WATER 1 aspecten van water 2 wateronderzoek binnen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eutrofiëring = voedselrijker worden van bodem en oppervlaktewater. Bijv. door overbemesting (vooral stikstofzouten en fosfaat) met mest / kunstmest.
Advertisements

Materialen en middelen Water en detergens.
Lozing van afvalwater in rivieren Gevolgen?
Oppervlaktewater (rivieren, kanalen, meren , zee)
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
B1 Stoffen worden omgezet
Aardrijkskunde Omgaan met natuurlijke hulpbronnen § 7 en 8 en 9 Water in natte gebieden.
2.6 Reinigingsmiddelen.
Water BEGRIPPEN Oppervlaktewater = rivieren, kanalen, meren, de zee etc. (i.t.t. het water in de bodem) Zelfreinigend vermogen van water= mineralisatie.
Hoofdstuk 4 Voeding.
Producenten doen aan fotosynthese
13.3 t/m 13.5 Voedselketens / Voedselpiramides / Biomassa / BPP /NPP / Eutrofiëring.
Scheikunde leerjaar 2.
Van “afval” tot …drinkbaar?
De kringloop van voedingsstoffen in de natuur
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Installaties.
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Verontreiniging en soortenrijkdom
Thema groeiomstandigheden
VWO 5 Boek: Biologie voor jou Deel: VWO B2 deel 2
Hoofdstuk 1 Water in je eigen omgeving.
LBB Medewerker Kwekerij
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Scheikunde presentatie water en reinigen.
Fase stof Water is bij kamertemperatuur een vloeistof H2O(l).
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Johan Bugel Campus Winschoten. Hoeveelheid bloed Johan Bugel Campus Winschoten  Man 5 liter  Vrouw 4,5 liter.
De lucht De lucht (een mengeling van vooral stikstof, kooldioxide en zuurstof) raakt vervuild door uitstoot van gassen.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Chemie Overal , hoofdstuk 2.4
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Glasteelt Samenvatting M. Ruhé.
Paragraaf 4 De Gaia-hypothese
Waterbeheer.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Voeding Bij zaadplanten.
Eutrofiëring.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Water, zo gewoon, maar toch uniek
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Thema 3 ecologie.
Water, bodem en bemesting
Voeding Kenmerken van voeding.
Herhalingspowerpoint bs 2 t/m 4
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Wat gaan we vandaag doen
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voorbereiding op de biologie toets
Wat gaan we vandaag doen
Water en watergeefsystemen
Water en watergeefsystemen
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Thema 4 Mens en Milieu.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

WATER 1 aspecten van water 2 wateronderzoek binnen 3 zaterdag wateronderzoek kwistbeekdal

Zeer veel aspecten Waterbeheer; sloten, beken, plassen, kanalen, vennen, rivieren enz. Gebonden water en vrij water Watersoorten; grondwater, rivierwater, leidingwater enz. Watervormen; water, ijs, sneeuw, hagel, damp (RV) enz. Water en functies daarvan in mens, dier en plant Waterkwaliteit; helderheid, verontreiniging, hardheid, pH, voedselrijkheid, “temperatuur” (Water is het zwaarst bij 4 gaden C) Waterleven; planten en dieren Watergebruik; drinkwater, reiniging, transport, technologie Zout, zoet, brak waterkringlopen

Functies in organismen Bouwstof van organismen; cellen bestaan voor circa 70% uit water. Transportmiddel; het vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen van en naar de cellen. Warmteregulator; het houdt de lichaamstemperatuur binnen nauwe grenzen. Oplosmiddel; het is in het spijsverteringskanaal nodig om het ingenomen voedsel goed te kunnen mengen en verteren. Chemische reacties; bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten worden watermoleculen gesplitst. Bescherming; vocht in en rond lichaamsweefsel beschermt het lichaam tegen schokken. Reinigingsmiddel (urine)

Vrij water Regenwater Zeewater Oppervlaktewater Grondwater Drinkwater/leidingwater Gedestilleerd water Rioolwater

