Toolboxmeeting Versie 1, november 2004

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toolbox Werken met ladders en trappen
Advertisements

Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Het Hoe en waarom van rookmelders
Risico? Gevaar? Bijna-ongeval? Ongeval?
Gebruik Motorkettingzaag
MOUSE BARRIER MOUSE BARRIER The Mice Get Scarrier
Toolbox Werken met ladders en trappen
De persoonlijke beschermingsmiddelen
REGISTRATIE Onderdeel 4
Beschermingsmiddelen
Les 35 Materiaal ten behoeve van technische hulpverlening (4)
Richard Tibben Toolbox.
Oudere werknemers in het hbo Vervangingsvraag van oudere werknemers Oudere werknemers is de oplossing voor de vervanging van oudere werknemers (Korver.
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Ongevallen en Opvolging
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Machineveiligheid.
Deze presentatie gaat over de risico’s van lawaai en over wat werkgever en werknemer hieraan kunnen en moeten doen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Toolboxmeeting Versie 1, maart 2005
VEILIG WERKEN OP HOOGTE
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Deze presentatie gaat over afgeschermd werken: wat is dit en waarom kan het nodig zijn, wat zijn die risico’s die hierbij kunnen optreden en wat zijn de.
TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
Normalisatie in de landbouw
Preventie van Ongevallen
Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005
H.1 Veiligheid AOC Oost.
Wees scherper dan je mes
Machineveiligheid: Conventionele draaibank
MEE ‘s- Hertogenbosch Ondersteuning bij leven met een beperking.
Veilig werken met schiethamers
Veilig op pad met de rollator
Machines en veiligheid 1
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Veilig werken met de Grief Wat zijn de gevaarlijke en wat zijn de veilige zones.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
TC Heeze & Veiligheid Veiligheidscommissie TC Heeze 2016.
RoboCup Junior Bouwen van een robot voor de RCJr lessen Versie
Het veilig en volgens de procedures aanbouwen van een werktuig in de hefinrichting.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Toolboxmeeting Versie 1, maart 2005 Wegenverkeerswet.
Banden.
BASISVEILIGHEID (VCA)
AANLEG BOUWKUNDIGE ELEMENTEN
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
Toolboxmeeting Versie 1, december 2004
Toolboxmeeting Versie 1, juni 2005
Veiligheid aftakas -Aftakas altijd aan achterzijde en soms ook aan de voorzijde gemonteerd. -Via een tussen-as wordt een werktuig of onderdeel aangedreven.
TC Heeze & Veiligheid nog een keer
Beoordelen Wat is beoordelen Beoordelingsnormen Beoordelingsgesprek P.O.C. in het bedrijf Taken van de praktijkopleider.
Messenkooi.
Toolboxmeeting Versie 1, februari 2005
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Veilig werken met schiethamers
Veilig werken op hoogte
Werken met rolsteigers
Veilig werken op hoogte
Toolbox Werken op hoogte
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Rotorkopeg.
Veilig werken op hoogte
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
KAM – Integrale kwaliteitszorg
Toolbox Diesel Motor Emissie (DME)
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

Toolboxmeeting Versie 1, november 2004 Veilig gebruik van aftak- en tussenassen

Inhoud Toepassing en werking Verantwoordelijkheden Knelpunten 2 Inhoud Toepassing en werking Verantwoordelijkheden Knelpunten Veiligheid van het materiaal Veilig gebruik

De toepassing Aan de aftakassen kunnen tussenassen gekoppeld worden. 3 De toepassing Aan de aftakassen kunnen tussenassen gekoppeld worden. De tussenassen zijn de overbrenging van een krachtbron naar een aanbouwmachine.

4 De werking De aftak- en tussenassen draaien rond met een hoog vermogen en een hoge snelheid. De gevolgen zijn zeer ernstig als je hiermee in aanraking komt. Je wordt “gegrepen” en er is geen kans om los te raken.

Verantwoordelijkheden 5 Verantwoordelijkheden De fabrikant: moet de tussenassen goed afgeschermd met de gebruikershandleiding en CE afleveren. De werkgever: moet de juist passende tussenassen inzetten en zorgen dat deze veilig blijven. De werknemer: moet zich houden aan de veiligheidsinstructies, zo veilig mogelijk werken en onveilige situaties melden.

Knelpunten door het materiaal 6 Knelpunten door het materiaal Kapotte en onvolledige beschermkappen en afscherming. Ontbreken van de borgkettinkjes. De tussenas is niet afgestemd op het vermogen dat overgebracht moet worden, of is te kort (torderen van de assen.)

Knelpunten door het materiaal 7 Knelpunten door het materiaal Speling op de onderdelen door slecht onderhoud. Geen passende afscherming aanwezig bij een vrij liggende aftakas.

Knelpunten door onveilig gedrag 8 Knelpunten door onveilig gedrag De aandrijving in werking laten als je in de buurt van de aftak- en tussenassen moet zijn. Zich onnodig in de omgeving van draaiende onderdelen bevinden. De bochten te kort maken. Beroepsblindheid; het gaat toch altijd goed.

Veiligheid van het materiaal 9 Veiligheid van het materiaal Lees de gebruikershandleiding. Kies de juist passende tussenas; de lengte en het vermogen zijn hierbij belangrijk. De tussenas moet compleet afgeschermd zijn; de kruiskoppelingen, de schuifprofielen en de twee borgkettinkjes.

Veiligheid van het materiaal 10 Veiligheid van het materiaal De aansluiting bij de aftakas moet goed afgeschermd zijn. Gebruik, indien nodig, de juiste ontkoppelingsbeveiliging: slipkoppeling of breekbouten.

Veiligheid van het materiaal 11 Veiligheid van het materiaal De lengte van de borgkettinkjes moet berekend zijn op het zwenkbereik (niet te strak). Eén borgkettinkje aan de trekker en één aan het aanbouwwerktuig.

12 Veilig gebruik Maak de borgkettinkjes niet aan de onderdelen van de hefinrichting vast. Werk nooit met kapotte of ontbrekende veiligheidsonderdelen van de tussenassen.

13 Veilig gebruik Maak tijdens het gebruik de hoeken van de kruiskoppelingen niet te groot. Monteer anders kruiskoppelingen die dat wel aankunnen.

14 Veilig gebruik Smeer regelmatig de kruiskoppelingen en de profielbuizen door met vet. Scherm de aftakas van de trekker af als er geen tussenas aangekoppeld is. Gebruik de borgkettinkjes niet als ‘ophang’.

Voordelen van veilig gebruik 15 Voordelen van veilig gebruik Probleemloos gebruik tijdens de werkzaamheden van de tussenas bij het juiste gebruik. De tussenas blijft veel langer veilig te gebruiken. Het aantal ongevallen zal aanzienlijk verminderen en minder ernstig zijn.

Belangrijke aandachtspunten 16 Belangrijke aandachtspunten Gebruik alleen complete en onbeschadigde afgeschermde tussenas en borgkettinkjes. Smeer de bewegende onderdelen tijdig. Zorg dat jezelf en anderen zich nooit in de omgeving van de draaiende aftak- en tussenas bevinden. Beperk het maken van scherpe hoeken bij het rijden en heffen van de aanbouwwerktuigen.