Duurzaamheidsprogramma 2012 –visie Doelstelling ‘oude’ (klimaat)beleid Verminderen CO 2 uitstoot (dit is meetbaar) Voorbeeldfunctie van de gemeente.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Informatiebijeenkomst 20 november 2013 Gorredijk Energieneutraal 2020 Programma Opening Zelf groene stroom opwekken Voordelig energie.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE. STELLING 1.  De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken.
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
Ouderenweekcampagne Actief ouder worden, een leven lang • Ouderenweek 2012: november • Europees Jaar 2012 ‘Actief ouder worden en solidariteit tussen.
Duurzaam Drimmelen Duurzaam Betaalbaar Lokaal Lokaal samenwerken aan een duurzame toekomst Inspiratie-avond Made Welkom op BS De Lage Weide 20 juni 2012.
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
HoekscheWaardDuurzaam
Relatie IVN - natuur Natuur is “ons ding”, vanuit liefde voor natuur
Welkom bij Maandag 10 juni 2013 Inès Broeks. ENERGIE in Deventer Een samenwerkingsproject van Deventer Energie Samenwerkende bedrijven Gemeente en provincie.
Sportcafé Amsterdam Zuid
Toekomstig milieubeleid Kadernota Milieu.
Projecten & Resultaten Samen werken aan een Vitale Leefomgeving 21 juni 2012.
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
Van den Pol Elektrotechniek Wim van den Pol
Kooperaasje Fryslân “ Het sneller verduurzamen van Fryslân door het verbinden van alle duurzaamheidskennis en - initiatieven om zo samen van elkaar.
Vitale Kernen Goeree-Overflakkee
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE
Duurzame energie.
Hoofdstuk 5 Energie in Nederland en Frankrijk.
Urgenda: Visie en Actie in één! Euromast Rotterdam, 7 januari 2010 Samen Sneller Duurzaam.
Samen energie besparen voor de toekomst van onze kinderen.
Energie- en klimaatactieplan. Doelgroepen Bewoonde gebouwen (48% van de uitstoot) Mobiliteit (23%) Tertiaire sector/industrie (23%) Stadsbestuur (3%)
Van Wind naar gemeenschappelijke Win(d)st
Jan van der Meer Wethouder Klimaat & Energie. Duurzaamheidsagenda: werken aan een duurzame toekomst Duurzame economie Duurzame stedelijke ontwikkeling.
De juiste oplossing voor een schoon milieu.  Energie opwekken uit  Zonlicht  Waterkracht  Wind  Biomassa.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Op weg naar een duurzaam zelfvoorzienend Someren.
Duurzame ontwikkeling in Haarlemmermeer Nurullah Gerdan, beleidsadviseur Duurzaamheid Presentatie Gemeente Lansingerland.
1 functie G32 startconferentie Workshop ‘Energie en Duurzaamheid’ Leden van het Bestuurlijk Platform Duurzaamheid Berend de Vries (Tilburg) -1 Stephan.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 2 maart 2016.
Klimaatplan Grimbergen – Doe mee voor minder CO 2 ! Klimaatactieplan ontwerp Toelichting voor raden Datum: 17/09/2015.
16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam.
Discussie en vragen CoE Neber Parkstad Limburg Energie Transitie Uitvoeringsprogramma PALET 3.0.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
RIJDEN OP AARDGAS Waarom zoveel aandacht voor verkeer? 1/3 van wereld energie verbruik Daarvan de helft personen auto’s.
Duurzaam Noord-Beveland Het koesteren waard!. Duurzaam Noord-Beveland Evaluatie klimaatbeleid 2012 – 2015 Pieken en dalen Nieuw klimaatbeleid
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
Ontwikkelingen nieuwe windparken. Waarom een duurzaam Leudal? Terugdringen van broeikasgas CO 2 Stijgende energieprijzen voor fossiele brandstoffen.
Duurzaamheidsagenda 2025 Informatieavond
GPR Gebouw Inzicht in duurzaamheid
De Speeltuin van Morgen Aanleg betonpad
Gezondheid & de Omgevingswet
Energiebeleid gemeente Venray Energie voor groene groei
ViaVia Info-presentatie
Groene energie Lucas spreekbeurt.
seminar kleine windturbines
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Energievisie Regio FoodValley
Gooistroom (de naam staat nog niet vast: Gooise Energie?)
De juiste oplossing voor een schoon milieu
Van wet naar Brabantse praktijk
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
De juiste oplossing voor een schoon milieu
Versterk uw lokaal klimaatbeleid!
Naar een nieuw economisch systeem
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
17 september 2018 Duurzame energie
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
ONTWERPEN LES: HELP! TEVEEL WATER!.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Adviescommissie ‘Energiek Stiens’ “Op weg naar Duurzaam Stiens”
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Hoofdstuk 5 Een toekomstbestendige samenleving
N.V. RENDO Holding “Energietransitie!”
Transcript van de presentatie:

Duurzaamheidsprogramma 2012 –visie 2020

Doelstelling ‘oude’ (klimaat)beleid Verminderen CO 2 uitstoot (dit is meetbaar) Voorbeeldfunctie van de gemeente Vergroten bewustzijn bij burgers en bedrijven

Klimaatprogramma : 5 thema’s Mobiliteit Duurzaam Inkopen Duurzaam Bouwen Communicatie Duurzame hernieuwbare energie Wat is er tot nu toe bereikt?