Waterkringloop (korte) Video 1 Video 2 Waterkringloop Video 1 Video 2

Grondwater Video capillair water Video grondwater

Neerslag per maand

waterbeweging in de plant

Neerslag en verdamping

water verontreiniging e.a. bedreigingen Mens, dier en plant Meststoffen Olie Bestrijdingsmiddelen Schoonmaakmiddelen Geneesmiddelen Kunststof

Eutrofiëring Vergroting van de voedselrijkdom in het oppervlaktewater. Oorzaken: Overbemesting (nitrieten & fosfaten) Lozen van huishoudelijk afvalwater

Eutrofiëring Gevolgen: Vergroting van de voedselrijkdom in het oppervlaktewater. Gevolgen: Planten en groenwieren hebben veel voeding waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Deze planten zijn dan weer voeding voor andere organismen die zich ook gaan vermenigvuldigen. Veel organismen die veel eten zorgen voor veel ontlasting = dood organisch materiaal Organismen die sterven = nog meer dood organisch materiaal. Al dit dood organisch materiaal moet verwerkt worden. Dit gebeurt door aerobe bacteriën (Aeroob= met zuurstof)

Eutrofiëring Gevolgen: Vergroting van de voedselrijkdom in het oppervlaktewater. Gevolgen: Door het tekort aan zuurstofgas sterven de aerobe bacteriën en de andere reducenten De anaerobe nemen hun taak over Anaerobe bacteriën produceren giftige gassen Door giftige afvalstoffen en het tekort aan zuurstof sterven de meeste organismen!

Zuurgraad (pH) maat waarmee de hoeveelheid opgeloste zuur of basisch reagerende stoffen in het water wordt aangegeven. De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. De zuurgraad moet tussen de 7 en 8 liggen. Als de pH-waarde te laag is dan kunnen vissen en planten doodgaan en als de pH-waarde te hoog is kan het water groen worden door algen  Video zure neerslag

Hardheid De hardheid van water staat voor de concentratie van o.a. kalk en magnesium in water Wordt uitgedrukt in Duitse hardheidsgraden. DH of ºD. In zacht water is geen buffer voor giftige stoffen. Hard water wordt sneller troebel. In hard water schuimt zeep niet zo goed dan in zacht water. Boven de 12 krijgen organismen problemen met de waterhuishouding. Kalk(aanslag) is te verwijderen met zuur, door vooraf te verhitten, ontharder toevoegen, ionenwisselaar, groene zeep

Schoonmaakmiddelen Er zijn verschillende soorten schoonmaakmiddelen die het vuil verwijderen. . Zure schoonmaakmiddelen PH waarde 1-7 Basische schoonmaakmiddelen PH waarde 7-14 Bv een zure schoonmaakmiddel is om te ontkalken.. Dan treedt de zuurbase-reactie op: CaCO3(s) + 2 H+(aq) + H2O(l) + CO2(g) Hier verwijder je de kalksteen mee. Als je iets niet verwijderd krijgt moet je een zuurdere schoonmaakmiddel gebruiken bv. zoutzuur die is heel agressief.

Binnenopdrachten Invullen in boek 5 watermonsters: Zuurgraad (pH) bepalen - elektronisch - pH-papier - rode koolsap Helderheid bepalen - elektrisch 3. Oppervlaktespanning aantonen 5. Waterleven bekijken (biologische kwaliteit) - macro met loep en bi-oculair - micro met normale Microscoop

Zaterdag Kwistbeekdal: 9 uur IVN Tuincentrum Teeuwen Baarloseweg Waterkwaliteit vergelijken: oude kwistbeek, nieuwe kwistbeek, paddenpoel Chemische kwaliteit: pH Nitraat : geeft algengroei Nitriet: giftig Fosfaat: geeft algengroei en drijvende planten als kroost Ammonium: geeft algengroei Temperatuur op div. dieptes Helderheid met Secchi-schijf Biologische kwaliteit: Waterdieren en –planten