Naar een kosteneffectief en fair woonbeleid Reflecties bij de studie en het framework Bernard Hubeau UA - Voorzitter Vlaamse Woonraad Vlaams Parlement,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Advertisements

DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Interculturalisering van zorg en hulpverlening een analyse van de Brusselse noden Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel juni 2013.
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Technische geletterdheid en onderwijs
Risico’s en gevaren van techniek
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Tienkamp structuur hoger onderwijs Tom Demeyer, ad-hoc commissie hoger onderwijs Vlaams Parlement
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Het belang van een structurele aanpak. De rol van de overheid  Doel: vooropstellen van mentaliteitsverschuiving  Taak van het sociaal werk + de overheid.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Sociale correctie waterfactuur Hoorzitting Commissie Leefmilieu, Vlaams Parlement, 3.7,2012 Christophe Claeys en Nathalie Debast, stafmedewerkers VVSG.
Integriteit in de praktijk
Interne Audit van de Vlaamse Administratie
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
De financiële cyclus TURBO opleiding.
Adolescenten en maatschappelijke kwetsbaarheid
Meten = weten? Aandachtspunten bij (kinder)rechtenindicatoren 4 april 2014 – Wouter Vandenhole.
Samen werken aan een gezonde regio!
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
13 december 2013 Tracy Van den Wijngaert & Carlo Steegmans
 Multidisciplinaire verruiming en thematische inperking  Een complexe problematiek verdraagt geen manifest  Een kwestie van kosten en baten?  Een.
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling Human Resources Management HRM Netwerk 25FEB05 P&O-prioriteiten 2005 Respons : 22 op 39 entiteiten, of 56,5%
Herstructurering Sociaal Domein
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Kwaliteit van Leven bij Personen met Verstandelijke Beperkingen
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Programma 6 oktober uur Welkom uur Doel en achtergrond KBW uur Het instrument KBW uur Oefenen met de beslisboom.
Armoede is … Sieg Monten
22 september Tender POP Thomas Bossuyt & Maarten Andriessen.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
De overheid biedt scholen en scholengemeenschappen een relatieve autonomie zodat zij aan hun eigen schoolontwikkeling kunnen werken. Zij biedt daartoe.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
H6 Risicomanagement. Risicpmanagement stap 1 Factoren inventariseren die projectresultaat beïnvloeden Gevolg bedrijfsresultaat (externe projecten): –Financieel.
Mr. Dr. Alex Corrà GRENZEN VAN ‘MAATSCHAPPELIJK NUTTIGE’ TEGENPRESTATIES NISZ-studiemiddag, Universiteit Utrecht, januari Illustratie Deenfilm, alle.
Ideeën voor doorontwikkeling Hervormingsagenda Rijksdienst November 2013 DG OBR.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
OSBJ: Passie voor Jeugdzorg Inspiratiedag 28 oktober 2010.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Uitdagingen voor het Vlaamse woonbeleid Pol Van Damme Secretaris Vlaamse Woonraad Vlaams Parlement, Brussel Dinsdag 21 juni 2016.
Risicomanagement: de rol van DKB Joris Bouve  Manu Steens  DKB Netwerk organisatiebeheersing  donderdag 9 juni 2016.
23 juni 2017.
Tools i.f.v. een vlot verloop van de CSR
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Persoonsvolgende financiering, keuzevrijheid en welzijn
Slides sessie 3 Aansturen van projecten: schildpaddiagram, RASCI, soorten proceseigenaars Schema intervisie / casusbespreking Literatuurverwijzing.
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Lokaal loket kinderopvang
Onderzoeksproject Service’
Kwantitatief onderzoek
Wonen en armoede Enkele reflecties
Transcript van de presentatie:

Naar een kosteneffectief en fair woonbeleid Reflecties bij de studie en het framework Bernard Hubeau UA - Voorzitter Vlaamse Woonraad Vlaams Parlement, Brussel Dinsdag 21 juni 2016

Inhoud presentatie De studie en het framework Mogelijkheden en perspectieven beleid Enkele bedenkingen

De studie en het framework HET FRAMEWORK

Studie kent sterktes en vermijdt valkuilen Aandacht voor zwakkere groepen / social protection met het welvaartsmodel als referentiekader Bruikbare en goede inventaris indicatoren Benadrukt onderbelichte dimensies zoals informatiekloof Uniek literatuuroverzicht

Framework leidt tot een stapsgewijze bevraging Wat is het probleem? Wat zijn de mogelijke oorzaken? Welke mogelijke instrumenten kunnen worden toegepast om het probleem te remediëren? Welke instrument is het meest kosteneffectief?

