De Raad en de Omgevingswet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op weg naar de Omgevingswet
Advertisements

7 oktober 2014 Dierenpark Emmen
Wat is het digitaal stelsel Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL
IMPACT OMGEVINGSWET Nu al aan de slag!
Beelden van de toekomstige samenwerking
Aanpak afvalwaterketen VNG / UvW Gert Dekker Ruud van Esch.
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
Verkennende Impactanalyse Jolanda Verwegen
KERNINSTRUMENTEN RijkOmgevingsvisie Programma AMvB Instructies Projectbesluit Omgevingsvergunning ProvincieOmgevingsvisie Programma Verordening Instructies.
Kansen voor modernisering milieubeleid Dag van de Omgevingswet 1 oktober 2015 Chris Kuijpers directeur-generaal Milieu en Internationaal Eenvoudig Beter.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
Van ‘Nee, tenzij’ naar ‘Ja, mits’ Over de Omgevingswet, waterbeheerders en het digitale stelsel Dick Takkebos, Rho adviseurs.
Wabo en omgevingsvergunning kansen voor Gouda Martin Netten Afdeling Bouw en Woningtoezicht.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
OMGEVINGSWET Kansen en randvoorwaarden Joyce Nellissen Adviseur 29 september 2015 Vakgroep GGB.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
De Omgevingswet Hilde Donker
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Bodem in de Omgevingswet
Windenergie, lokale autonomie en Omgevingswet Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer 24 juni 2016.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Omgevingsdienst Brabant Noord …voor een schone en veilige leefomgeving.
De werking van de Omgevingswet Doelgroep: beginners Schakeldag 21 juni 2016 Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter.
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Gezondheid & de Omgevingswet
Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!
Omgevingstafel IJmond Hilde Donker Annemieke van Brunschot
Sjors Slaats december 2015 Omgevingswet & de Raad Sjors Slaats Sjors Slaats december 2015.
Houdt u rekening met de Omgevingswet?
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Wat je altijd al wilde weten over de Omgevingswet!
Anders werken met de Omgevingswet
Actualiseren EV-beleid
Actualiseren EV-beleid
Toekomstige veranderingen:
Omgevingstafel IJmond Hilde Donker Annemieke van Brunschot
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Aan de slag met de Omgevingswet
Waterbouwsteen in omgevingsbeeld Edith Velema
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
INFORMATIEAVOND OMGEVINGSWET Presentatie gemeenteraad 12 oktober 2017
Omgevingswet en omgevingsvisie
Regionale kansen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet.
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Omgevingswet en Gezondheid
Digitaal Stelsel Omgevingswet Een Ketenuitdaging
Democratische vernieuwing Nijkerk
Omgevingswet, omgevingsvisie, omgevingsveiligheid
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Omgevingsveiligheid en de Omgevingswet
De rol van de raad onder de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Jong , 26 april.
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Veiligheidswinst door de Omgevingswet
Wat is een omgevingsplan?
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
“Omgeving in beweging”
Digitaal stelsel in de praktijk
Leegstand en regionale samenwerking
17 september 2018 Duurzame energie
Omgevingswet & Digitaal Stelsel Omgevingswet
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet:
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking
Competenties Omgevingswet Een praktijk voorbeeld
De Omgevingswet en erfgoed principes en participatie
Omgevingswet.
Het projectbesluit uit de Omgevingswet: een kennismaking
Waarom het keuzepaneel?
Transcript van de presentatie:

De Raad en de Omgevingswet

Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet? Wat vraagt dit van u als raad?

Stelling Ik ben goed op de hoogte van de ontwikkeling omtrent de Omgevingswet!

Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving.

Waarom ook al weer? Wens van Kabinet Rutte 1 en 2: Eén Omgevingswet die alle wetten en regels op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt. Want: Samenleving verandert; Fijne en gezonde leefomgeving; Duidelijke processen en informatie; Ruimte voor lokaal maatwerk.

Omgevingswet Eén integrale wet die: Ontwikkeling stimuleert en Ruimtelijke Ordening Milieu Natuur Eén integrale wet die: Ontwikkeling stimuleert en De kwaliteit van de leefomgeving borgt

Complex! Huidig: 24 wetten en 117 AMvB’s Straks: 1 wet en 4 AMvB’s Heel juridisch pakket treedt gelijktijdig in werking. Intensief samenwerken in keten: gemeenten, Omgevingsdiensten, Waterschappen, Provincies, Rijk voor inwoner en ondernemer Geplande inwerkingtreding 2018/2019/2020?

Complexiteit

Verbeterdoelen Omgevingswet Samenhangende benadering beleid, besluitvorming en regelgeving Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Cees Doel van de Omgevingswet is het  mooier, schoner en veiliger maken  van de leefomgeving. Iedereen wenst een leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Maar daarvoor moet je wel goede afspraken met elkaar maken. Inwoners, ondernemers en overheden worstelen met het huidige omgevingsrecht: het is te complex en versnipperd. Er zijn meer dan 20 wetten en honderden regelingen. Er is geen balans tussen zekerheid en dynamiek. Ook is er nu weinig ruimte voor een integrale benadering van de uitdagingen in een dichtbevolkt land als Nederland. Daarnaast is voor burgers en bedrijven vaak niet duidelijk wat per gebied wel en niet mogelijk is. De Omgevingswet wil dit verbeteren door een meer samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving en betere en snellere besluitvorming. De wet geeft meer ruimte om lokale afwegingen te maken en om in te spelen op veranderende verhoudingen in de samenleving. Deze veranderingen bieden gemeenten de mogelijkheid om hun ambitie van krachtige lokale overheid te realiseren. Versnellen en verbeteren besluitvorming Bestuurlijke afwegingsruimte

Wat verandert er voor gemeenten?

