Zeventiende zondag vd Tijd door het Jaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
van de Tijd door het Jaar A
Advertisements

Luisterend naar een Monoloog voor Cello van Marcel Olm, gaan we in dialoog met onszelf 17de vd Tijd door het Jaar.
Cyclus B 26 juli 2015 Zeven- tiende zondag vd Tijd door het Jaar Muziek: “Glorie aan God” Sefardische liturgie Afbeelding: Elia die ten hemel stijgt op.
Achtiende Zondag door het Jaar Cyclus B
Cyclus B 12 juli 2015 Vijftiende zondag door het Jaar Vijftiende zondag door het Jaar Muziek: Kyrie van Arvo Pärt Ruïnes vh Heiligdom van Bethel.
9 augustus 2015 Negentiende Zondag van de Tijd door het Jaar Negentiende Zondag van de Tijd door het Jaar Cyclus B Muziek: “Exsurge Domine” Afbeeldingen:
Cyclus B 16 augustus 2015 Twintigste Zondag van de Tijd door het Jaar Twintigste Zondag van de Tijd door het Jaar Gregoriaans: “Christus factus oboediens”
Cyclus B Onze Heer Jezus Christus, Koning van het Heelal 22 november 2015 « Kruisafneming » (Sieger Köder) Muziek: Psalm 109 (110) (H. Schütz)
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Cyclus C Derde Zondag van de Advent 13 december 2015 Muziek: Kerstlied Profeet Sefanja.
We lezen: 1 Koningen 3: De preek gaat over: 1 Koningen 3: 5 Wat zal ik je geven? Voorlezer: Gretine Post Voorganger: Ds J.H. Smit te Amersfoort-Vathorst.
Cyclus C Tweede zondag van de Vasten Tweede zondag van de Vasten 21 februari 2016 De “Musique silencieuse” (1’48) van Mompou doet in stilte Jezus aanvoelen.
Cyclus C Eerste zondag van de Vasten Eerste zondag van de Vasten 14 februari 2016 Muziek: Klaaglied 2’ (Hebreeuwse Synagoge) Abraham vader van de gelovigen.
Witte Donderdag Resten van de stad Tanis, met overwonnen farao Muziek: Oosters gezang van de Goede Week.
Cyclus C Derde zondag van de Vasten Derde zondag van de Vasten 28 februari 2016 Muziek: “Lejà dodi” (Voor u, mijn geliefde) uit de Joodse Liturgie Beelden.
Cyclus C Palm- of Passiezondag Palm- of Passiezondag 20 maart 2016 Palmprocessie van de Olijfberg naar Jeruzalem. Muziek: “Waar wilt Gij dat we het Paasmaal.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Goede Vrijdag Passie van de Heer Goede Vrijdag Passie van de Heer Intocht van Jezus in Jeruzalem. Retabel 12 e E. Sint Andreu v. Sagàs. Catalonië. Muziek:
Cyclus C Vijfde zondag van de Vasten Vijfde zondag van de Vasten 13 maart 2016 Muziek: Psalm “Naar U heb ik mijn ogen opgeslagen” Hebreeuwse Synagoge.
Cyclus C Tiende zondag Van de Tijd door het Jaar Tiende zondag Van de Tijd door het Jaar 5 juni 2016 Muziek: Klaaglied. Hebreeuwse Synagoge Lamp uit Sarefat.
Elfde zondag v.d. Tijd door het Jaar Cyclus C Muziek: “Yesav haEl” Joods-Spaanse liturgie 12 juni 2016 Toegang tot de archeo- logische resten van de stad.
Cyclus C Zeventiende zondag van de Tijd door het Jaar Zeventiende zondag van de Tijd door het Jaar 24 juli 2016 Muziek: Gebed tot de God van Israël (Hebreeuwse.
Weest niet verbaasd als u de wereld haat;
Negentiende Zondag door het Jaar 13 augustus 2017
Tweeëntwinigste Zondag vd Tijd door het Jaar
Eenentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Jakobus (1).
Vierentwintigste zondag door het Jaar
Cyclus A ZONDAG 12 Luisterend naar “Qui sedes ad dexteram Patris” (4’15) vh “Gloria” vd Mis in si mineur v Bach, Belijden wij Jezus op aarde, om Hem te.
Details van het meer waar Jezus de parabels uitsprak
Zondag 30 juli 2017 Voorganger: ds. Riek van Haeringen, Dronten
Toen men dit hoorde, voegde Hij er nog een gelijkenis aan toe, daar Hij dichtbij Jeruzalem was en men meende, dat het Rijk Gods onmiddellijk ging verschijnen. Hij.
Zesentwintigste Zondag
Achtentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Zevenentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Letter A (Aleph) vh hebreeuwse alfabet Vijfentwintigste Zondag
ZONDAG 24 CycLus A Foto’s van Kafarnaüm
Gods Verlangen ???.
Cyclus A ZONDAG 32 De melodie vd “Dode bladeren” van Charles Trenet, doet denken aan de WAKE bij de levensavond.
Eenendertigste Zondag
Eerste zondag vd Advent 3 december 2017
Tweede Zondag vd Advent 10 december 2017
“En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid  om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke.
Jezus is Heer!.
van de Tijd door het Jaar
Drieëntwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Beelden vd bron van Gichon van de Tijd door het Jaar
Eenentwintigste Zondag
van de Tijd door het Jaar
van de Tijd door het Jaar
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. Hendriksen
Eerste zondag van de Vasten 10 maart 2019
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Muziek: “Lejà dodi” (Voor u, mijn geliefde) uit de Joodse Liturgie
Muziek: “Alléluia” van de Hebreeuwse Synagoge
Muziek: “Hosanna” van Dufay
Uitbreiding vd getuigen vd Verrijzenis (Koepel vh H.Graf)
(grotkerk v.St Petrus die er de eerste bisschop van was)
Dertiende Zondag van de Tijd door het Jaar
Vijftiende Zondag 14 juli 2019 van de Tijd door het Jaar
van de Tijd door het Jaar
Streek van Dotan, tussen Galilea en Samaria
Negentiende zondg 11 augustus 2019 door het Jaar Cyclus C
Veertiende Zondag 7 juli 2019 Van de Tijd door het Jaar
Zeventiende Zondag 28 juli 2019 van de Tijd door het Jaar
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HE RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Eenentwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Tweeëntwintigste Zondag van de Tijd door het Jaar
Transcript van de presentatie:

