Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 1 Contact paragraaf 1 Gevoelig
Advertisements

Thema 18: Brainwave 18.2 en 18.3.
Kerndoel 11 Thema 6, 7 en 9 3 vmbo(t).
Bouw en functie van het zenuwstelsel
Thema 6: Zintuigen.
Biologie 3de jaar DEEL 1: Organismen krijgen informatie over hun omgeving DEEL 2: Organismen reageren op prikkels uit hun omgeving DEEL 3: Organismen.
Prikkel Waarneming zintuig 1. Inleiding
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Thema 18: Brainwave 18.2 en 18.3.
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
Thema 6: Waarnemen Basisstof 1: Zintuigen.
VMBO-BK Thema 6: Waarnemen
Schooljaar 2010 – ASO-TSO Inleiding biologie.
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
De huid.
Organismen reageren op prikkels
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
Thema 6: Regeling Basisstof 3
Thema 6: Regeling Basisstof 1 en 2
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
Biologie Zintuigen.
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
Zintuigen.
Door : Lotte Steffi yade
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Zintuigen.
Thema 31 Zenuwstelsel en spieren
Waarnemen.
Thema 4: Waarneming en Regeling
REGELING LES 3. HERSENEN Bestaan uit: 1.Hersenstam 2.De grote hersenen 3.De kleine hersenen.
Hoofdstuk 9 Paragraaf 3. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 3  Filmpje  Maken paragraaf 3.
WAARNEMIING, REGELING EN GEDRAG
ZINTUIGELIJKE WAARNEMING
Wat is waarnemen? Met waarnemen bedoelen we: Hoe kom je te weten wat er om je heen gebeurt.
Thema 7: Zintuiglijke waarneming
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
waarneming en regeling !
Thema 6 Regeling en waarneming B. Stof 3 Zenuwstelsel
Zintuig smaak De tong.
Waarneming = Veranderingen in de omgeving kunnen ervaren.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 3: Het zenuwstelsel. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 3  Maken paragraaf 3.
Thema 6 Regeling en waarneming B. Stof 3 Zenuwstelsel Par Zenuwcellen en 31.4 Zenuwstelsel.
VMBO-BK Thema 6: Waarnemen
Tast- druk- en pijnzintuig
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
Hoofdstuk 9 Paragraaf 3.
LES 15 – HET GEHOOR BLOKBOEK NATUUR 7.
Thema 6 Waarnemen Waarnemen Bewust en met aandacht met de zintuigen in zich opnemen; synoniem: constateren, gewaarworden, bemerken. Zintuig Een orgaan.
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Thema Zintuigen.
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
Gemaakt door: Nour, Fleur, Cheyenne, Robbie, Raphaël
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Thema 6: Regeling Basisstof 1 en 2
Zintuiglijke waarneming
Waarneming en regeling
Regeling 3 VMBO - BB.
Zenuwcellen en zenuwen
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 4 Paragraaf 1

Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1

Zintuigen  Reukzintuig  Gezichtszintuig  Smaakzintuig  Zintuigen in de huid  Tastzintuig  Pijnzintuig  Drukzintuig  Warmtezintuig  Koudezintuig

Prikkels  Uitwendige prikkels: Informatie uit je omgeving  Inwendige prikkels: Informatie vanuit je lichaam

Adequate prikkel  Je zintuigen reageren maar op 1 soort prikkel.  Bv: gezichtszintuigen reageren op licht

Samenwerking met zenuwen  De zintuigen zetten een prikkel om in een impuls (elektrisch signaal)  De zintuigen zijn verbonden met gevoelszenuwen.  De gevoelszenuwen zijn lange zenuwbanen die de impuls naar de hersenen vervoert  De hersenen verwerken de informatie

Gedrag  Je reactie op prikkels is gedrag  Dus alles wat je doet  Gedrag wordt aangestuurd door verschillende gebieden in je hersenen

Drempelwaarde  Zintuigen geven een prikkel pas door als de prikkel sterk genoeg is  Als de prikkel door blijft gaan reageert je zintuig niet meer  er treedt gewenning op

Smaakzintuigen  Op je tong zitten verschillende smaakzintuigen waarmee je smaken kunt waarnemen:  Bitter  Zuur  Zoet  zout  De tong heeft kleine uitsteeksels waar zintuigcellen inzitten  Gebieden met meer dezelfde zintuigcellen voor 1 smaak

Neus  Geurzintuigen  In je neus zitten reukzintuigcellen  Hier worden moleculen uit de lucht opgevangen en omgezet in impulsen

Zintuigen van de huid  Liggen in de lederhuid  Warmtezintuig en koudezintuig  Tastzintuigen en drukzintuigen  Pijnzintuigen

Huiswerk volgende week woensdag  Paragraaf 1 af