De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eerste zondag vd Advent 3 december 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eerste zondag vd Advent 3 december 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Eerste zondag vd Advent 3 december 2017
Wijngaard ten Westen van Jeruzalem Cyclus B Eerste zondag vd Advent 3 december 2017 Adventsmuziek van Arvo Pärt

2 WAKEND WACHTEN Cyclus B
Herkennen wij Hem? Omdat zij Hem ‘anders’ verwachtten, hebben de Joden Hem niet herkend. Wij zullen Hem maar herkennen, als wij, in plaats van een god-op-maat te wensen, ons openstellen voor de gave van de ANDERE God die nieuwheid brengt. Wanneer zal Hij komen? God komt in ons HIER EN NU, in onze maatschappij, in ons, zelfs met onze tegenstrijdigheden. Wij zijn zijn « huis ». Hoe wil Hij ons aantreffen? Hij, de God-Persoon, wil ons aantreffen bij het samen-werken, moedig en vrij. Hij komt om lid te zijn van onze MENSENFAMILIE.

3 WAKEN, WACHTEND DAT HIJ AFDAALT
EERSTE ZONDAG WAKEN, WACHTEND DAT HIJ AFDAALT 1e lezing: Wij hebben het nodig dat God de hemelen ontplooit en afdaalt. Psalm: Dat Hij zijn kracht opwekt en zijn Wijngaard komt redden. 2e lezing: Op de Dag van zijn komst, wil Hij ons gereed aantreffen. Evangelie: LATEN WIJ WAKEN, want wij weten niet of het vandaag zal zijn… of morgen. Responsorium: Muziek van Montserrat

4 Kibboets Tzora Jes 63,16 – 64,7 Gij Heer zijt onze Vader, Gij onze Verlosser en uw Naam is eeu­wig! Waarom Heer liet Gij ons van uw wegen afdwalen zodat ons hart verstokt werd en U niet meer vreesde? Keer U weer tot ons omwille van uw dienaren. Omwille van de stammen die uw eigendom zijn. Scheur toch de hemel open en daal af en de bergen zullen beven voor uw aanblik. Gij alleen zijt God en Gij staat bij al wie op U durft hopen. Gij komt hen tegemoet die met vreugde gerechtigheid beoefenen, die bij al wat ze doen aan U denken! Vertoornd waart Gij op ons maar wij volharden in het kwaad: hoe zouden wij ooit redding kunnen vinden? Wij allen waren als onreinen, onze goede werken als kleding door ston­den bevuild; Als bladeren zijn we afgevallen en de wind van onze zonden heeft ons meegevoerd. Niemand die er aan dacht uw Naam aan te roepen, die op U zijn vertrouwen durfde stellen: Gij had immers uw aangezicht van ons afgewend en Gij had ons prijsgegeven aan onze zonden. Toch zijt Gij, Heer, onze Vader; Wij zijn het leem, Gij de boetseerder: Wij zijn slechts het werk van uw handen. Blijf niet eindeloos op ons vertoornd, Heer en wil onze ongerechtigheid niet voor altijd indachtig zijn: Zie op ons neer: wij zijn uw volk! .

5 Psalm 80 (79) maakt deel uit van de Psalmen van Asaf (73-83) geschreven in de 6e E. VC, ten tijde van de deportatie naar Babel, waar het volk, zoals miljoenen verdrevenen, verdrukt en als balling leeft. Daarom willen de gedeporteerden dat God zijn macht openbaart en « zijn wijngaard » komt redden.

6 Psalm 80 (79) God van de heerscharen,
richt ons weer op; lach ons weer toe en wij zullen gered zijn! Herder van Israël, hoor ons aan, Die troont op de Kerubs, verschijn met luister; werp uw macht in de strijd; kom om ons bij te staan.

7 God van de heerscharen; keer toch terug;
God van de heerscharen, richt ons weer op lach ons weer toe en wij zullen gered zijn ! God van de heerscharen; keer toch terug; zie neer uit de hemel en let op uw wijngaard. Bescherm wat uw eigen hand heeft geplant, het stekje dat Gij hebt gekweekt.

8 God van de heerscharen, richt ons weer op, lach ons weer toe
en wij zullen gered zijn ! Laat uw hand op uw gunsteling rusten, op het kind dat Gij grootgebracht hebt. Nooit meer zullen wij U verlaten; bewaart Gij ons leven, dan prijzen wij U

9 1 Kor 1:3-9 Broeders en zusters, Genade en vrede voor u vanwege God onze Vader en de Heer Jezus Christus! Steeds weer zeg ik God dank voor zijn genade die u in Christus Jezus is gegeven. Want in Christus zijt gij, naarmate zijn getuigenis bij u ingang vond, in ieder opzicht rijk begiftigd met alle gaven van woord en kennis. Op dit punt komt gij niets tekort, terwijl gij vol verwachting uitziet naar de openbaring van onze Heer Jezus Christus. Hij zal u ook doen standhouden tot het einde zodat u geen blaam treft op de dag van onze Heer Jezus. God is getrouw, die u geroepen heeft tot ge-meenschap met zijn Zoon onze Heer Jezus Christus.

10 Laat ons uw barmhartigheid zien, geef ons uw heil, o Heer.
ALLELUIA Psalm 85 (84),8 Laat ons uw barmhartigheid zien, geef ons uw heil, o Heer.

11 Wijngaard vd Kibboets Tzora
Mc 13,33-37 In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: “Weest op uw hoede, weest waakzaam; want gij weet niet wanneer het ogenblik daar is. Het is er mee als met een man die in het buitenland vertoeft. Bij het verlaten van zijn huis heeft hij aan zijn dienaars het be­heer overgedragen, aan ieder zijn taak aangewezen en de deur­wachter bevolen waakzaam te zijn. Weest dus waakzaam, want ge weet niet wanneer de heer des huizes komt, 's avonds laat of midden in de nacht, bij het hanengekraai of 's morgens vroeg. Als hij onver-wachts komt laat hij u dan niet slapend vinden. En wat Ik tot u zeg, zeg Ik tot allen: weest waakzaam!" Wijngaard vd Kibboets Tzora

12 Origineel: Joan Ramirez (+)
Uitbreiding met afbeeldingen, lezingen, muziek, commentaren (Catalaanse en Spaanse versie) : Regina Goberna, in samenwerking met Àngel Casas Italiaanse vertaling : Ramon Julià Baskische vertaling : Periko Alkain Portugese vertaling : Ze Manel Marquespereira Franse vertaling : Àngel Casas Nederlandse vertaling : Ben Van Vossel Video: Esther Lozano


Download ppt "Eerste zondag vd Advent 3 december 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google