Veevoeding Weende analyse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Stofwisseling.
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
B3 Glucose als grondstof
Hoofdstuk 4 Voeding.
Voedingsstoffen.
Gezonde voeding voor het oudere paard
2020 Boer of mineralenmanager? 1. Evenwicht? Bodem & vakmanschap Info DMS % %
Voortgezette assimilatie =
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Pensverzuring.
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Stofwisseling Thema 1.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Veevoeding Weende analyse.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Spijsvertering.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Hoofdstuk 2 Paragraaf
Voerbehoefte melkvee.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voerbehoefte melkvee.
Ecologie' 17 .
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit.
Les 1 De samenstelling van voeding
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
Rantsoen berekenen.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Eiwitten op je bordje Context 2.
Voeding Melkvee.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Transcript van de presentatie:

Veevoeding Weende analyse

Wat is een Weende analyse? Ga zelf eens op onderzoek uit!! Probeer aan de hand van het internet uit te zoeken, wat een Weende Analyse is.

Weende analyse

Droge stof DS Levert voedingsstoffen Gras 16% Kuil 45% Mais 35% Bostel 22% Komkommer 6% Rantsoen 40 – 50 %

Weende analyse

Water Bouwstof voor lichaam Transport voedingsstoffen/afvalstoffen Warmteregulatie Stoffen oplossen voor vertering Melkvorming Let op kwaliteit water

Weende analyse

Anorganische stof R(uw)AS Zand Mineralen (o.a. Ca-P-Mg-Na-K-Cu-Zn-Se-Co) Overschot of tekort is ongezond Overschot komt in milieu

Weende analyse

Organische stof OS Alles wat brandt N-houdend en N-vrij N-houdend N-gehalte x 6,25 = eiwitgehalte N-vrij = koolhydraten en vetten (en vitaminen)

Weende analyse

eiwit en ruw eiwit (RE) Gras 170 gram per kg droge stof Kuil 150 RE=ruw eiwit = eiwit + amiden Gras 170 gram per kg droge stof Kuil 150 Mais 80 Brok 80 – 200 Soja 400

Eiwitten Opgebouwd uit ketens aminozuren 20 verschillende soorten aminozuren Bij tekort: kan het ene aminozuur uit het andere gemaakt worden Moet er soms bijgevoerd worden (de noodzakelijke az): o.a. lysine, methionine en cystine Eiwit nodig voor vlees en melkeiwit

Weende analyse

Ruw vet = Rvet Deel van N-vrij wat vet bevat. Vet is goedkoop en bevat veel energie Teveel vet remt pensfermentatie  bacteriën worden ingepakt. Vet bevat vitaminen (ADEK) Rest van N-vrij zijn koolhydraten

Weende analyse

Koolhydraten Deels ruwe celstof (RC) (slecht verteerbaar) Rest is Overige Koolhydraten (=OK, goed verteerbaar) o.a. suiker en zetmeel

Weende analyse

Verteerbaarheid Bestendig en onbestendig zetmeel snel = suikers langzamer = zetmeel erg langzaam = hemicellulose en pectines

koolhydraten