LEVEN NA DE DOOD. Overzicht I. Deemstering van de dood en het hiernamaalsgeloof II. Verlangens en vermoedens omtrent leven over de dood heen III. Dood.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Geroepen door de Heer vertrokken wij, na voorbereid-ingen, naar het land Papoea Nieuw Guinea
De les van de graankorrel
Woord van Leven Januari 2008.
JOUW RELIGIE HEEFT GEEN ENKEL BELANG
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Woord van Leven Februari 2011.
Hindoeïsme en reïncarnatie
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Christengemeenschap De Goede Herder
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Woord van Leven April 2014.
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
De christelijke boodschap
De theoretische cultuur (3a)
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
Zingen Vers 1 Jezus is mijn toeverlaat.
Zingen De Almachtige, Schepper des hemels En der aarde
Zingen Ik geloof in God de Vader, de Almachtige,
Genade en veroordeling
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
In hoger sferen. Op je plek “in Christus” – letterlijk! “in Christus” – letterlijk! Hoog klimmen – ver kijken Hoog klimmen – ver kijken Uitverkiezing:
Woord van Leven November 2012.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 4 januari 2014 We zijn aan een nieuw jaar begonnen en weten niet wat de toekomst ons zal brengen. Wel weten we.
Jezus kennen als degene die leeft. 1.zo kan Hij voor je pleiten.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Wat zijn Oosterse religies?
De kerkvader Augustinus over
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
“Met Christus gezeten in de hemel”
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Deel worden van Gods familie
Preek Jakobus 2:
Preek 1 Petrus 4: 7-11.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Wanneer was jij voor het laatst WOEDEND – en terecht?
Van gedoopt naar gevormd!
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Gebed en belijdenis.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Levensbeschouwelijke lijn Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendomFilosofie.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). Module 1 Introductie Informatie op 5 lessen: 21 februari, 7, 21, 28 maart,
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Waar vind je vrede?. waar vind je vrede? on-te-vrede-n.
Boedhisme: Het Leven van Sidartha Gautama De Dharma: De Leer.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.
De toekomst van God volgens de filosofen
de hemel de nieuwe aarde gaan Gods kinderen direct na hun dood heen
Ik geloof in God, Vader van ons allen. Hij heeft de aarde
Het nieuwe leven in Christus
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Transcript van de presentatie:

LEVEN NA DE DOOD

Overzicht I. Deemstering van de dood en het hiernamaalsgeloof II. Verlangens en vermoedens omtrent leven over de dood heen III. Dood en hiernamaals in de religies IV. Reïncarnatiegeloof V. Christelijk verrijzenisgeloof

I. Deemstering van de dood en het hiernamaalsgeloof in het westen Hedendaagse druk op hiernamaalsgeloof –secularisering God (= basis van geloof in leven na de dood) op de achtergrond mens op de voorgrond: belang van hier en nu –hiernamaalsgeloof als ‘opium’ (Marx), ‘wishful thinking’, projectie (Feuerbach) –overheersing positief wetenschapsmodel leven na de dood kan niet bewezen worden; empirische evidentie van aftakeling bij de dood onhoudbaarheid van materialistische beelden

II. Verlangens en vermoedens omtrent leven over de dood heen menselijk handelen steunt vaak op het aannemen van een bestaan na de dood: –liefde –ethiek verlangen naar onsterfelijkheid: beelden en symbolen in de menselijke cultuur

Lifton: vijf manieren om onsterfelijkheid te beleven: –sociobiologisch –creatief –in de natuur –in religie –in ervaring van transcendentie

III. Dood en hiernamaals in de religies 3.1 De dood als oorsprong van de religie –Religie als antwoord op angst voor de dood Epicurus (4 de -3 de eeuw v. Chr.) D. Hume, Natural History of Religion (1755) H. Bergson, Les deux sources de la morale et de la religion (1932): reactie op besef (eigen aan menselijke intelligentie) van eindigheid Mircea Eliade: yoga als een ervaring van de eeuwigheid –Religie ontstaan uit verering helden en voorouders Euhemerus (4 de -3 de eeuw v. Chr.) H. Spencer (19 de eeuw)

3.2 Symboliek van dood en hiernamaals in de religie  visie op dood en hiernamaals speelt een grote rol in het geheel van een religie –verband met algemeen levensbeschouwelijk kader –verband met ethisch systeem (bv. garantie dat wie goed leeft daar uiteindelijk ook voor beloond zal worden) –overgangsrituelen (als sterven tot een nieuw leven) –begrafenisrituelen –sociale functie van contacten met overledenen –religieuze ervaring: vorm van (sterven aan het ik) en voorbereiding op leven na de dood

islam, laatste oordeel (19 de eeuw) atheïstisch humanisme joods kerkhof 7 hemelse sferen, Geschiedenis van Mohammed (11 de E)

IV. Reïncarnatiegeloof Reïncarnatiegeloof: –overtuiging dat er iets in de mens is dat na diens dood op aarde terugkeert –verschillende vormen –geen eenduidig begrip Oosters reïncarnatiegeloof –samsara: kringloop van leven, sterven en hergeboorte –karma bepaalt wijze van hergeboorte –verlossing als loslaten van alle verlangens en zo ontsnappen aan het rad van wedergeboorte

samsara

Westers reïncarnatiegeloof –G.E. Lessing (Die Erziehung des Menschengeslechts), theosofie (H. Blavatsky), antroposofie (R. Steiner), New Age –nieuw leven = nieuwe kans –altijd hogere bestaansniveaus –doel: zelfrealisatie H.P. Blavatsky ( ) R. Steiner ( ) G.E. Lessing ( )

 oosterse cyclische reïncarnatiegedachte die zich ent op westerse lineaire vooruitgangsdenken

V. Christelijk verrijzenisgeloof 5.1 Motieven voor het verrijzenisgeloof –geloof in een scheppende, liefhebbende God Iemand die je liefheeft, laat je niet in de steek als God het leven heeft geschapen, laat Hij dat niet vernietigen door de dood –Jezus’ opwekking uit de dood geen reanimatie, wel herschepping tot nieuwe bestaanswijze evangelies weven geschiedenis en geloof door elkaar

5.2Hoezo? –Verrijzenis van het lichaam geen zuiver materialisme, noch zuiver spiritualisme ‘verheerlijkt’ lichaam –‘Hemel’ voltooiing van de concrete mens in de gemeenschap met God overstijgen van tijd en ruimte relaties die op aarde ontstaan (door ons lichaam) worden vervolmaakt

–‘Hel’ evangelische beelden zijn niet beschrijvend maar wel waarschuwend bedoeld: belang van ommekeer (beelden in de geschiedenis wel misbruikt) reële mogelijkheid van de mens om zich af te keren van de liefde - ‘Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’ ‘laatste oordeel’: gerechtigheid heeft het laatste woord christenen streven reeds nu gerechtigheid na: geloof in de verrijzenis van Christus vraagt Hem na te volgen

VI. Verschilpunten tussen verrijzenisgeloof en oosters reïncarnatiegeloof VerrijzenisgeloofReïncarnatiegeloof Visie op geschiedenisLineair Menselijk leven uniek en onherhaalbaar Cyclisch Eeuwige kringloop van leven en sterven MensvisieMens als unieke, onverbrekelijke eenheid tussen lichaam en geest Dualisme: lichaam als vervangbaar omhulsel Visie op menselijke bijdrage in het eigen heil Leven na de dood als onverdiende, goddelijke gave Mens bepaalt zijn eigen leven na de dood door daden tijdens het leven (karma), heil is eigen verantwoordelijkheid