Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GMP and HACCP in school restaurants
Advertisements

Sushi Workshop. Sushi Workshop Wat gaan we behandelen? Wat is Sushi? Wat heb je nodig? Wat gaan we maken?
TECHNIEKEN VAN VERSNIJDEN
De sonnetten van het 4de lj.
Indonesisch eten.
GMP and HACCP in school restaurants
Nieuw in Nederland U aangeboden door
Spaans 24-Kitchen.
ATLANT CATERING WERK MET MEERWAARDE Opleiding Atlant WEL. Thema: Een werkdag.
Thema HACCP
Groenten.
Keukenhygiëne.
De actieve voedingsdriehoek
Voedsel/keuken veiligheid
Vieze hygiëne Chinese restaurants blijken erg onhygiënisch te zijn.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
GMP and HACCP in restaurants
De actieve voedingsdriehoek
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
onhygiënisch werken en de gevolgen
Broccolipuree met braadworst
Pasta met vis en courgette in een saffraansausje
Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi
Gezond op reis.  Inentingen halen voor de kerst ◦ DTP ◦ Gele koorts ◦ Hepatitis A & B ◦ Malaria.
Pasta carbonara.
Voedselhygiene.
Chineese restaurants onhygiënisch
De kleine dingen van oma's!
Wraps met gehakt, verse groentjes en kruidendipsaus
The Doctor Who’s In Sub-Sahara Afrika en Azië sterven er elk jaar kinderen aan diarree. Dat komt omdat erg heel erg gebrek is aan hygiëne is.
VEILIG WERKEN MET GLASWOL EN STEENWOL.
Spaghetti bolognese.
Wat doet de voedsel- en warenautoriteit.
Durum met kebabvlees, verse groentjes en yoghurtdip
onhygiënisch werken en de gevolgen
Zorg en Welzijn.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Piratenquiz… Schip ahoy!.
The Doctor Who HUB In Sub-Sahara Afrika en Azië is diarree 1 vaan de belangrijkste doodsoorzaken voor kinder van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven
Voedselveiligheid. Schokkende gebeurtenissen.
Onhygiënisch werken.
Zorg en Welzijn Door floor.
Programma Uitleg over verschillende onderwerpen Vragen beantwoorden
Welkom Naam: Sabine Waal Datum: 23 maart 2011 Opleiding: Consumptieve technieken.
Hygiëne in de keuken.
Project Veiligheid Hoogvliet GEMAAKT DOOR: QUINT VERHEUL EN MIKE BOOT.
Trouble shooting voor het printen. Reservoir: 1) Er zit een coating in het reservoir, zodat bij het printen geen materiaal aan het platform hecht en niet.
Smaak.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Plastic.
Gezondheidscentrum Parklaan 25, 2300 Turnhout Stap voor stap: Het Preventief Medisch Onderzoek voor vier- jarige kleuters Stap voor stap: Het Preventief.
Illustraties: mycutegraphics.com.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
HACCP.
Je huid bedekt je hele lichaam
De kleine dingen van oma's!
Ontdekkingen in de zomer
Snijden met stanleymes
Foto Recept Pizza rondjes
Persoonlijke hygiëne.
HACCP.
De kleine dingen van oma's!
Veilig en verantwoord werken
Voel je wel in je vel !.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Veilig en verantwoord werken
“Knuffels” kleuren digibordpeuters.
Het eten.
Uit daging Eten wat de stamppot schaft.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

De 3 V’s  Veiligheid 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

Belangrijk!  Neem je tijd!  Zorg voor een goede hygiëne.  Houd je vingers en andere lichaamsdelen uit de snijlijn (line of fire).  Voorkom kruisbesmetting.  Was vooraf en bij het wisselen van product je handen grondig.  Houd je aan de regels van de snijplank-kleuren.  Denk na voordat je begint….??  Stabiliseer je snijplank tegen wegglijden.  Stabiliseer je te snijden product.  Houd ook je keuken genoten in de gaten als je met een mes loopt.  Zorg voor een bakje voor afval  Zorg voor een bakje voor je gesneden product 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

Werkplek  Richt je werkplek zo in dat je de ruimte hebt om ongehinderd te snijden  Een doek of ander middel onder je snijplank tegen het verschuiven  Ruimte voor je te snijden en gesneden product alsook een afvalbak of schaaltje voor snijafval  Zorg voor het juiste mes(sen) voor de job.  Gebruik bij voorkeur papier om je handen gereedschap en werkplek schoon te maken en te houden  Plaats eventueel een tweede snijplank naast je om je mes(sen) op te kunnen leggen  Gebruik een deegmes om klein gesneden groenten bijeen te rapen CGD Snijtechniek Wim de Kock

Waarom Snijden?  Onze mond is te klein!  Prettiger te eten  Sneller en/of gelijkmatiger garen (aardappelen)  Geschikt maken voor het type van garen ( koken/frituren)  Beter te verdelen (ui, knoflook, verse kruiden)  Mooier om te zien (Julienne, brunoise)  Smaken komen beter tot hun recht (fijn gesneden ingrediënten voor salades)  Smaken zijn beter (verse kruiden) 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

Waarmee gaan we snijden?  Keuken- of koksmes  Santokumes 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

Hoe gaan we snijden 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock Met het “klauwtje” Zodat je niet in je vingers snijdt!

Mes scherp houden  Met aanzet staal (regelmatig aanzetten zorgt voor een gebruik van ca 1 jaar tussen slijpbeurten)  Als het mes bot wordt slijpen of laten slijpen  Niet in de vaatwasser (het agressieve afwasmiddel beschadigd de snijkant)  In messenblok of foedraal bewaren (om beschadiging door stoten te voorkomen)  Geen glazen snijplank of aardewerk gebruiken om op te snijden CGD Snijtechniek Wim de Kock

Snijplank De reden waarom we een snijplank gebruiken is het voorkomen van beschadigingen en hygiëne. Kleurcodering volgens het HACCP-protocol In professionele keukens, zoals van een restaurant, worden gekleurde snijplanken van polyethyleen of HDPE gebruikt. De kleur duidt dan aan waar de plank voor mag worden gebruikt. Die kleuren staan vast in de HACCP-normen:  Rood voor rauw vlees  Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren  Groen voor groenten en fruit  Geel voor gevogelte  Bruin voor gebraden vlees en worst  Wit voor kaas en brood 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock

Houten snijplank  Sinds de invoering van het HACCP-certificaat is het gebruik van houten snijplanken en hakblokken in professionele ondernemingen verboden.  Wetenschappelijk onderzoek heeft echter ook aangetoond dat hout in meer of mindere mate antibacteriële eigenschappen bezit waardoor uit oogpunt van hygiëne hout zelfs de voorkeur zou verdienen boven kunststof.  Voor thuisgebruik zijn houten snijplanken wel toegestaan. Hout met een erg dichte structuur, zoals bamboe en kamferlaurier, neemt niet snel een geur op.  Gebruik eventueel snijvellen om vervuiling van de plank tegen te gaan CGD Snijtechniek Wim de Kock

Onderhoud snijplank  Eerst wassen met koud water  Dan wassen met heet water  Houten plank regelmatig in oliën met rijstolie tegen het indringen van water en/of vervuilingen  Als de plank vies is een laag zout erop en een nacht laten staan, daarna gewoon wassen en weer in gebruik nemen CGD Snijtechniek Wim de Kock

Snijden, snipperen, julienne en brunoise  Ui  Wortel  Prei  Bleekselderij  Knoflook 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock