Gezondheid & de Omgevingswet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ouderenweekcampagne Actief ouder worden, een leven lang • Ouderenweek 2012: november • Europees Jaar 2012 ‘Actief ouder worden en solidariteit tussen.
Advertisements

Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Fietsen in Tilburg Fietsberaad 16 maart 2006 Fietsen en Luchtkwaliteit Liesbeth Trip.
BMF Tilburg 15 april Brabant in een dynamische context Veranderend landelijk gebied Afnemende bevolkingsgroei Afname biodiversiteit Klimaatverandering.
Veghel Transparant (lid VPPG)1 Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Veghel Transparant! voor leefbaarheid & gezondheid.
Gezonde lucht in de ruimtelijke praktijk: De Amsterdamse Richtlijn gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit Saskia van der Zee (GGD) en Harry van Bergen.
Hinder en bezorgdheid:
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
TEL Veghel (lid VPPG)1 TEL Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Transparant, Evenwichtig & Leefbaar Veghel.
C H I L D F R I E N D L Y C I T I E S School-buurtspeelpleinen Froukje Hajer Spelen zonder (schoolplein)hekken Groningen 11 november 2006.
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Presentatie over conceptontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing toelichting op eerste stap in aanvraagprocedure voor Investeringsbudget.
Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland. Opzet presentatie 1.Reden bestaan GR GGD Zeeland 2.Visie op Publieke Gezondheid in Zeeland 3.Bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Ontwikkelingen Regio Alblasserwaard&Vijfheerenlanden en De positie van Hardinxveld-Giessendam.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Werkplaats Omgevingsagenda Via NOA naar NOVI Hans Tijl, Directeur Ruimtelijke Ontwikkeling 12 april 2016.
Haarlem voor iedereen Koos Pelsser. Toegankelijkheid… … maakt dat mensen zelfstandig en op een gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van vervoer,
Algemeen Bestuur GGD Haaglanden - 11 juli 2014 GGD Haaglanden “Zorgen voor en Zorg om Publieke Gezondheid” Wet publieke Gezondheid (WPG)
Startbijeenkomst Stimuleringsprogramma Gezond in de Stad Marianne Donker directeur Publieke Gezondheid ministerie VWS Den Haag, 19 juni 2014 Alles is.
OMGEVINGSWET Kansen en randvoorwaarden Joyce Nellissen Adviseur 29 september 2015 Vakgroep GGB.
Privacy Sociaal Domein. Voorstel  Vaststellen kadernotitie gegevensdeling & Privacy.
De Omgevingswet Hilde Donker
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
De Omgevingsvisie Opzet in hoofdlijnen, juni 2016.
Bodem in de Omgevingswet
De Gelderse Gezondheidswijzer
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
De werking van de Omgevingswet Doelgroep: beginners Schakeldag 21 juni 2016 Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter.
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Leefomgeving en gezondheid
Sjors Slaats december 2015 Omgevingswet & de Raad Sjors Slaats Sjors Slaats december 2015.
(Omgevings)veiligheid in de Omgevingsvisie
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
ONTWIKKELINGSPLANOLOGIE
Actualiseren EV-beleid
Actualiseren EV-beleid
Toekomstige veranderingen:
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Klaar voor de Omgevingswet
Aan de slag met de Omgevingswet
Gezondheid en de omgevingswet r Fred Woudenberg Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Alkmaar, 10 oktober 2016.
Waterbouwsteen in omgevingsbeeld Edith Velema
Omgevingswet en Gezondheid
Aardgasvrije wijken: kansen en risico’s voor geluid
Geur: van Activiteitenbesluit naar Omgevingswet
Omgevingswet, omgevingsvisie, omgevingsveiligheid
Omgevingswet & omgevingsveiligheid Verkenning van integraliteit
Leer mij de oudere kennen! Rotterdam, 26 april 2018
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Veiligheidswinst door de Omgevingswet
Aardgasvrije wijken: kansen en risico’s voor geluid
Lichamelijke gezondheid
Stad als gezonde habitat
Wat is een omgevingsvisie
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Gezondheidseffecten van armoede op jeugd; wat weten we ervan en wat zijn aangrijpingspunten?
Samenwerken in de waterketen Omgevingswet 2021??
“Omgeving in beweging”
Leegstand en regionale samenwerking
Risicocommunicatie en de omgevingswet
Professionals met passie - Verbindend - Betrokken
Bewonersavond 20 maart 2019.
Presentatie Zaal Le Club
Harmelen, 25 april 2019 Henk Brandenburg
Borgen Beleidsontwikkeling na implementatie Omgevingswet
Transcript van de presentatie:

Gezondheid & de Omgevingswet

Kansen voor een gezonde leefomgeving De omgevingswet biedt (meer) mogelijkheden om de (gezonde) kwaliteit van de leefomgeving actief aan te pakken op het gebied van gezondheid, veiligheid, milieu en ruimtelijke kwaliteit. Kernpunt is een integrale aanpak bij omgevingsvisie, omgevingsplannen en projecten.

