Zaaien, oogsten en eten AgriFoodTop Symposium Aalt Dijkhuizen, voorzitter
NL Agri & Food: oprecht een topsector! Tweede exporteur ter wereld, na de VS (2016: € 95 mrd!) Stevige pijler onder de economie 10% van het BNP; 10% van de werkgelegenheid 25% van de exportwaarde; >50% van het exportoverschot 1e klas boeren & tuinders; sterke agribusiness; #1 in A&F science Hoog productief, efficiënt, innovatief Lage footprint per kg product (input, uitstoot) Kortom: wereldkampioen! Zaaien, oogsten en eten AgriFoodTop Symposium
Topsectorenbeleid Industriebeleid sinds 2010, met bedrijfsleven in de lead Doel: vergroten concurrentiekracht en verdiencapaciteit Succesvol, want de topsectoren: groeien ongeveer 1,5 keer harder dan rest van de economie geven veel meer uit aan R&D dan de rest hebben relatief grote deelname vanuit MKB PPS: 50/50 overheid en bedrijfsleven (bij A&F >150 mln euro) Externe events A&F: - Topsymposium (>300 deelnemers) - Topdebat (top-100, op uitnodiging) - DAFW (2016: 30 dzd bezoekers; 10 mln social media) AgriFoodTop Symposium
tot stand gekomen via de topsector Omvang roadmaps 2012-2020, tot stand gekomen via de topsector AgriFoodTop Symposium
Vanaf vandaag beschikbaar Antwoord op de volgende vragen in een handig boekje: Wat is er aan de hand? Wat doet het project eraan? Wat levert het project op? AgriFoodTop Symposium
Project: Duurzame zuivelketen De zuivelindustrie en melkveehouders willen dat de Nederlandse zuivelsector wereldwijd koploper blijft in duurzaamheid. Via Duurzame Zuivelketen streven Nederlandse zuivelondernemingen en melkveehouders samen naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector. Projecttitel: Roadmap: Looptijd: Budget publiek: Budget privaat: Projectpartners: Duurzame Zuivelketen Duurzame Veehouderij 2013-2016 € 3.783.000 € 4.952.000 NZO, Arla Foods, Ausnutria Hyproca, Royal A-ware, CONO Kaasmakers, FrieslandCampina, De Graafstroom, Henri Willig, Hochwald, Bel Leerdammer, Rouveen, Vreugdenhil, Yakult, LTO Nederland, Wageningen University & Research AgriFoodTop Symposium
Project: Terugdringen voedselverspilling Elk jaar verdwijnen miljoenen kilo’s voedsel in de vuilnisbak. Niet alleen in consumentenkeukens, maar ook in de keten van kweker tot winkelmandje. Voedselverspilling heeft grote economische, ecologische en sociale effecten. Met elke kilo weggegooid voedsel wordt 1,3 liter benzine verspild en een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel is genoeg om de 800 miljoen mensen die honger lijden van voedsel te voorzien. Projecttitel: Roadmap: Looptijd: Budget publiek: Budget privaat: Projectpartners: CARVE Consument en Keten 2015-2018 € 1.339.000 € 1.290.000 Royal A-Ware Food Group B.V., CBL, FNLI, Iglo Foods Group Limited, Jumbo Supermarkten, Sonneveld Group B.V, Arla Food B.V., Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Plus Supermarkten, Alliantie Verduurzaming Voeding, Wageningen University & Research, Novidon B.V., Lamb Weston AgriFoodTop Symposium
Naar een nieuwe Kennis en Innovatie Agenda Twee vragen centraal: Waarmee maken we als sector écht het verschil? Wat is daar aan onderzoek/innovatie voor nodig? Zaaien, oogsten en eten AgriFoodTop Symposium
Consumenten Slimme Technologie Voorstel kernthema’s A&F in nieuwe KIA Resource Efficiency Toegevoegde Waarde (gezondheid) Circulaire Economie Slimme Technologie Zaaien, oogsten en eten AgriFoodTop Symposium
Planning proces nieuwe Kennis en Innovatie Agenda 15 mei Reacties op brede consultatie binnen 1 juni Terugkoppeling uitkomsten 15 juni 80% versie KIA beschikbaar 2e h juni Brede consultatie op concept KIA half juli Aanbieden KIA aan minister EZ oktober Ondertekening contracten met (nieuwe) ministers EZ en OC&W Zaaien, oogsten en eten AgriFoodTop Symposium