Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TIEN TIPS “An apple a day keeps the docter away, maar je moet wel goed kunnen mikken !!”
Advertisements

Let's say it's 6.15pm and you're driving home (alone of course) after an unusually hard day on the job. You're really tired, and frustrated…… Vertaling:
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
Astma of COPD Wat uw apotheker kan doen
Exacerbatie Astma Nynke Kuypers, kaderhuisarts i.o.
Synchroniseren adem & beweging
Kortademigheid verminderen
Nierfunctie.
Vallen? Voor mij geen struikelblok!
Workshop Medicamenteuze therapie bij COPD
Video Zelfmanagement Je krijgt wat Je hebt wat Je moet er mee leren leven Zelfmanagement is de balans vinden tussen wat de ziekte van je vraagt en hoe.
Inhoud COPD Astma Overeenkomsten en verschillen Wat is COPD
Active ageing.
Een haperend geheugen.
Dit is de spreekbeurt van Bram
Goeiemoggel.
Astma De aan- en afvoer van lucht vindt plaats via de luchtwegen. Dat begint bij de mond, de neus en de keel; de zogenaamde hogere luchtwegen. Het slijmvlies.
Waar gaat mijn spreekbeurt over?
Woordenschat groep 5, thema 8, les 2
Door: Anke de Koff, apotheker
Casus 19 Door Sanne Bakker.
Wat te doen bij (vermoeden van ) dementie?
[Ruimte om eigen naam, organisatie en evt. datum in te vullen]
LONGEN.
Onze huisartsen COPD zorgprogramma wat betekent dat voor jou als assistente?
Zelfmanagement Longpunt
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
ICD ICD = implanteerbare cardioverter defibrillator Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie en kamerfibrilleren.
Altijd ziek, kan dat niet beter? Zorgpad Immunologie & el TIM studie Dr. Esther de Vries, kinderarts-infectioloog/immunoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis,
Zilverwijzer groepssessies Ook in uw woonzorgcentrum? © 2015, VIGeZ vzw.
Fysiotherapie na een open hart operatie
Longaanval bij astma en COPD
Slikproblemen Wat zijn dat?.
Effecten van longrevalidatie
COPD en zuurstof Longpunt 16 september 2016 Jeanine Antons, longarts.
Allergie & Anafylactische shock
Vermoeidheid bij COPD Dr. Jan Vercoulen, Klinisch Psycholoog
NIERFUNCTIE.
Fysiotherapie bij COPD
Noorderpoort Medische Kennis. Hoesten
E H B A Eerste Hulp Bij Astma-aanvallen EHBA.
Blessures Door Joska de Kroon.
Ziekten van de lagere luchtwegen
Ziekten van de lagere luchtwegen
Pathologie van het Binnenoor
Verbranding en ademhaling
“De helft van alle klachten over de zorg gaat over bejegening
Fysiotherapie na een hart operatie
Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen?
‘Eigenlijk voel ik me wel belemmerd’
Bijlage hoofdstuk
Feiten en fabels over longziekten
Overzicht verschillende longziekten
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Welkom op de [titel bijeenkomst] van het Longfonds.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Lage luchtweginfecties (LLWI) bij kwetsbare ouderen
Medische kennis Bouke Cuperus
Pathologie van het Binnenoor
Let's say it's 6.15pm and you're driving home (alone of course) after an unusually hard day on the job. You're really tired, and frustrated…… Vertaling:
DE LONGEN.
Intensieve begeleiding
Duizeligheid.
Iedereen in de dramadriehoek
Stichting Gezond & Fris Hurwenen & Rossum
Brozebottenziekte… Wat is dat eigenlijk?
Inhalatiecortico’s afbouwen bij COPD
Transcript van de presentatie:

Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger. Het is belangrijk dat u de signalen herkent én hier op reageert. Onderneem dus bij een aanval snel actie.

Signalen Duidelijk meer hoesten dan normaal Duidelijk meer en taaier slijm dan normaal Duidelijk meer benauwdheid dan normaal Is uw COPD ernstig? Dan heeft u waarschijnlijk vaker last van longaanvallen. Door een longaanval is er een kans op schade aan uw longen die niet meer hersteld kan worden. Door op tijd actie te ondernemen, kunt u zorgen dat de aanval minder ernstig is. En opname in het ziekenhuis voorkomen.

Zelfmanagement Zelfmanagement stimuleert patiënten om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven, gedrag en gezondheid. U krijgt hierdoor een coachende en begripvolle rol. Samen probeert u met de patiënt oplossingen te vinden om het dagelijkse leven zo aangenaam mogelijk te maken. De kans op gedragsverandering is groter, omdat uw patiënt meer zeggenschap krijgt.

Het zelfmanagementplan Het longaanval actieplan heeft de volgende voordelen: De patiënt weet welke klachten voor hem ‘normaal’ zijn en herkent een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie). U maakt duidelijke afspraken met de patiënt. De patiënt weet welke acties hij kan ondernemen als de klachten erger worden. Het herstel van een longaanval (exacerbatie) gaat sneller en opname in een ziekenhuis kan vaak worden voorkomen. Het actieplan bevordert zelfmanagement: de patiënt kan de regie over de eigen ziekte nemen.

WAT KUNT U DOEN TIJDENS EEN LONGAANVAL? Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek. Wees niet bang om hulp van uw arts in te roepen. U staat er niet alleen voor. Gebruik uw longaanval actieplan en kijk wat u heeft afgesproken met uw arts. Nog geen actieplan in huis? Bel uw huisarts of longarts en bespreek wat u moet doen. Het kan zijn dat uw medicijnen worden aangepast of dat u langs moet komen.

DE KANS OP EEN LONGAANVAL VERKLEINEN Stop met roken Stoppen met roken maakt de kans op een longaanval kleiner. Beweeg voldoende Bewegen is voor iedereen met COPD belangrijk. Het verbetert uw conditie en uw spierkracht. Uw klachten worden minder. eet en drink gezond. eet en drink gezond Haal elk jaar de griepprik.

Stellingen/uitspraken een longaanval is hetzelfde als een longontsteking Astma is copd maar in een milder vorm ik heb bronchitis dus geen copd Pufjes voorkomen een longaanval

prednison maakt me sterk, altijd goed dus copd komt door roken benauwdheid, sputum en hoesten zijn de belangrijkste graadmeters bij longziekten

als ik benauwd ben, neem ik een langwerkende luchtwegverwijder de fysio is voor gewichtsverlies spierkrachttraining, wat een onzin Ik heb viezer sputum en ben meer benauwd, dus ik neem de Foster 2dd2 ipv 2dd1