Wet Publieke Gezondheid Bescherming van de volksgezondheid door de overheid is al een verplichting in de wetgeving: B&W hebben de taak de publieke gezondheid te beschermen door bij bestuurlijke beslissingen rekening te houden met gezondheidsaspecten (art 2c en art 16 WPG). Normen uit milieuwetgeving zijn ook vaak gebaseerd op de effecten van milieuoverlast op de gezondheid van omwonenden. Maar: ook effecten onder de norm, niet iedereen wordt beschermd en niet voor alles is een norm De omgevingswet biedt echter verdere mogelijkheden: volksgezondheid is een verplicht (en gewenst!) element bij gebiedsinrichting. de gezondheidsraad heeft recent aanbevolen om bij de omgevingswet (bv de lokale omgevingswaarden)allereerst uit te gaan van gezondheidsnormen (vaak strenger dan nu dus) en daar dan eventueel gemotiveerd van af te wijken. Dit om de ziektelast voor milieu verder terug te dringen.

Gezonde leefomgeving Bron: Leendert den Bree GGD kan hierbij behulpzaam zijn Niet alleen werken aan verminderen luchtverontreiniging, maar aan verbeteren gezondheid (bewegen, groen, sociale kwaliteit, etc). Integraal en verbindend beleid, slim koppelen, strategisch werken aan gezondheid Kansen in omgevingswet (2018) en visie luchtkwaliteit

3 manieren om gezondheid vorm te geven ihkv de omgevingswet Gezondheidsbevorderende maatregelen Gezondheidsbescherming en beheersing risico’s Volksgezondheidsdata en informatie 1. Bij de inrichting van de omgeving kan rekening gehouden worden met het stimuleren van gezond leven. Denk bv aan: wandelroutes en fietsverbindingen, toegankelijkheid openbare ruimte voor ouderen, stimuleren en behoud groene gebieden 2. Gemeenten hebben ruimte om eigen afwegingen te maken. Het is mogelijk om lokaal omgevingswaarden te benoemen en regels te stellen voor bijv. geluid, geur, bodem en gevoelige bestemmingen. Denk bijv. aan binnenmilieu en geluidsbescherming van scholen en woningen, rekening houden met bereikbaarheid gebied bij medische calamiteiten, bij inrichting gebied rekening houden met verspreiding van infectieziekten (zoals Q-koorts) 3. De GGD beschikt over veel informatie die interessant is voor een bestuurder bij de afwegingen over ruimtelijke ordening en de omgeving. Denk o.a. aan gezondheids- en ziektelastcijfers per leeftijdsgroep. Deze data zijn een aanvulling op andere ruimtelijke en milieugerelateerde informatie en helpen bij het vormen van ambities en een integrale blik. http://www.gezondheidsatlaskennemerland.nl/

Belangrijke uitgangspunten voor gezondheid in RO (concept) Voor mobiliteit staan in alle plannen lopen en fietsen op 1. Zorg voor goede OV- en fietsverbindingen tussen steden en dorpen Gezonde mobiliteit Zorg dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving, bv door een rookverbod op plekken waar kinderen veel komen (schoolplein, speelplek, sportclubs) Rookvrije omgeving Voor iedereen stille, groene, blauwe en koele plekken dichtbij en toegankelijk Natuurlijke woonomgeving Elke woning heeft een aangename zijde, binnen en buiten Gezonde woningen Elke school is gezond: goede ventilatie, weinig geluid, goede luchtkwaliteit, rookvrij, niet te warm, aandacht voor bewegen en groen Gezonde scholen Houd grote agrarische en industriële bedrijven op afstand van woonkernen en recreatie Gezonde dorpen

Uitvoering De GGD is de uitvoerende dienst op het gebied van publieke gezondheid voor gemeenten. Er wordt hierin nauw samengewerkt met de Omgevingsdiensten en de brandweer omdat milieu, fysieke veiligheid en volgezondheid veel raakvlakken hebben. Voordeel VRK: GGD & Brandweer samen: Wij werken toe naar het geven van één integraal advies aan het bestuur mbt gezondheid en veiligheid.

Proces Multidisciplinaire kerngroep (brandweer en GGD) Informatiemanagement Deelname aan landelijke en regionale netwerken Zoektocht naar en gesprekken met ketenpartners: o.a. gemeenten (impactanalyse), Provincie, ODNZKG. OD IJmond Intentie is om vooraan mee te denken en aan te sluiten in de implementatie zodat gezondheid van meet af aan goed gepositioneerd is en onze processen op elkaar zijn afgestemd