Framework leidt tot een zoekende bevraging Antwoorden op vragen kunnen verschillend zijn Afwegen van de verschillende antwoorden en standpunten o.b.v. objectieve informatie Beoordelen van diverse instrumenten i.f.v. de aanpak van het voorgelegde probleem (cf. RIA) Gericht zoeken naar een kosteneffectief instrument waarbij baten en kosten in overweging worden genomen

Voorbeeld toegang woonmarkt Probleem: wie heeft ‘bemoeilijkte’ toegang? Wat zijn mogelijke oorzaken hiervan? Welke instrumenten kunnen worden ingezet? Wat zijn baten en kosten van de vooropgestelde instrumenten (voor betrokkenen, impact op woonmarkt,…) Bevraging moet leiden naar adequate keuze van instrument om toegangsprobleem aan te pakken, en dit op diverse vlakken

Mogelijkheden en perspectieven beleid MOGELIJKHEDEN EN PERSPECTIEVEN BELEID

Reflecteren Via het framework wordt in de beleidscyclus een grondige reflectie ingebouwd over het probleem en de oplossing Het probleem wordt scherp gesteld Oorzaken worden geduid Pro en con worden benoemd Instrumenten worden afgewogen naar oplossend vermogen

Objectiveren Via het framework worden in de beleidscyclus objectieve gegevens gehanteerd om het probleem te duiden en oplossingen voor te stellen De analyse wordt onderbouwd met objectieve gegevens (onderzoek en gegevens vormen een goede basis om tot voorstellen te komen – ook buitenlandse voorbeelden) Kosten baten analyse instrument Let wel: empirische gegeven zijn noodzakelijk maar zijn niet steeds voorhanden (cf. studie)

Overstijgen vooroordelen of common sense Het framework laat toe de voor waar aangenomen evidenties in vraag te stellen De doorgedreven bevraging en objectivering doorbreekt de evidenties of vooroordelen De benadering roept nieuwe vragen op en kan verrijkend werken (‘sociological imagination’) Nadenken over ‘eigen normatief kader’

Vanuit scenario-denken gericht kiezen Via het framework kan een kosteneffectief instrument naar voor worden geschoven Alle standpunten en scenario’s worden in het proces afgewogen (vat de brede discussie) Gerichte keuzes kunnen op verschillende niveaus doorwerken (ondersteuning individu of woonmarkt, structureel maatschappelijke aanpak…) Voorbeeld: kosteneffectiviteit van preventie uithuiszetting

Transparantie Via het framework worden de motieven en de gronden van het beleid zichtbaar De motieven die aan de grondslag liggen worden uitgeklaard Het wordt duidelijk waarom een instrument de voorkeur geniet en waarom een ander niet De beleidskeuze wordt hierdoor helder Expliciteren ‘eigen normatief kader’

Bruikbaarheid Het framework laat toe een gefundeerd beleid uit te werken Aanpak is een ‘verbeterde’ RIA De keuze wordt doordacht: objectief, transparant en gericht Voor adviesverlening (Vlaamse Woonraad) is het framework Een methode om de ideologische verschillen te overstijgen o.b.v. objectieve informatie Standpunten worden meer onderbouwd

Enkele bedenkingen

Effectivity but … Kosteneffectiviteit = link tussen ‘inputs’ (middelen) en ‘outcomes’ (resultaten) Zowel bij inputzijde als bij resultaten nagaan financiële en niet-financiële kosten/opbrengsten Studie en framework houden hier rekening mee, maar risico dat aandacht zich vooral toespitst op ‘eenvoudig’ te bepalen ‘zichtbare, financiële’ kosten en resultaten Bv. zichtbare kost: budget sociale huisvesting; ‘onzichtbare’ kost van slechte woningkwaliteit  negatieve impact op gezondheid – kosten gezondheidszorg enz.

Effectivity but … Kosteneffectiviteit = link tussen ‘inputs’ (middelen) en ‘outcomes’ (resultaten) Steeds ook rekening houden met minder eenvoudig te ‘monetariseren’ aspecten: baten basisrecht, equity en fairness…. Vergt een brede discussie en reikwijdte – wat niet evident is In Vlaanderen is er bovendien geen / weinig traditie van maatschappelijke kosten- batenanalyse in het sociale domein (bv. woonbeleid i.t.t. milieubeleid…) Nood aan mentaliteitswijziging m.b.t. beleidsproces

Effectivity but … Vooropstellen concrete doelen is van belang (bv. verbeterde woningkwaliteit), maar evenzeer nastreven van ‘minder concrete’ doelen zoals ‘equity’ en ‘fairness’ equity’ en ‘fairness’ worden aangestuurd door mens en maatschappijbeeld Dergelijke doelen houden bijgevolg een ‘keuze’ in die divers kan worden ingevuld Dergelijke doelen allicht moeilijker uit te drukken in financiële termen en moeilijker te beoordelen

Effectivity but … Naar een referentiekader om doelstellingen van het woonbeleid te formuleren (en te beoordelen) Het framework beoogt een verantwoorde keuze van instrument binnen vooropgesteld doel hoe kunnen de doelen zelf worden geordend en/of beoordeeld? Moet referentiekader worden opgesteld om prioriteiten in doelen te bekomen? Kan woonbeleidsplan hierin leidend werken? Quid doelstellingen belendende beleidsvelden (o.a. energie, welzijn…)?

Effectivity but … Doelen woonbeleid moeten samen kunnen sporen met een maatschappelijk project waarbij uitsluiting van basisrechten en basisvoorzieningen moet worden voorkomen Rechtenbenadering blijft aangewezen, ook op vlak van wonen Social protection en de welvaarstaat vormen een waardevol referentiekader. Evolutie? Blijven de solidariteitsmechanismen overeind? Hoe kan samenleving inspelen op wijzigende situaties en context?

Dank voor uw aandacht