Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
De samengestelde zin.
Werkwoordspelling – persoonsvorm, onderwerp, t. t
4.3 De cultuur van het Rijk.
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Les 33 Dit wordt mijn spreekbeurt
Colofon Het boek dat hierbij hoort heet - zo leer je nog eens wat over de invoering van de vmbo ict-route. Geschreven door Jos de Kleijn en Carla van.
Godsdienst en wetenschap
Basisschool de Wester 9 mei 2014.
Bronnen Merle Wissink.
Escher.
OEFENVRAGEN 2 renaissance Havo4 - Vwo4
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Een levensboek voor ouderen
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
Venus.
OEFENVRAGEN 1 renaissance Havo4 - Vwo4
Groot Avondroodrups In augustus 2005 kruiste deze rups ons pad
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Hoofdstuk 2 Grammatica zinsdelen
RAAR of WAAR Mediabegrip week 41/42.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Is ‘t kofschip gezonken…?
DAG VAN HET LEREN Hoe komt zo'n taal eigenlijk in je hoofd? door Henk Wolf.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
HET FORUM ROMANUM Opdat je een beeld krijgt van dit plein uit de oudheid (je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi…) en wat zich daar allemaal.
WERKWOORDELIJK GEZEGDE
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Optische illusies. Draait het rad naar links of rechts? 
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Hoe ga je om met de ATLAS Met behulp van deze presentatie leer je hoe je moet werken met de de Grote Bosatlas.
Hoofdstuk 4 Grammatica zinsdelen
Fidget Spinners Mediabegrip week
doe de test. Eerlijk invullen.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Een kennismaking met de geschiedenis in 10 stukjes.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Hoofdstuk 2 Grammatica zinsdelen
Hoofdstuk 1 Grammatica zinsdelen
Mesdag Haagse school Museum panorama
De samengestelde zin.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
LOB Presenteer je stagebedrijf
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Waarden = hoe gaan wij met elkaar om ?
Week 1, les 5.
Naam: Rafaël Klas: MH2A Datum: Stagebegeleider:
Digi(bord)boek project <titel project>
Renaissance De Renaissance betekent wedergeboorte.
Grafheuvels in de provincie Utrecht
Foto-opdracht : Wat doen leerlingen tijdens de pauze
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Griekse en Romeinse verhalen
Wat heb je nodig? Schaar, lijm, computer en een printer.
Grammatica (redekundig)
Cursus kaartlezen voor vrouwen
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
BINGO! Persoonsvorm, werkwoordelijk gezegde, naamwoordelijk gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepaling en voorzetselvoorwerp.
De leesstrategie voor begrijpend lezen
SLIMMER DAMMEN Door [Naam] Voorkant: ruimte voor titels, foto’s etc.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
De Romeinse bouwkunst.
WOORDSOORTEN HAVO-2.
Doel van deze les: Een brief schrijven op een officiële manier.
Opdrachten in de klas bij het boek: Gonzend gevaar van Tanja de Jonge
Transcript van de presentatie:

Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat uit een twintig vragen, de één heel makkelijk, de ander best moeilijk. Ik raad je aan je boek p. 16 ernaast te houden. Soms vind je de antwoorden meteen daar, soms moet je op het internet surfen, en twee keer moet je zowaar Latijn gebruiken (brrr). De bedoeling is dat je op het einde de belangrijkste gebouwen van het Forum (her)kent, en weet wat ze ooit waren. Je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi. Van de duizenden foto’s op het internet heb ik geprobeerd de duidelijkste eruit te pikken. Verder leek dit kleurtje me het mooist voor de letters…

2. Welke tempel? 1. Welke tempel?

3.

6. 4. 7. 5.

8. Wat zie je in het gekleurde vak 8. Wat zie je in het gekleurde vak? (op de volgende dia zie je een reconstructie)

Reconstructie (langs de achterkant gezien)

9. Van welke tempel zijn dit de resten?

10. Zelfde tempel als hiervoor 10. Zelfde tempel als hiervoor. Lees aandachtig de inscriptie (een V is een U) en vertel wat er gebeurd is met deze tempel. Enkele tips: - de bovenste regel is een heel bekende uitdrukking, ook als afkorting, bekijk de uitgang(en) en je kent de naamval - de persoonsvorm staat achteraan - op regel 2 is het aantal letters per woord als volgt: 8/10/9 - het lijdend voorwerp is verzwegen maar moet zijn hoc templum

11. a) Voor- en achterkant van welke tempel?

b) Waarom is dit plaatje 11b en niet 12?

