Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
De namen van de faseovergangen moet je kennen 4.1 De fasen van een stof De fase van een stof hangt af van druk en temperatuur Naar mate de temperatuur daalt gaan de moleculen langzamer bewegen en komen steeds dichter bij elkaar te zitten De namen van de faseovergangen moet je kennen
4.2 onderverdeling van stoffen Je scheidt een mengsel om de stoffen zo zuiver mogelijk in handen te krijgen Om te scheiden maak je gebruik van verschillende stofeigenschappen: Fase Kleur Geur Oplosbaarheid Kookpunt Smeltpunt Elektrische geleidbaarheid
Zuivere stoffen kun je onderverdelen in elementen Bestaan behalve de 7 twee-atomige moleculen uit atomen moleculaire stoffen Bestaan uit identieke moleculen. ionaire stoffen Bestaan uit ionen die in vaste toestand in een bepaalde verhouding met elkaar zijn verbonden in een rooster.
Zuivere stof of een mengsel ? Het smelttraject is het temperatuurgebied waarin een mengsel smelt. Het kooktraject is het temperatuurgebied waarin een mengsel kookt.
4.3 Mengsels Veelal wordt water als oplosmiddel gebruikt. Andere middelen zijn : alcohol,wasbenzine en aceton. moleculaire stoffen Vallen uiteen in losse moleculen. Limonade,ammonia,alcohol. ionaire stoffen Vallen uiteen in positieve ionen en negatieve ionen. Keukenzout,gootsteen ontstopper.
Mengsels die niet opgelost zijn: SUSPENSIE = troebel mengsel van een vaste stof in een vloeistof EMULSIE = troebel mengsel van twee vloeistoffen ROOK = fijne verdeling van een vaste stof in een gas NEVEL = verdeling van vloeistof in een gas SCHUIM = gas in een vloeistof of vaste stof
4.4 scheiden van mengsels Je maakt steeds gebruik van de verschillende eigenschappen van de stoffen. SUSPENSIE door filtreren of bezinken. OPLOSSING VAN VASTE STOF door indampen
OPLOSSING VAN VLOEISTOF IN VLOEISTOF door destilleren EXTRAHEREN door verschil in oplosbaarheid
ADSORBEREN doordat sommige deeltjes aan het adsorptiemiddel kleven .
4.5 samenstelling van mengsels Je wilt weten hoeveel er van een bepaalde stof in het mengsel zit. Dit kan in massa of volume Massapercentage = massa stof x 100% massa mengsel Volume percentage = volume stof x 100% volume mengsel
Je kunt dit ook met een verhoudingstabel doen en dan kruislings vermenigvuldigen. Volumen mengsel Volume opgeloste stof 750 mL 150 mL 100 mL 100 x 150 : 750 = 14 mL