Zintuig smaak De tong.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CROSSLAB SENSORY SHOPPING
Advertisements

Kerndoel 11 Thema 6, 7 en 9 3 vmbo(t).
Biologie 3de jaar DEEL 1: Organismen krijgen informatie over hun omgeving DEEL 2: Organismen reageren op prikkels uit hun omgeving DEEL 3: Organismen.
Prikkel Waarneming zintuig 1. Inleiding
Crosslab Sensory Shopping
TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
Ionisatie-evenwichten zuren en basen
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Zintuigen.
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
B1 Stoffen worden omgezet
Schooljaar 2010 – ASO-TSO Inleiding biologie.
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
RESPONSIE COLLEGE CHEMISCHE ZINTUIGEN
CHEMISCHE ZINTUIGEN NEUROBIOFYSICA Dr. J.A.M. van Gisbergen.
3. Over smaak valt niet te twisten
Organismen reageren op prikkels
Situering van de smaakreceptoren
Bouw en werking smaakreceptoren
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
Centrale Zenuw Stelsel
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Natuurkunde & Scheikunde
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
Door : Lotte Steffi yade
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Waarnemen.
Thema 4: Waarneming en Regeling
Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare
Inleiding Smaakzintuig Hoorzintuig Drie voorbeelden Proefopstelling
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Grondstoffen voor de bierbereiding
Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt.
J Bügel Noorderpoortcollege
Smaak.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
waarneming en regeling !
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Waarneming = Veranderingen in de omgeving kunnen ervaren.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Xperimenta 12 oktober zintuigen.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Thema Zintuigen.
Focusthema 3 ons lichaam
Thema Zintuigen.
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Waarnemen Wist je dat we ongeveer zenuwcellen in ons lichaam hebben?
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Zintuiglijke waarneming
Waarneming en regeling
Regeling 3 VMBO - BB.
De schrijver mee op reis
Thema Zintuigen.
Voeding en vertering.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Transcript van de presentatie:

Zintuig smaak De tong

Smaak zintuig Smaakzin is het vermogen van een organisme om bepaalde chemische samenstellingen direct als smaken waar te nemen. Het orgaan waar de smaakreceptoren liggen, is de tong, maar ook achter in de mondholte bevinden zich smaakreceptoren.

Werking smaakzintuig Smaakpapillen en smaakknoppen Zetten chemische samenstelling om in actiepotentialen Via hersenzenuwen gaan die actiepotentialen naar de hersenen. Deze actiepotentialen worden omgezet in het smaakcentrum van de hersenen in herkenbare smaken Signalen terug naar tong en wij proeven de smaak.

Primaire smaken Zoet, zuur, bitter, zout, umami en vet Chemoreceptoren in de mond en neus Een zure smaak hangt samen met een hoge concentratie van waterstofionen. Zuivere zoutsmaak wordt slechts opgewekt door keukenzout (NaCl). Een zoete smaak kan worden opgeroepen door suikers, maar er is geen eenduidig verband tussen de mate van zoetheid en een specifieke chemische eigenschap. Ook voor de bittere smaak geldt dat er geen eenduidig verband is smaak en een specifieke chemische eigenschap.. Umami wordt veroorzaakt door aminozuren. Vetsmaak wordt veroorzaakt door vetstoffen Experimenteel

Secundaire smaken De zes basissmaken vormen slechts een deel van de waargenomen smaak. Bij de mens speelt ook de reukzin een belangrijke rol in de smaaksensatie. Verband mond en neus en smaak.

De tong