“eigenheid” & “diversiteit”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Advertisements

Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Persoonlijke Waarden Het waardenperspectief
Introductiebijeenkomst
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Sint-Michielsdag 25 september 2013.
Pastoraal op school.
Maarten van der Linde / september 2013
Secularisering en de toekomst van christelijke organisaties
Voorstelling 6de leerjaar
Een ethisch begeleidingsmodel voor seksualiteit en relaties
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Ouder worden: een lange en schitterende toekomst
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Geloven als ‘dankbare rede’ Bert Roebben Theologische Faculteit Tilburg.
Stellingen ter discussie. Op school en tijdens de lesuren is deelname aan de vieringen voor alle leerlingen verplicht.
“Met Christus gezeten in de hemel”
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Ethiek.
Visie & Strategie.
Vernieuwing Voortgezet Onderwijs Lelystad Presentatie persbijeenkomst 28 november 2012 Ambitie: uitstekend opgeleide en kansrijke leerlingen Doelstelling:
‘Hoe katholiek sociaal denken zichtbaar wordt in het publieke debat’
0 CNV Publieke Zaak Patrick Fey ALV Senioren 24 maart 2011 Het Seniorenbelang in en bij de bond + actualiteit pensioen.
De levensbeschouwelijke analyse
ONTWIKKELEN VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJKE VISIE
Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit? Nicolas Standaert, Sinologie.
Bouwstenen voor christelijk ethisch denken
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Ruimte voor Gelderland Gebouwd erfgoed geeft energie!
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
LEVENSBESCHOUWELIJKE VAKKEN IN HET OFFICIEEL ONDERWIJS INFORMATIEBROCHURE.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Workshop Identiteit?.
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 7 kwartaal 3: Visiestukken, beroepscode en competentieprofiel SPH Corstin Dieterich L
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Wat verwacht de katholieke dialoogschool van het vak godsdienst?
Monologale visie op sociale rechtvaardigheid De sociale ongelijkheid is de eigen schuld van de mensen die er door getroffen worden: mensen die zich in.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
High Voorbeeldproject preventieve maatregelen Brede basiszorg Fase 0.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Regie op je eigen loopbaan: workshops ter inspiratie
Bs. Evenaar Identiteit en diversiteit. Casus Probleemstelling Nieuwe aandacht en belangstelling voor levensbeschouwing hard nodig, met name in de bovenbouw.
Hoe ziet een sacrale ruimte eruit op een katholieke school of is deze niet nodig? 4 mogelijke antwoorden 1. of
Visioen in uitvoering De Katholieke dialoogschool als oefenplaats in gerechtigheid A. D ECOENE, Visioen in uitvoering. Levende geloofsgemeenschappen als.
De kracht van het pedagogische verhaal Theodoor van Baars en Marja Liefaard 15 oktober 2015.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Oudercontactavond Leerjaar 3. Prefontale cortex nog niet rijp! Prefontale cortex o.a. is betrokken bij: Nemen van beslissingen Maken van keuzes.
Een gat in ons evangelie?
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Een geïnspireerd, neteigen leerplan
OVER VERKONDIGING EN CATECHESE
Zingeving als sociaal proces
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
De God van de Schriften.
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Samen leren samenleven Het vernieuwde PPGO!
Hinkelspel: Dit is een pad doorheen het basisonderwijs en het zet zich na dit pad verder in het middelbaar onderwijs. Kies je links of rechts.
Totaalethiek – groei-ethiek
Laten we stampvoetend aandacht eisen voor de strijd tegen onrecht. Laten we met onze voeten telkens opnieuw in vrede naar elkaar gaan.
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
De WAKOSTA?! – APP De wegwijzer in jouw budget.
Dromen dat het anders kan
Transcript van de presentatie:

“eigenheid” & “diversiteit” IPB 3 december 2016 Hoe speelt “eigenheid” & “diversiteit” in het Middenveld 1

Eigenheid & diversiteit De diversiteit binnen onze beweging Onze eigenheid – identiteit Zingevingsverhaal binnen die diversiteit en eigenheid

Diversiteit naar BINNEN

Diversiteit naar BINNEN

Diversiteit naar BINNEN

Diversiteit naar BUITEN wij zijn immers een ‘open’ netwerk, wij werken samen met andere middenveldorganisaties en nieuwe burgerinitiatieven (bijv. Hart boven Hard) die zich inzetten voor de goede samenleving. ! Wij zien die diversiteit als een “verrijking”, niet als een belemmering of bedreiging !