Zeventiende zondag vd Tijd door het Jaar Cyclus A Heiligdom van Gibeon Zeventiende zondag vd Tijd door het Jaar 30 juli 2017 Byzantijns gezang in het Grieks: “Was het kleed van mijn ziel”

Stad Gibeon (rechts) en Graf van Samuël waar zich het heiligdom van Gibeon bevond (links) Te Gibeon vraagt Salomo aan God de wijsheid om te regeren. Psalm 119 (118) is helemaal gewijd aan de liefde voor de Wijsheid van de Wet. En de Brief aan de Romeinen zegt dat we we-ten dat God het goede wil voor wie Hem liefhebben. In het Evangelie beëindigt Jezus de parabels die een-voudig willen dat we de Wet van het Koninkrijk begrij-pen; het is een schat waar je de altijd nieuwe en altijd oude Wijsheid kan putten.

Resten vh Heiligdom van Gibeon 1Kon 3,5.7-12 In die dagen verscheen de Heer 's nachts in een droom aan Salomo en zei: "Wat wilt ge dat Ik u geef?" Salomo antwoordde: "Heer mijn God, Gij hebt uw dienaar tot koning verheven hoewel ik maar een jonge man ben en nog niet weet wat ik doen of laten moet. Zo staat uw dienaar te midden van het volk dat Gij uitverkoren hebt, een groot volk, zo groot dat het niet te tellen of te schatten is. Geef dus uw dienaar een opmerk­zame geest, om recht te kunnen spreken voor uw volk en onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. Want wie is in staat recht te spreken voor dit grote volk van U ?" Dit verzoek van Salomo behaagde de Heer. En God zei tot hem: "Omdat ge juist dit gevraagd hebt en niet gevraagd hebt om een lang leven, ook niet om rijkdom, evenmin om de dood van uw vijanden, maar omdat ge inzicht gevraagd hebt om recht te kunnen spreken, daarom voldoe Ik aan uw verzoek en geef Ik u een geest vol wijsheid en begrip, zoals voor u niemand ooit heeft gehad en ook na u niemand zal hebben." Resten vh Heiligdom van Gibeon

Psalm 119 (118) Hoezeer is uw Wet mij lief, Heer ! Plaats vh Heiligdom v Gibeon Psalm 119 (118) Hoezeer is uw Wet mij lief, Heer ! Dit stel ik mij altijd tot taak, Heer, om trouw te zijn aan uw woord. De wet uit uw mond is mij meer waard dan schatten van zilver en goud.