12. Je ziet links en onder een afbeelding van de resten van het heiligdom van Venus Cloacina (zie boek p. 16, nr. 3), vlakbij de Basilica Aemilia. Als godin waarvan wordt Venus vereerd als ze de naam Cloacina draagt?

13. Je ziet hier (links) een afbeelding van het Lacus Curtius op het Forum (boek p. 16, nr. 11). Ooit was er een meer op het Forum maar door de Cloaca Maxima werd het forum bijna volledig drooggelegd. Enkel het Lacus Curtius bleef over als klein meertje. Er zijn verschillende verhalen verbonden aan het Lacus Curtius. Dat met onderstaande afbeelding is veruit het bekendste. Wat is het verhaal dat hieraan verbonden is?

14. Helemaal aan de andere kant van het Forum staat de triomfboog van keizer Titus (79-81). Op de volgende dia lees je wat boven op de boog staat geschreven…

Deze inscriptie lees je aan de kant die zichtbaar is op de vorige dia… SENATVS POPVLVSQVE·ROMANVS DIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·F[ILIO] VESPASIANO·AVGVSTO De senaat en het Romeinse volk (hebben deze boog opgedragen) aan de goddelijke Titus Vespasianus Augustus, zoon van de goddelijke Vespasianus.

14. Bovenstaande inscriptie staat op de achterkant van de triomfboog. INSIGNE · RELIGIONIS · ATQVE · ARTIS · MONVMENTVM VETUSTATE · FATISCENS PIVS · SEPTIMVS · PONTIFEX · MAXIMVS NOVIS · OPERIBVS · PRISCVM · EXEMPLAR · IMITANTIBVS FVLCIRI · SERVARIQVE · IVSSIT ANNO · SACRI · PRINCIPATVS · EIVS · XXIIII insignis, is, e: beroemd Monumentum, i: monument Religio, onis, v: religie Ars, artis, v: kunst Vestustas, atis, v: ouderdom Fatiscere, o: moe worden Fulcire: versterken Servare: bewaren, redden ONDERWERP EN PERSOONSVORM ONDERWERP EN WERKWOORDEN VAN DE ACI (let op de vorm van de infinitieven!!) Bijwoordelijke bepaling in de AcI DATUM Annus, i: jaar Sacer, is, e: heilig Principatus, us: pausschap 14. Bovenstaande inscriptie staat op de achterkant van de triomfboog. Vertaal de inscriptie Van welk jaar dateert ze? Pontifex maximus: paus Novus: nieuw Opus, eris: werk Imitari: nabootsen Exemplar, aris: voorbeeld Priscus: oud

15. Je ziet hieronder een reliëf dat zich aan de binnenkant van de boog bevindt. Twee vragen: a) Wat is het ding waar de pijl naar wijst (geef ook de geleerde naam)? b) Waarom staat deze afbeelding op de boog van Titus? 16. De afbeelding hierboven heet “apotheose”. Opnieuw twee vragen: a) Wat betekent dat woord? b) Hoe kan je hier zien dat het om een “apotheose” gaat?

17. a) In wiens tempel kwam je als je in de Oudheid deze deuren binnenging? b) Was dat de echte (die samen met zijn broer erg bekend is)? c) In wiens tempel kom je nu als je door deze deuren gaat ?

18. Deze in 608 opgetrokken zuil (kolom) is het laatste monument dat er op het forum is bijgekomen. Hij bevindt zich tussen de rostra en het lacus curtius en werd gebouwd om de Byzantijnse keizer te eren die van het pantheon een Christelijke kerk heeft gemaakt. Twee vragen. a) Hoe heet deze zuil? b) Wat is een Byzantijnse keizer?

19. Vlakbij de bron van de nimf Juturna vind je dit altaar 19. Vlakbij de bron van de nimf Juturna vind je dit altaar. De afbeelding ervan vind je ook in je boek p. 28 (afb. 2.32). Daar lees je dat Juturna er afgebeeld staat met Turnus. Wie is die Turnus?

20. Tot slot. Op heel wat plaatjes van het Forum Romanum, kan je op de achtergrond een wit gebouw zien liggen (zie kader). Op de volgende dia zie je het gebouw trouwens volledig én in vooraanzicht. a) Welk gebouw is dit? en b) waarom is het opgericht?