Een luxer leven … Afbeelding uit 1953 Reclame uit 1958 De arbeider zit weer goed in zijn broek: mensen hoefden minder zuinig te leven. In 1953 werd de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De wereld wordt kleiner
Advertisements

Massamedia, vermaak en verzet
Feodalisme en het hofstelsel
H3 Industralisatie en Ismen.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Milieuproblemen in Nederland
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Nederland na WO II de economische ontwikkeling
Jongeren willen een eigen leven
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
NL na 1945: paragraaf 2 Woelige jaren.
Industriële revolutie
NL na 1945: Sober en spaarzaam
6.3: De jaren zestig.
Nederland na 1945: Cultuur en mentaliteit
Economische Crisis Hoofdstuk 1, paragraaf 3.
Burgers regelen het zelf
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
Paragraaf 5 Hollandse huisvrede.
Het cultuurstelsel verdwijnt
13 kolonies vechten voor hun vrijheid
Paragraaf 7: Ieder voor zich
Hoofdstuk 3.
Historisch Overzicht: Europa en de wereld
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
H5 Koude oorlog §6 Amerikaanse invloed.
4.2 de sociale kwestie..
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Paragraaf 2: Economische crisis
Industriële Revolutie
Herinneringskamp Westerbork
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Paragraaf 1 De welvaart neemt toe.
Hoofdstuk 4 Nederland verzuild en verzorgd
Arm vs. Rijk (1910) 'Wij zijn vegetariërs, wij eten nooit vleesch.'
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
H3 Democratie in de 20 e eeuw Hoe hebben de rechtsstaat en parlementaire democratie zich ontwikkeld tussen 1920 en 1980?
Revoluties in Europa. Les 3 Naar de fabriek Doelen van les 3 Je kunt het begrip Industriële Revolutie uitleggen. Je kunt beschrijven welke rol de stoommachine.
Televisie en computer H13.2 NEDERLAND  Wederopbouw staat centraal  Hard werken en zuinig leven  Geen stakingen (harmoniemodel)  Overheidsmaatregelen.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
De stad verandert Blok 3.
Ontzuiling en secularisatie
Paragraaf 13.6 Globalisering.
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Paragraaf 13.2 Een welvarend westen.
Blok 3 Samenvatting controle
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Tijd van wereldoorlogen
Geschiedenis van Suriname
Een multiculturele samenleving
The American way of life
Jongeren laten zich horen
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 BK Lesweek 4
Nederland na 1945: cultuur en mentaliteit
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Blok 2 Milieuvervuiling,
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
§6.3 Cultuur en samenleving
Blok 2 Aantekening: Stoommachines Gevolgen voor de samenleving
Transcript van de presentatie:

Een luxer leven … Afbeelding uit 1953 Reclame uit 1958 De arbeider zit weer goed in zijn broek: mensen hoefden minder zuinig te leven. In 1953 werd de geleide loonpolitiek langzaam losgelaten DAF-Directeur Van Doorne had een Amerikaanse Buick met automatische versnelling gekocht. Hij vond het niet hoeven schakelen een genot en wilde de automatische versnellingsbak ook in een volksauto plaatsen.

In 1963 wordt deze geheel afgeschaft. De lonen stegen hierdoor erg snel. Soms met wel 10%. Loongolf Uitkeringen van mensen die niet konden werken stegen mee met de lonen. Betaalbaar voor de overheid door: 1.Goede economie en weinig werkelozen 2.Vondst gasbel in Groningen Mensen gingen meer uitgeven. Ze hadden geld voor luxe artikelen, zoals een televisie of stofzuiger. Consumptiemaatschappij

Bovendien kregen mensen meer vrije tijd. Vanaf 1960 werd de zaterdag een vrije dag. … en vrije tijd! Met z’n allen voor de buis. De televisie groeide in de jaren ’60 uit tot een massamedium. In 1957 waren er nog geen televisietoestellen. In 1961 waren er al een miljoen. Foto rond 1960

Bermtoerisme was in de jaren ’60 enorm populair. Door de komst van snelwegen en auto’s trokken duizenden mensen elk weekend richting de snelwegen, om te kijken en te ontspannen. Gezellig, met z’n allen. Foto uit 1963

Ontkerkelijking In de jaren ‘60 gingen er minder mensen naar de kerk. Deze ontkerkelijking had de volgende oorzaken: 1.Mobiliteit zorgde voor minder kerkbezoeken. Mensen gingen hun tijd anders indelen. Op de vrije zondag niet naar de kerk. 2.Door de komst van de televisie kregen mensen andere meningen te horen. Kritischer naar de kerk. 3.Verstedelijking ( meer mensen in de stad) zorgde voor contact met anders denkenden. Een afwijkende mening was makkelijker door minder sociale controle.

Uit Amerika Tupperware moest het leven van de huisvrouw eenvoudiger maken: eten kon vooraf worden gemaakt, luchtdicht worden bewaard en op een later tijdstip worden opgegeten. Het is slechts een van de huishoudelijke hulpmiddelen die vanaf de jaren ’50 en ’60 uit VS kwam overwaaien. Reclame uit de jaren ’50

De Amerikaanse acteur James Dean werd door jongeren in Nederland gezien als het voorbeeld voor een zelfbewust en onafhankelijk leven. Affiche voor Deans beroemdste film Rebel without a cause. Filmposter uit 1955

Amerikanisering De invloed van de VS op de Nederlandse samenleving was erg groot na WOII Oorzaken: VS had Nederland bevrijd van Duisters Bondgenoten Marshallhulp gegeven voor opbouwen economie Daarnaast hadden de Amerikaanse films en muziek veel invloed op de Nederlandse jeugd. Ze namen het gedrag en de kleding van hun idolen over. Deze invloed heet amerikanisering.

Gastarbeiders Door de groei van de economie steeg de werkgelegenheid in de jaren ‘50 en ‘`60. Er waren echter te weinig mensen om het werk te doen. Oorzaken; Nederlanders waren minder gaan werken. Minder Nederlanders die konden werken door emigratie naar na de Tweede wereldoorlog. Gevolg: Minder mensen te vinden voor het zware vieze werk. Nederlandse overheid en bedrijven haalden goedkope arbeidskrachten naar Nederland. De zogenaamde gastarbeiders. Deze mensen kwamen van de landen rondom de Middellandse Zee.