Stimuleren elektrisch vervoer: laadpunten voor elektrische auto’s

De gemeente heeft in % groene stroom en 100% groen gas ingekocht In 2015 wordt er 100% duurzaam ingekocht

Normen Bewustwording bij burgers en bedrijven Klimaatdag en klimaatkwartaal in het Bezoekerscentrum Leudal Stel je Leudal Voor: burgers denken en doen mee aan een duurzame toekomst van Leudal

Voorbeelden Energiezuinig gemeentehuis. € subsidie woningbezitters (LES 2)

Biogas in Heibloem Windmolens in Neer Waterkracht in Grathem en Haelen (en Ittervoort) Energietransitiepark Zevenellen

Stel je Leudal voor! Burgerparticipatietraject over een duurzame toekomst 12 beste ideeën vormen het duurzaamheidsprogramma 2012 O.a. Leudalexpress, energiecoöperatie en waardevol fietsen

Keuze commissie 1. Autodelen in Leudal Het opzetten van een systeem om in de wijk, de kern of kernoverstijgend samen auto’s te delen. Een website en sociale media zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen. 2. Stimuleren van openbaar vervoer Inwoners van Leudal dragen zelf een steentje bij aan het opzetten en promoten van openbaar vervoer, zodat de kernen van Leudal beter met elkaar en met de omliggende gemeenten verbonden worden. Te denken valt aan het opzetten van een dolmussysteem (een netwerk van kleine busjes). 3. Ruim baan voor de fiets Burgers in Leudal maken zich sterk voor ‘fietsen’. Hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen op de fiets? Creatieve oplossingen zijn te vinden op het vlak van het invoeren van bonussystemen voor de fietser, het gezamenlijk meer promoten van het fietsen via verschillende organisaties en verenigingen, etc. 4. Biologische landbouwcoöperatie Particulieren worden aandeelhouders in de teelt van biologische voedingsgewassen op de schaal van Leudal. Zo kunnen tegen een scherpere prijs heerlijke streekeigen producten aangeboden worden. 5. Samen leren proeven Leudal is de gemeente bij uitstek om meer te doen met gezonde en duurzame voeding. Gedacht kan worden aan het organiseren van kooklessen en –workshops met streekeigen producten; het aanleggen van een dorpstuin waarin diverse producten gekweekt worden en mensen elkaar kunnen ontmoeten; een smaaklaboratorium inrichten; een kookcaravan door de kernen organiseren om gezonde en duurzame voeding te promoten, zoals bijvoorbeeld op scholen, in de kinderopvang en bij bedrijfskantines, etc. 6. Een eerlijke, gezonde en duurzame markt Ondernemende burgers in en buiten Leudal zetten zich in voor een wekelijkse markt in Leudal, waar heel wat eerlijke, gezonde, duurzame en streekeigen producten aangeboden worden.

7. Wie heeft de minste energie? Burgers nemen het initiatief om op het niveau van huishoudens het energiegebruik terug te dringen. Behaalde resultaten zijn te monitoren, dus wellicht kan een competitie-element hierbij helpen. 8. Samen voor duurzame energie Burgers zetten op eigen kracht een coöperatie op voor groene energie, zowel voor de inkoop als voor de productie en de consumptie hiervan. Ideeën in dit kader zijn de gezamenlijke inkoop van energie, het organiseren van collectieve kleinschalige energieopwekking en het collectief isoleren van bestaande woningen. 9. Generatie-energiepact Ouders investeren in duurzame energie voor hun kinderen, bijvoorbeeld in zonnepanelen. Een dergelijke investering zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan ons milieu en aan de toekomst van onze kinderen. 10. Een langer leven voor materialen Burgers organiseren zelf een markt (fysiek of virtueel) zodat gebruiksgoederen op lokaal niveau langer in gebruik worden gehouden. Denk aan babymaterialen, speelgoed, huishoudelijke producten, die vaak zo goed als nieuw in de kelder of op zolder belanden. Met behulp met een toepassing op internet kan dit initiatief efficiënt en handig opgezet worden. 11. Energie van de straat Zonder extra inspanningen zouden burgers door hun eigen bewegingen op verschillende plekken in Leudal zelf energie op kunnen wekken: Zo zou men door te sporten of gewoon door te wandelen het licht kunnen laten branden in de fitnessruimte of op de markt. Vanwege de zichtbaarheid van dergelijke initiatieven zal ook het energiebewustzijn bij mensen toenemen. 12. Energieneutraal gemeentehuis (geen Stel je Leudal Voor ) In de nieuwe huisvesting zijn een aantal duurzame maatregelen toegepast. Het gemeentehuis is echter niet energieneutraal. Doordat er gebruikt wordt gemaakt van een WKO-installatie voor verwarming/koeling is het gebouw energieneutraal te maken door gebruik te maken van zonne- en/of windenergie. De mogelijkheden zullen worden onderzocht uitgaande van een terugverdientijd van 10 jaar.

Duurzaamheidsvisie 2020

Waarom een klimaatvisie 2020 Terugdringen van broeikasgas CO 2 Stijgende energieprijzen voor fossiele brandstoffen Minder afhankelijkheid van olie- en gasproducerende landen Stimuleren innovatie en lokale economie Positieve milieu-effecten door minder uitstoot Inspiratie en samenwerking tussen overheid, burgers en bedrijven

Thema’s duurzaamheidsvisie Thema’s en input uit Stel je Leudal Voor: Energie Voeding Mobiliteit Gebruik van lokale kansen en initiatieven

Mogelijkheden voor Leudal Groen en energierijk (biomassa) Groot buitengebied: windmolens Kleinschalig: zelfvoorzienend en leefbaar Voedselproduktie: streekprodukten Kernen en verenigingsleven: coöperaties Duurzaamheidsvisie 2020: zelfvoorzienend, leefbaar en energierijk

Aandacht voor: 10 mei: infoavond zonne-energie 22 mei: kick off Stichting Limburg Elektrisch 1 juni: symposium lokale energieopwekking 2 juni: open dag windpark Neer

Vragen?