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Eetadvies.
Voedingswaardeninformatie-systeem
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Basis en paraveterinair
H3. Sportvoeding voor betere prestaties
1.3 voedingsstoffensamenstelling en vergelijken
Les 8: reken met procenten in dagelijkse situaties
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voel je wel in je vel !.
Voeding Kenmerken van voeding.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Energiebehoefte.
Title of your presentation
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Osteoporose.
Oefenen voerberekening
Voedingshoeveelheid berekenen
Eetmeter Eetgedrag. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Wat staat er op een etiket?
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

IBS III Voedingspatroon Energiebalans Je bepaalt de energiebalans van een individu. Je past de eetmeter van het voedingscentrum toe. Je kunt vervangende producten uit hetzelfde vak van de schijf van 5 benoemen. …….

Inhoud Energiebehoefte leren berekenen Taak energiebalans

Herhaling: Wat is de energiebehoefte? Eten en drinken = energie Hoeveelheid energie Kilojoule (kJ) Kilocalorie (kcal) 1 kcal = 4,2 kJ Wij gebruiken calorieën

Wat is de energiebehoefte? Energie balans Balans tussen de intake en verbruik Intake Verbruik

Energiebehoefte Energiebehoefte bestaat uit: Basaalmetabolisme (BMR)  rustmetabolisme (RMR) Energie voor voedselverwerking (SDW) Lichamelijke activiteit (PAL) Omstandigheden die meer energie vereisen

Energiebehoefte Basaalmetabolisme Is het verbruik wanneer je: Je lichaam is in volmaakte rust 12 uur niet is gegeten en geen lichamelijke activiteit Neutrale temperatuur BMR (Basaal metabolisme ratio) of Ruststofwisseling Aantal kcal wat nodig is voor vitale processen Bijv. ademhalen en op temperatuur blijven BMR is altijd exclusief SDW en PAL

Factoren die de BMR beïnvloeden Leeftijd, lengte, groei, geslacht Koorts Stres Omgevingstemperatuur Vasten/uithongering Ondervoeding Hormonen Roken Cafeïne Slaap

Hoe bereken je dit? BMR = 1 kcal/kg/uur Dus iemand die 80 kg weegt 1 x 80 x 24 = 1920 kcal

Specifieke Dynamische Werking (SDW) Andere naam = Thermogenese Energie nodig voor: Afbraak voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten Hoeveel is hiervoor nodig? 10 % van de totale energiebehoefte

PAL Physical activity level Wat je verbruikt tijdens activiteit Vast gestelde waardes of zelf berekenen

PAL Algemeen  met behulp van tabel Individueel  met activiteitendagboek Reken voorbeeld algemeen 1700 kcal (BMR) x 5,0 pal (zeer actief) = 8500 kcal PAL 5,0  zeer actief  Wielrenner Tour de France

Pal waarden tabel  Algemeen

Pal  individueel

Behoefte BMR+SDW+PAL BMR = 1kcal per kilogram per uur SDW = 10 % Dus  1 x 80 x 24 = 1920 kcal SDW = 10 % 1920 / 100 x 10 = 192 BMR + SDW = 1920 + 192 = 2112 Lichamelijke activiteit in PAL (physical activity level) 1,5 voor deze persoon Totale behoefte is : BMR +SDW X PAL (1920 + 192 = 2112) 2112 x 1,5 =3168 kcal per dag Andere formules  vaak toegepast in ziekenhuis Harris & Benedict en Schofield Weinig actief in vrije tijd, veel zitten tijdens werk  50-70  1,5 pal

Energieprocenten, EN% Wat zijn energieprocenten? Waarom worden ze gebruikt? Koolhydraten 40 EN% Eiwit <25 EN% Vet totaal 20-35 EN% Verzadigd vet <10%

Hoe bereken je energieprocenten? Intake per dag is: 1670 kcal 90 eiwit 207 koolhydraten 38 vet totaal 13 verzadigd vet 33,3 gram vezels Energie% geven de hoeveelheid van eiwit, koolhydraten of vet ten opzichte van het totale aantal calorieën in procenten aan Dit kan zowel over het dag totaal voeding als in een bepaald product zijn

Hoe bereken je energieprocenten? Hoeveel calorieën zitten er in 1 gram Eiwit 1 gram  4 kcal Koolhydraten 1 gram  4 kcal Vet 1 gram  9 kcal Alcohol 1 gram  7 kcal Rekenvoorbeeld eiwit 90 x 4 = 360 (360 / 1670) x 100 = 21,5 ~ 22 EN% Voorbeeld van vet 38 x 9 = 342  342/1670 x 100 = 20 EN% Voorbeeld koolhydraten 207 x 4 = 828  828/1670 x 100 = 50 EN%

Hoe bereken je energieprocenten? Over je dagmenu? Energie (kcal) Vet (g) Verz. vet (g) Koolhydr (g) Eiwit (g) Ontbijt 1 snee Volkorenbrood met diverse zaden 96 2,6 0,4 12,4 4,4 voor 1 snee Halvarine, ongezouten 22 2,4 0,6 0,0 Kipfilet, vleeswaar 19 0,2 Subtotaal 136 5,6 1,2 13,0 6,9 Lunch 3 288 7,8 1,3 37,3 13,1 65 7,2 1,7 56 1,9 7,7 408 16,9 3,6 39,0 20,8 Avondeten soepkom Pompoensoep 88 5,8 2,3 6,5 2,0 stukje Heilbot, gebakken 150 7,4 20,7 80 gram Zoete aardappelen, gekookt 75 0,1 16,4 0,9 schaaltje Chocolademousse 182 7,3 3,9 23,4 5,1 2 eetlepel Kokosmelk 37 3,7 2,8 532 24,4 10,7 46,9 29,1 Tussendoor stuks Appel met schil 81 0,3 17,6 Kwark, halfvol 155 4,5 4,8 17,3 15 yoghurt mix 77 4,1 2,1 43 sultana knappers kaneel (13.7gr st) 197 6,1 32,3 groot wijnglas Witte wijn, droog 101 610 18,4 7,0 59,7 22,7 Totaal van de dag 1686 65,3 22,6 158,5 79,5

Taak. Voedingspatroon Reflectie op totaal aantal kcal per dag en energieprocenten koolhydraten, eiwitten en vetten. Zoek uit wat jij volgens het Voedingscentrum per dag binnen zou moeten krijgen aan kcal, grammen eiwit, grammen vet en grammen koolhydraten. Je zet je 5 bijgehouden dagen in de Eetmeter van het Voedingscentrum Download de Exceloverzichten van de dagen (Wanneer je klaar bent met het invullen van 1 dag, klik je in de blauwe balk op ‘overzicht’, daarna kun je links in het rijtje op Excel klikken). Bewerk deze Excelbestanden Zet onder de grammen eiwit, vet en koolhydraten de energieprocenten Reflecteer of je voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum over je energie inname en energieprocenten eiwit, vet en koolhydraten. Bereken jouw energiebehoeften (niet volgens het Voedingscentrum) Leg uit wat het verschil is met de richtlijnen van het Voedingscentrum Geef jezelf 3 tips ter verbetering van je voedingsinname