Lichte Bieren
Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type
Knelpunten Algemeen Een recept downscalen gaat moeilijk Bier wordt al snel te “dun”. Minder alcohol om smaken te dragen. Smaakdrempel
Welke biertypen Lichte bieren zijn er altijd geweest Vroeger meer behoefte aan lichte bieren Tafelbier Tweede spoeling
Knelpunten De mout Gebruik van minder mout leidt tot – Minder body – Minder moutsmaak – Lichtere kleur
Knelpunten De Hop Normale hoeveelheid hop leidt tot – Verkeerde BU/GU ratio (smaakt te bitter) – Wel aromahopgift handhaven
Knelpunten De Gist Veel esters in een licht bier geven een limonade-achtig bier. Lichte bieren moeten niet te ver uitvergisten Gist moet de moutsmaak benadrukken
Welke biertypen Ervaring minder met: – Belgische biertypen Ervaring redelijk met: – Weizen – Belgisch witbier Ervaring goed met: – Mild Ales
Waarop letten Donkere mouten niet naar rato verminderen Bitterheid in evenwicht houden (BU/GU=0,5) Aromahopgift Kruiden naar rato Maischen bij hogere temperaturen Bij lage temperatuur vergisten Gistkeuze
Voorbeeld BeginSG 1030, EindSG 1012, SVG 60 %, 28 EBC – Mild Ale Malt 89 % – Crystal Malt 130 EBC 9 % – Black Debittered 1400 EBC 2 % Hop 30 g East Kent Golding Eénstapsmaisch 90 minuten 70 °C Wyeast 1728 Scottish Ale gist bij 17 °C Eindpercentage incl bottelgist 2,8 vol% alc
Lichte Bieren