Het proces verandert, impact fors. Initiatiefnemer: grotere rol in het proces en gelijke informatie. Integraliteit van de werkwijze van de gemeente. Verschuiving van vergunningverlening naar beleid, toezicht en handhaving. Ketengericht werken: inclusief zaakgericht werken, dossiervorming, samenwerkingsruimte, etc. Open mind: vergunningverleners, handhavers en accountmanagers met bredere open agenda op pad. Digitalisering: Digitaal Stelsel Omgevingswet en het aanpassen gemeentelijke informatievoorziening. Altijd sprake van een verduurzaming en verbetering leefmilieu.

Van loket naar digitaal Mag ik hier een restaurantje starten? Dilemma Gemeenten bronhouder vs waar ligt de informatie?

Gemeente Gemeente wordt bevoegd gezag fysieke leefomgeving Minder interbestuurlijke bevoegdheidstrijd, meer complementaire samenwerking. Integrale benadering = integraal werken. Ambtenaren moeten intensiever samenwerken. Meer bestuurlijke afwegingsruimte: Ruimte in regels om bij het nemen van besluiten een balans te vinden tussen de relevante uiteenlopende belangen. Meer algemene regels, minder vergunningen. Afhankelijk van keuze politiek. Altijd sprake van een verduurzaming en verbetering leefmilieu.

Betrokkenen organisatie: Front office: bouwaanvragen RO afdeling Informatiemanagement Milieu afdeling Bouw- en woningtoezicht Juridische afdeling (APV) Ambtenaar erfgoed en wonen Financiële afdeling (o.a. vanwege leges)

Dilemma

Wat vraagt dit van de Raad?

Rol van de Raad Instrumenten en juridisch kader Omgevingsvisie, omgevingsplan Waar legt raad de focus? Kaderstellend, controlerend of verbindend naar samenleving? Houding en cultuur Raad maakt bewuste keuze over leefkwaliteit in gemeente.

Omgevingsvisie Visie in samenwerking met samenleving en ketenpartners. Niet bindend, maar strategisch document, Raad en college mogen mist onderbouwd afwijken. Wat voor gemeente wil je zijn? Politieke keuzes! Economische groei vs. leefklimaat en duurzaamheid Wat voor gebieden onderscheid je en wat heeft een gebied nodig en wat kan het aan? Hoe waarborg je waarden als landschap, verkeer en milieu in een gebied? Verschillen tussen gemeenten kunnen ontstaan.

Dilemma

Omgevingsplan Aanwijzen van gebieden met beoogde kwaliteit Geluid, stof, functie, etc., inclusief bijbehorende maatregelen en het beheer. Bevat regels die worden gesteld aan activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor fysieke leefomgeving Het plan is in kern globaal: Je weet niet precies hoe het er uit komt te zien. Op regel- en vergunningenniveau volgt concrete invulling. Deze bevoegdheid ligt bij het college. Raad kaderstellend -> gaat over het Of, niet over het hoe. Let op: Vaststellen van delen (al dan niet met randvoorwaarden) kan worden gedelegeerd aan het college

Leren van elkaar! Omgevingsvisie Voorst Denktank stelt kaders op voor Raad. Houd het eenvoudig maak het beter Praktijkvoorbeelden van gemeenten die al aan de slag zijn met projecten, zoals: Deventer Spoorzone Deventer Deltaschoollocatie Apeldoorn Kookboeken Centrumplan Eerbeek

Nu al aan de slag

Korte termijn opgave

Nu al zaken oppakken Budget reserveren voor de beoogde veranderingen. Tijdige financiële ruimte voor benodigde aanpassingen informatievoorziening. Capaciteit in organisatie. Mobiliseer burgers en bedrijven en ga in gesprek over: Type gemeente: duurzaam, industrie, economie, groen, platteland? Wat zijn de kenmerken van dit type? Type gebied: woonwijk, centrumgebied, bedrijventerrein, etc. De gewenste kwaliteit voor o.a. lucht- en bodemkwaliteit, geluid, geur, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit.

Afstemming cruciaal Denk vanuit de ketenprocessen. Relatie van omgevingsdienst. Relatie met buurgemeenten. Relatie met veiligheidsregio’s, GGD, provincies en andere partners. Uniformering van taken. Taken en rollen binnen de eigen organisatie.

Bezint eer ge begint!

Invoeringsstrategieën Calculerend Vernieuwend Consoliderend Onderscheidend Veranderen Aanpassen Interne focus Externe focus

Verandertypen Consoliderend: Calculerend Vernieuwend Onderscheidend Aanpassen wat moet en zo snel mogelijk weer naar stabiele situatie. Calculerend Wat levert het me op en wat gaat het kosten? Vernieuwend Alles moet anders! Dit is de kans! Onderscheidend Het verschil maken in de praktijk: keuzes maken.

Wat doet de VNG Belangenbehartiging Kader Omgevingsplan VIVO Gemeentelijk perspectief borgen in wet. Mee ontwikkelen AMvB’s. Mee ontwikkelen digitaal stelsel Kader Omgevingsplan VIVO Implementatieondersteuning Raadsondersteuning

Eelke.horselenberg@kinggemeenten.nl Of Omgevingswet@vng.nl Vragen? Eelke.horselenberg@kinggemeenten.nl Of Omgevingswet@vng.nl