Lesbrief Vervoer H 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie voor 10 vwo.
Advertisements

niets is zeker, dát is zeker!
Averechtse selectie & marktfalen “Een Experiment”
Asymmentrische informatie
VERZEKEREN.
• een overeenkomst waarbij • een partij (de verzekeraar) zich tegenover de andere partij (de verzekeringsnemer) ertoe verbindt, • tegen betaling van een.
RE 7 Non Life & Health Les 1.
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Module 6 Stop! Geen risico!?
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Verzekeren.
solidariteit en moreel wangedrag
Verzekeren
Herhaling H4  Iedereen gaat staan  Lees en luister naar de vraag  Kies het voor jouw juiste antwoord doordat je het groene of rode kaartje toont.
verplicht sociaal verzekerd
Boek: Vervoer Hoofdstuk 3: Verzekeren tegen risico.
Zorgverzekering.
Paragraaf Huren  Huur  Gas, water en licht  Klein onderhoud Kopen  Hypotheek  aflossing en rente  Onroerendezaakbelasting  Gas,
Economie.
Economie. Programma Aantal lessen: ongeveer 16 Twee keer per week Kopen en werken Hoofdstuk 4, 5 en 7 (helemaal of delen daaruit) Toetsen en werkstuk.
Belasting & Wetgeving.
7.1: Van de wieg tot het graf
Verzekeraar De verzekeringsmaatschappij. 4.1 Wie betaalt de schade? © Noordhoff Uitgevers 2011.
4.1 Pijn in je eigen portemonnee? ↗ Verzekerde ↗ Degene die zich verzekert bij een verzekeringsmaatschappij ↗ Verzekeraar ↗ De verzekeringsmaatschappij.
7.1: Van de wieg tot het graf Welkom 4ha en 4hb Intro verzorgingsstaat HC Opdracht.
4.3 Woon je verzekerd? Niet alleen mensen kunnen te maken krijgen met schade. Ook het huis waarin je woont kan te maken krijgen met schade. Denk maar aan.
Verzekeren 4.1 Wie betaalt de schade?
Antwoorden hoofdstuk 3. Antwoorden 3.1a Met polissen worden 1000 schades vergoed. b Premieopbrengst – schadeuitkeringen – overige kosten. Premie.
Instructie hfst 4. Belangrijke begrippen Premie= bedrag dat je voor de verzekering betaalt. Hoogte hangt af van het risico,de waarde van het verzekerde,wel.
Soorten verzekeringen  Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)  WA-verzekering  WA- + cascoverzekering ‘allrisk’  Reisverzekering 
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
Wa of all risk. Verzekeren is risico… Verschillende soorten verzekeringen. WA: wettelijk aansprakelijk. Je bent verantwoordelijk voor de schade die.
T4 ECONOMIE Hst 3 Kies je voor zeker?.
Hoofdstuk 1.
Vmbo 2 economie Overheid overbodig?
Hoofdstuk 4 Verzekeren.
Hoofdstuk 8 Risico & informatie.
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Hoofdstuk 1.
Verzekeren deel 1.
Risico & informatie VWO
Lesbrief Markt en overheid
Hoofdstuk 8 Risico & informatie.
Presentatie economische orde
Risico & informatie VWO
H7.1: Weten Moral hazard & asymmetrische informatie:
Welkom Havo 5..
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom VWO 5..
Welkom 4 Havo..
Eerste Hulp Bij Schade 112contra.nl.
Autoverzekering Is een autoverzekering verplicht?.
Welkom 4 Havo..
Wat gaan we vandaag doen?
Wat gaan we vandaag doen?
In het leven loop je risico’s
Financiering van het zorgstelsel
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Levensloop.
Financiering van het zorgstelsel
Verzekeren Risico verzekeren
Boek 4 - Hoofdstuk 3 GELD VOOR DE OVERHEID
Levensloop.
Gastles Begin gastles Start de presentatie vanaf deze slide.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Lesbrief Vervoer H 3

Par.3.1. Tegen die schade kan men zich verzekeren WA(verplicht) of all-risk verzekering op auto’s Inboedelverzekering Reisverzekering Mensen lopen kans dat er dingen misgaan waardoor schade ontstaat: Schade aan de auto door een aanrijding Brand Diefstal

Par.3.1 Risico-aversie De ene mens neemt meer risico dan andere. Risico-aversie:Een hekel hebben aan onverwachte nadelige gebeurtenissen. Hoe risico-averser men is des te eerder sluit men een verzekering af. Dan moet men een verzekeringspremie betalen aan de verzekeringsmaatschappij Premie= kans op schade x gemiddelde hoogte verwachte schade

Par.3.1 Een verzekeringsmaatschappij wil met die ontvangen premies minstens alle schade-uitkeringen terugverdienen. Dus zonder winstdoel en andere kosten geldt: Premie= kans op schade x gemiddelde hoogte verwachte schade Als de verzekeringsmaatschappij nog andere kosten heeft, en/of winst wil maken wordt de premie hoger !!

Par.3.2. Averechtse selectie averechtse selectie
Averechtse selectie houdt in dat de mensen met een hoog risico (‘slechte risico’s’) zich wel verzekeren en de mensen met een laag risico (‘goede risico’s’) niet. De mensen met een laag risico vinden de premie te hoog en dragen de schade zelf en verzekeren zich niet(meer). De Slechte risico’s verzekeren zichzelf wel want ze weten dat ze veel kans op schad hebben. De verzekeraar moet dan de premie verhogen. Hij heeft immers alleen maar mensen met een hoog risico over!! http://www.ntr.nl/player?id=NPS_1219598

Par.3.2 Maatregelen tegen averechtse selectie Verzekering verplichten via collectieve dwang Premiedifferentiatie en informatie verzamelen over de klant Bonus malusregeling bijv. de basis-ziektekostenverzekering en de WA voor de auto. Solidariteit is belangrijk De goede risico’s betalen een lagere premie zodat ze zich wel willen verzekeren Als iemand geen schade claimt ontvangt hij het jaar daarop een premiekorting die flink kan oplopen. Als er schade wordt geclaimd wordt de premiekorting minder of krijgt men zelfs een malus opslag op de premie

Par.3.3. Moreel wangedrag moreel wangedrag
(= moral hazard) Het gevaar dat mensen of instellingen zich achteloos en onverantwoordelijk gaan gedragen, als ze zelf niet opdraaien voor de kosten. Je ziet het bij mensen die een verzekering hebben Banken/ landen die meer risico’s namen dan verantwoord was omdat ze wisten dat ze geholpen zouden worden als het fout ging ?

Par.3.3 Maatregelen tegen moreel wangedrag Instellen van een eigen risico Bonus malus regeling eigen risico
Het bedrag dat je als verzekerde bij schade zelf moet betalen. Economy academy: overall film https://www.youtube.com/watch?v=0l3EeI3asoE

Par.3.4. Informatie-asymmetrie asymmetrische informatie
Doet zich voor als de ene partij meer weet dan de andere partij, bijvoorbeeld bij verzekeringen.andere partij, bijvoorbeeld bij verzekeringen. Denk ook aan: sollicitaties(werknemer weet meer over zijn prestaties) Aandelenmarkt(managers weten meer dan de koper van aandelen)

Par.3.4 Marktfalen marktfalen De vrije marktwerking wordt verstoord. In dit hoofdstuk: Door informatie-asymmetrie, averechtse selectie en moreel wangedrag kan verzekeren te duur worden. De mensen kunnen de premie niet opbrengen en/of de verzekeraar gaat failliet Informatie verzamelen over de klant helpt, maar verhoogt de transactiekosten, en dus ook de premie !!