Parade Ontwerp: kostuums Picasso 1917

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Advertisements

Diederik Schönau Cultuurdag voor onderwijs 8 november 2012
Montage DADA en Film.
Kunstproject groep 8.
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Luna.
Sarah Nickmans Charlotte Verschuere 2Balo B
2 Fast 2 Furious Kijk een film met het commentaar van de regisseur.
Moderne Kunst.
Hier een mooi verhaal dat iedereen zou moeten kennen. Niet klikken.
Gemaakt door Suzanne Koene-Jurgens
Kunstproject over Pablo Picasso
Gemaakt door: Sean, Petra, Lize en Söfyan.
The art of game design Hoofdstuk 15 en 16. Opbouw van een verhaal Tweevoudig: Sommige games hebben goede verhaalelementen Sommige games hebben goede gameplay.
Van Abbemuseum.
Diversen in hedendaagse muziek. TURF Fragment In de tijd van Tv en Internet kunnen ook ‘gewone’ mensen een gooi doen naar de sterrenstatus. In America’s.
CKV kunstautobiografie
HANS KLOK The Houdini Experience. OPDRACHT: Lees recensies en geef daar een reactie op.
Grammaire thème 5 4 vwo.
Tuesday, 19 August 2014 dinsdag 19 augustus 2014.
Muzikaal Menu De Klepzeikers, Deest De Bend(e), Winssen
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
Het circus.
Muzikaal sprookje : Peter en de wolf
Martinus Nijhoff en het modernisme.
Herinneringskamp Westerbork
STRIPS.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1991 Word Music & Rufus Music 1/7 MARY DID YOU KNOW? (Mark Lowry & Buddy Green) Mary did you.
STRAVINSKY LE SACRE DU PRINTEMPS
Wanneer je... PPS creation “Stientje 6 september 2005”
Zoeken naar Constructies Jan Odijk DRONGO Taalfestival Utrecht,
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
Cirque du Soleil (2. Culturele activiteiten). Wat + waar ? Wat? Cirque du Soleil is een wereldwijd optredend samenwerkingsverband van groepen artiesten.
Werk model Collaborative Spiral Actie samengesteld, gevonden actie toegevoegd Dansstuk gemaakt + gevonden decor toegevoegd.
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
Wisselen?
HET STRIPVERHAAL.
Erik Satie S-Xm7s9eGxU Gymnopédie no 1 Gnossiens.
Podiumkunsten.
Het circus Een voorstelling in een tent met mensen en dieren.
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
Goed of Fout Wat gebruikt men feitelijk? Gertjan van Noord & Jan Odijk Grote Taaldag (TIN-dag) Utrecht,
LEEN VAN HULST MELK & SNEEUW. Titel: Melk & Sneeuw Uitgeverij: ’t Verschil Verschijning: 30/11/2011 Vertaling: In het Fins en Engels.
Lesbrief – Kort Blok 3. Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je ooit al naar het NFF.
Periode 1 – week 7 Promotie.
Blok 7 woordenschat.
Ballet Spreekbeurt, Lieke.
Les De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.
HET STRIPVERHAAL.
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
Much / many / a lot of (a) few / (a) little
Hier een mooi verhaal dat iedereen zou moeten kennen.
Inleiding Modernisme Eerste helft 20e eeuw.
STRIPS.
Hier een mooi verhaal dat iedereen zou moeten kennen.
Ei verhaal.
Vreugde Joy.
Hier een mooi verhaal dat iedereen zou moeten kennen.
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Art& Design Leerjaar 1 Productvormgeving.
Waarom veranderde Brecht het theater ?
Algemene Muziekleer Hoofdstuk 13 Concerterende Structuren
Muziek.
Chapter 5 Hit the road Grammar Stepping Stones 2 t/hv.
Algemene Muziekleer Hoofdstuk 13 Concerterende Structuren
Pablo Picasso.
Transcript van de presentatie:

Parade Ontwerp: kostuums Picasso 1917 Muziek: Erik Satie Idee van Jean Cocteau In de geest van Diagilev handelen

Erik Satie:

Voordoek van de parade Picasso 1917

Picasso: Picasso met z’n vrouw Olga

Picasso was fascinated by puppetry and linked to this were his pantomime horse studies created for Jean Cocteau's ballet, "Parade," in 1917

the horse, a personal symbol of female sexuality which had appeared many times previously in scenes from the bullfight and the circus.

Choreograaf Leonide Massine Een visueel spektakel Myasin Getekend door Leon Bakst

Léonide Massine, 'The Chinese magician'

Enscenering:

Waar gaat het over? Het idee voor Parade was van Jean Cocteau. In een parade lopen circusartiesten door het dorp om reclame te maken voor hun circus. Bij ‘Parade’ moesten dat verschillende typen directeuren zijn die door megafoons riepen. De voorstelling zou een mooie inventarisatie worden van wat toen artistiek, controversieel (veel discussie opwekkend) en verbluffend werd gevonden. Er zat geen echt verhaal in bijvoorbeeld en de personages zagen er in hun hoekige en statische kostuums bizar uit. We zien een Chinese goochelaar, een klein Amerikaans meisje en een acrobaat. Op de Parijse boulevard.

Prelude du rideau rouge Prestigitateur Chinois Petite fille Americaine Maria Chabelska, 'The little American girl' Indeling Parade: Prelude du rideau rouge  Prestigitateur Chinois  Petite fille Americaine  Ragtime du paquebot  Acrobats  Suite au Prelude du rideau rouge 

Nicolai Zverev, 'The acrobat' Jean Cocteau, 'The acrobat'

Erik Satie schreef de muziek: Flarden van melodieën met een jazzachtig ritme, waar Cocteau achtergrondgeluiden van sirenes, typemachines en vliegtuigen aan toevoegde. Picasso maakte het decor en de kostuums

Ernest Alexandre Ansermet Was de dirigent van het orkest

Symbolen van commercie en publiciteitstechnieken

Luidruchtig stampen door een beperking aan bewegingsvrijheid

Hier zie je een stukje partituur: In welk opzicht was de muziek van Satie conventioneel?

In welk opzicht was de muziek vernieuwend ? Welke relatie is er in muzikaal opzicht met de futuristen. Betrek in je antwoord de overeenkomst?

Picasso Le rideau a été brossé par Picasso lui-même Het Doek is door Picasso zelf in elkaar geflanst

1. Bekijk het voordoek van Picasso Het voordoek hangt er als het publiek binnen komt. Waarom heeft Picasso opzettelijk gekozen voor juist dit doek met deze vormgeving, terwijl de rest juist heel anders is; ofwel: wat is de functie van dit doek?

Parade" is een vorm van totaaltheater Parade" is een vorm van totaaltheater. Het vervult een sleutelrol in het modernisme. De avant-garde had er veel waardering voor. Hij gebruikte afwijkende "instrumenten" zoals een schrijfmachine, een sirene en een revolver. (Goed te horen in het muziekvoorbeeld). Ook verwerkte hij jazzelernenten

Het is alsof met Parade een periode werd afgesloten door verschillende aspecten van het kubisme in een driedimensionale vormgeving samen te brengen:

Te weten Simultaneïteit (gelijktijdigheid) van vormen in dans/kostuums en schildering op het achterdoek. Gestileerd-realistische details (vereenvoudigingen van de werkelijkheid) in de constructies van de directeuren. Typografische elementen als het bordje 'parade' van de Amerikaanse directeur.