2) Onze eigen-identiteit: een duidelijke Missie & Visie Beweging.net streeft naar een kwaliteitsvol leven voor iedereen … een samenleving waarin iedereen kan participeren, waar solidariteit en rechtvaardigheid is en waar we evolueren naar een sociaal en ecologisch duurzaam samenlevingsmodel. … geïnspireerd door christelijke waarden en de Universele Rechten van de Mens.

2) Onze eigen-identiteit: een duidelijke Missie & Visie Bovenstaande missie wordt gedragen door onze 12 fundamentele doelstellingen: De Universele Rechten van de Mens afdwingen en verbeteren. …. 12) Ruimte scheppen voor geloof.

3) Zingeving, christelijke zingeving 3.1 De Inhoud 3.2 Situering tegenover de ‘Katholieke dialoogschool’ 3.3 Concrete voorbeelden ter illustratie

3.1 De Inhoud Patrick Develtere in ‘De Gids’ – september 2013 Doelstelling 12: Ruimte scheppen voor geloof Website: vanwaar de naam beweging.net? Nieuwe brochure: Globaal kader beweging.net

3.1 De Inhoud Uit onze visietekst: zingeving heeft te maken met identiteit, ethiek en inspiratie: Oorspronkelijk kompas, de grondstroom, de basismelodie van onze beweging De humaniserende kracht van het evangelie + … Dialoog in diversiteit en actief pluralisme

3.1 De Inhoud Actief pluralisme: “niet overtuigen maar beluisteren, niet veroordelen maar respecteren, dialogeren doorheen verschillen, leren samenwerken met mensen die er andere waarden, normen en levensbeschouwing op na houden”

3.1 De Inhoud Conclusie: Zingeving wordt zeker niet in vraag gesteld, maar de concrete invulling ervan is niet vanzelfsprekend. Binnen beweging.net is christelijke zingeving: een ‘keuze’, een ‘zoektocht’, een ‘worsteling’ en ‘kwetsbaar’.

3.2 Situering tegenover de ‘Katholieke dialoogschool’ De Monoloogschool: katholieke identiteit maximaal – solidariteit minimaal De Dialoogschool: katholieke identiteit maximaal – solidariteit maximaal De Kleurrijke school: katholieke identiteit minimaal – solidariteit maximaal De Kleurloze school: katholieke identiteit minimaal – solidariteit minimaal

3.2 Situering tegenover de ‘Katholieke dialoogschool’ ‘katholieke’ vervangen door ‘christelijke’ Balanceren tussen “christelijke dialoogbeweging” & “christelijke kleurrijke beweging” Hoe expliciet mag het zijn, hoe impliciet moet het zijn?

3.2 Situering tegenover de ‘Katholieke dialoogschool’ Concreet gevolg voor zingevingscoördinator: Hij is een ‘koorddanser’ die met zijn zingevingsstok voortdurend moet balanceren tussen het ‘sociale’ en het ‘christelijke’ verhaal. Het best houdt hij daarbij zijn blik gefocust op een duidelijk doel, een scherp visioen, voor mij het ‘Rijk Gods’, de wereld zoals God hem droomt en bedoelt..

3.3 Concrete voorbeelden ter illustratie Uitdrukkelijke voorbeelden: Lourdesbedevaarten Abdijdagen Teksten en vieringen tgv Rerum Novarum Zingevingsdag over ‘Solidariteit in klare taal en daden’

3.3 Concrete voorbeelden ter illustratie Namen noemen: velen hebben nog “C” in de naam en anderen kiezen een andere naam What’s in a name?

3.3 Concrete voorbeelden ter illustratie Zoektocht – worsteling – koorddanser: Geen gebed maar wel getuigenistekst Vragen vanuit het nieuwe coördinatieplatform “ethische vraagstukken” Een aparte knop zingeving op website Film “de wereld is van iedereen”: 125 jaar RN & bezoek aan Rome met ontmoeting paus Franciscus