Overzicht van de resten op de plek vh Heiligdom Hoezeer is uw Wet mj lief, Heer ! Maar laat uw erbarmen mij nu vertroosten, zoals Gij uw dienaar eens hebt beloofd. Door uw barmhartigheid moge ik leven, omdat ik mijn vreugde vind in uw wet. Overzicht van de resten op de plek vh Heiligdom

Luchtfoto vd plek vh Heiligdom Hoezeer is uw Wet mij lief, Heer ! Maar ik begeer wat Gij hebt geboden boven het fijnste goud. Daarom heb ik uw bevelen gekozen, verwerp ik de wet van het kwaad.

Hoezeer is uw Wet mij lief, Heer ! Detail vd resten Hoezeer is uw Wet mij lief, Heer ! Uitstekend is alles wat Gij verordent, daarom houdt mijn geest daaraan vast. De uitleg van uw woorden geeft klaarheid, schenkt wijsheid aan wie onervaren is.

Resten van de stad Gibeon Rom 8,28-30 Broeders en zusters, Wij weten dat God in alles het heil bevordert van die Hem liefhebben, van hen die volgens zijn raadsbesluit geroepen zijn. Want die Hij te voren heeft gekend, heeft Hij ook te voren bestemd tot gelijkvormigheid met het beeld van zijn Zoon, opdat Deze de eerstgebo­rene zou zijn onder vele broeders. Die Hij heeft voorbestemd, heeft Hij ook geroepen. Die Hij riep, heeft Hij gerechtvaardigd, en die Hij recht­vaardigde, heeft Hij verheerlijkt.

Overzicht vh waterreservoir vd stad Gibeon ALLELUIA Mt 11,25 Gezegend zijt Gij, Vader van hemel en aarde omdat Gij de geheimen van het koninkrijk aan kinderen geopenbaard hebt. Overzicht vh waterreservoir vd stad Gibeon

Overzicht vd Heiligdom Mt 13,44-52 In die tijd zei Jezus tot de menigte: "Het Rijk der hemelen gelijkt op een schat, verborgen in een akker. Toen iemand hem vond, verborg hij hem weer, en in zijn blijdschap ging hij alles te gelde maken wat hij bezat en kocht die akker. Ook gelijkt het Rijk der hemelen op een koopman, op zoek naar mooie parels. Toen hij een parel van grote waarde had gevonden, ging hij alles verkopen wat hij bezat en kocht haar. Ook gelijkt het Rijk der hemelen op een sleepnet dat in zee geworpen, vissen van allerlei soorten bijeenbracht. Toen het vol was trok men het op het strand; men zette zich neer om de goede vissen uit te zoeken en in manden te doen; de slechte echter werden weggeworpen. Zo zal het ook gaan op het einde van de wereld: de engelen zullen uittrekken om de slechten tussen de rechtvaardigen uit te zoeken en in de vuuroven te werpen. Daar zal geween zijn en tandengeknars. Hebt gij dit alles begrepen?" Zij antwoordden Hem: "Ja." Hij zei hun: "Daarom is iedere schriftgeleerde die onderwezen is in het Rijk der hemelen, gelijk aan een huisvader die uit zijn schat nieuw en oud te voorschijn haalt." Overzicht vd Heiligdom

Origineel: Joan Ramirez (+) Uitbreiding met afbeeldingen, lezingen, muziek, commentaren (Catalaanse en Spaanse versie) : Regina Goberna, in samenwerking met Àngel Casas Engelse vertaling : Vivian Townsend Italiaanse vertaling : Ramon Julià Baskische vertaling : Periko Alkain Portugese vertaling : Ze Manel Marquespereira Franse vertaling : Àngel Casas Nederlandse vertaling : Ben Van Vossel Video: Esther Lozano Monialen v. St. Benedictus v. Montserrat www.monestirsantbenetmontserrat.cat/regina