Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Spijsvertering.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

Maagdarmkanaal V31, VOEDING

Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor 2. Herbivoor (herkauwer) 3. Insectivoor 4. Herbivoor (niet herkauwer) 5. Omnivoor

Type herbivoren  In de maag bevinden zich heel veel micro-organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken.  In de blindedarm bevinden zich heel veel micro- organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken.

spijsverteringskana al

1. Mond: mechanisch en chemische vertering ENZYM  Chemische vertering omdat enzym ervoor zorgt dat chemische reactie sneller verloopt.  Amylase zit in speeksel, helpt afbraak van zetmeel om te zetten in suikers.  Vleeseters hebben géén amylase, varkens ook niet. GEBIT  Mechanische vertering.  Met tanden en kiezen wordt voer kleiner gemaakt waardoor enzymen er beter bij kunnen.

2. slokdarm  Spieren kan je niet controleren, voedsel gekneed en speeksel doorheen gemengd.  Geen vertering  Cardia is afsluiting naar de maag. Paarden, konijnen kunnen niet braken.

3. Maag  Chemische vertering met enzymen begint in de maag.  Pepsine breekt eiwitten af tot aminozuren  Maag maakt zoutzuur zodat enzymen goed werken.  Maagpoort (uitgang van de maag) zorgt ervoor dat er alleen kleine deeltjes uit kunnen.

4. alvleesklier  Produceert alvleessap dat wordt afgegeven aan de 12-vingerige darm. Ook worden hormonen aangemaakt.  Alvleessap bevat veel enzymen! Trypsine, lipase en amylase  ENZYMEN:  Trypsine  vertering van aminozuren  Lipase  vertering van vetten  Amylase  vertering van koolhydraten tot glucose

5. Lever & 6. Galblaas Lever  Meest veelzijdige orgaan!  Filtert giftige stoffen uit het bloed, zet glucose om in glycogeen.  Produceert gal (maakt vetmoleculen kleiner) Galblaas  Slaat de gal op. Via galbuis gaat het naar de 12- vingerige darm

7. 12-vingerige darm  Eerste deel v.d. dunne darm (is ongeveer 12 vingers lang).  Wordt bicarbonaat toegevoegd om de zure voedselbrij van de maag weer te neutralizeren. (in de maag is pH 4, daarna pH 6 of 7)  Door alvleessappen, darmsappen en gal wordt de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten voortgezet.

8/9. Kronkeldarm/nuchtere darm  Dunne darm is heel lang! Hier vermengen enzymen en voedsel zich.  Voedingsstoffen (glucose, aminozuren, vetzuren) worden opgenomen in het bloed.  Darmsap wordt toegevoegd om de overgebleven voedingsstoffen te verteren.

10/11/12. dikke darm & Blinde darm Dikke darm  Geen vertering, water en onverteerbare voedselresten worden opgenomen in bloed. Blinde darm  Bij de mens geen functie, kan ontstoken raken.  Bij planteneters worden harde celwanden verteert.