Het vakdossier Informatica: aan de slag! Victor Schmidt I&I conferentie Service Pack 18 26 november 2008.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Advertisements

Jacqueline Kerkhoffs april ’17 Jacqueline Kerkhoffs
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Examen in de tweede fase. •Schoolexamen (examendossier) 50% –vanaf klas H4 / V4 (weinig) –tendens: meer naar einde van het jaar en naar examenjaar •Centraal.
Welke koers vaart het Zuyderzee College?
Samenwerken aan Onderwijs en ICT Frank vd Oetelaar dinsdag 12 april 2005.
Startbijeenkomst netwerk Taal Havo en Vwo Lydia van Deelen – Meeng, managing consultant CPS M:
Wiskunde in Technologie
Eén jaar wiskunde D Een onderzoek naar de invulling en populariteit van het vak wiskunde D op scholen Katrin van Boxtel Marije Venselaar.
Fundament Informatica
Zorgen rond informatica De Codi omscholing is een project Geen structurele lerarenopleiding Geen onderzoek en ontwikkeling van vakdidactiek Weinig structurele.
VAN GELDER TECHNATOR DOCENT NATUURKUNDE.
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
Klaar voor het nieuwe examenprogramma biologie met Nectar Tweede Fase!
ELEMENTAIR BOEKHOUDEN
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Rekenbeleid Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed
Mentoring, koersen op kansen1 De school als spin in het Mentoring-web OMO sg Tongerlo Roosendaal.
Scholenbijeenkomst Wiskunde D 14 maart 2006 Dirk Siersma Paul Drijvers
Terugkoppeling studieresultaten Voortgezet Onderwijs
Community Kies Kleur in Groen 21 april 2009 Cocky Booy VHTO Landelijk expertisebureau meisjes|vrouwen en bèta|techniek
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Keuzevak in de Tweede Fase HAVO en VWO
Concept examenprogramma
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Opleiden in de school vanuit het perspectief van de VO-raad Bijeenkomst voorbereiding Opleidingsschool Rijnmond Bas de Wit 9 december 2014.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Voorlichtingsavond Doorstroom 4 TL  4 Havo 11 november 2015.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo. Waarom vernieuwing? Adviezen uit het veld (Vmbo herkend) Ruim 10 jaar vmbo: context is veranderd Vervolgonderwijs.
Het vakdossier: Informatica onder de loep Victor Schmidt I&I conferentie Lerende netwerken 21 november 2007.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Informatiebijeenkomst gemeenteraden ‘Transitie’ 11 en 12 juni 2013 Presentatie door: Pietsje Hulshoff en Heinrich Winter.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Eerste resultaten van een onderzoek onder docenten en leerlingen Implementatie nieuwe centraal examen.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Zevenjaarwerkenaan het “WAT” Slotwoord Gerard van Koten VzStuurgroep.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Jacqueline Kerkhoffs Juni We liggen op koers Wetgevingstraject: –Concept wet –Internetconsultatie –Advies onderwijsraad –Bijstelling wetstekst –Ministerraad.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Eerste resultaten van een onderzoek onder docenten en leerlingen Implementatie nieuwe centraal examen.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Handreiking bij het aanbieden van keuzevakken Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Presentatie EduCheck SOML
Ouderavond Cambridge 2016.
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Kenmerken NLT Interdisciplinair keuzevak Tweede Fase
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Stand van zaken beleid en regelgeving van rekenen
Regelluw en examinering
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
AndréKuipers Ben Feringa Steve Jobs Excellentie programma
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
voor Rotterdamse kinderen
Pilot maatschappijwetenschappen
Examens met ICT komen er aan
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Nieuw examenprogramma maatschappijwetenschappen een feit
Samen broeden: MBO Barneveld en de beroepspraktijk
Nieuwe Scheikunde Duurzaam ontwikkeld
Chemie Overal 5e editie voor de TF
Examens met ICT komen er aan
Workshop Checklist informatievoorziening
Procesevaluatie zomerscholen 2015
Transcript van de presentatie:

Het vakdossier Informatica: aan de slag! Victor Schmidt I&I conferentie Service Pack november 2008

Wat is een vakdossier? Stand van zaken met betrekking tot een vak Aanbevelingen voor de toekomst van het vak Wordt door SLO geschreven in opdracht van Ministerie van OCW Vakdossiers Informatica: 2000, 2001, 2002, 2003

Kengetallen 2007 (vernieuwde Tweede Fase) havovwo Percentage scholen dat Informatica aanbiedt 61% Van plan: 3% Percentage leerlingen dat examen Informatica heeft gekozen 12%13% Verhouding jongens - meisjes 7,5 : 13,9 : 1 Bron: Vernieuwde Tweede Fase, de start in cijfers, Tweede Fase Adviespunt

Strong, Weak, Opportunities, Threats Sterke punten die behouden moeten blijven Knelpunten die verbetering behoeven Uitdagingen in de toekomst Bedreigingen in de toekomst

Strong Het docentenkorps De vormgeving van het onderwijs Breedte van het vak Positie vakvereniging Website

Weak Positie van het vak Aansluiting met vervolgopleidingen Onbevoegde docenten Geringe deelname vrouwelijke leerlingen Gebrek aan collegiale contacten op school Gebrek aan nascholing

Opportunities Verhoging van het aantal scholen dat Informatica aanbiedt N&G-leerlingen in het vwo Toename ledental Vereniging I&I

Threats Erosie van het examenprogramma Modulaire opzet (relevantie inmiddels achterhaald) Docententekort Continuïteit van lesmethoden Continuïteit en versnippering van ontwikkelactiviteiten

Doelen PrioriteitDoelstelling 1De uitstroom uit de eerstegraads lerarenopleidingen is voldoende om de uistroom van docenten uit het onderwijs en vacatures die ontstaan omdat nieuwe scholen Informatica willen aanbieden te compenseren. Het aandeel onbevoegde docenten is beperkt tot 10%. 2Elke Informaticadocent kan ten minste 2% van zijn jaartaak besteden aan deskundigheidsbevordering en het onderhouden van zijn professionele contacten met andere Informaticadocenten en met het vervolgonderwijs. 3Ten minste 80% van alle scholen biedt Informatica aan. 4Ontwikkeling van het vak is geborgd in een of meer instanties die bekend zijn bij alle Informaticadocenten. 5Het (vermeende) vrijblijvende karakter van Informatica en de niveau- en inhoudsverschillen tussen scholen zijn verminderd, wat tot uitdrukking komt in: alle docenten conformeren zich aan het examenprogramma, maar maken naar eigen inzicht gebruik van de mogelijkheden die het examenprogramma biedt voor een eigen inkleuring van het programma. 6Informatica is een volwaardig (profielkeuze)vak en wordt door buitenstaanders als zodanig erkend en herkend. 7Het aandeel van scholen dat voor tenminste dertig procent aan vrouwelijke leerlingen Informatica telt, bedraagt tenminste 40%. 8Vervolgopleidingen zijn tevreden over de kwaliteit en de kwantiteit van de instromende studenten. 9Docenten Informatica kennen dezelfde mate van gedrevenheid als in de huidige situatie. 10Het aantal beschikbare lesmethoden is niet verminderd. 11De eerste doctor is gepromoveerd op een onderzoek met betrekking tot de didactiek van Informatica 12Vakvereniging en website bestaan nog en worden als in de huidige situatie gewaardeerd.

Aanbevelingen Regel de continuïteit van Brochure voor scholen die Informatica overwegen aan te bieden Verbredingsmodulen naast verdiepende aanvullingsmodulen Keuzemodulen met een wetenschappelijke inslag Permanent karakter onderwijsontwikkeling Verkorte varianten van lerarenopleiding Herstart CODI? Experiment centraal examen Inhoudelijke wijzigingsvoorstellen (havo – vwo) Onderbouwvak Informatica? Vernieuwings- commissie

Wie gaat wat doen?