www.marx.be Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, 2009. Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Advertisements

Wat is ‘goede’ wetenschap
Diversiteit & Natuurlijke Selectie
Inhoud 1.Wat is evolutie? 2.Waarom is evolutie waar? 3.De diepe tijd en de evolutie van de mens 4.Recente wetenschappelijke ontdekkingen (neurowetenschappen,
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
Evolutionair Denken Inhoud en opbouw van de cursus.
Inhoud Wat is evolutie? Waarom is evolutie waar?
2.3 Evolutietheorieën Historisch overzicht Leestekst – Inleiding
Kunst bij de Mussen. Wij zijn de kunstenaars We bedenken zelf allerlei dingen.
T6. Erfelijkheid en evolutie
Evolutietheorie.
Het socialisme Paragraaf 7..
Liberalen, socialisten confessionelen
Onderzoeksvragen.
Tussentijdse evaluatie
Radiatie Vogels en zoogdieren
Charles Darwin en de evolutietheorie
Verwondering in de natuur
Ontstaan en ontwikkeling van een politieke stroming
Het ontstaan der soorten
Het ontstaan van de wereld en de mens
Darwin op de Campus Radboud Universiteit Nijmegen Alumnilezing 2009.
Nederlandse literatuur
Vervolg 18 de en 19 de eeuw 18 de eeuwse literaire ontwikkelingen Verschillende genres komen in de 18 de eeuw opzetten… Classicistisch toneel Deugdzaamheid.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Geboren in Shrewsbury op 12/02/1809 Overleden 19/04/1882 in Downe (Kent) Engels natuuronderzoeker, bioloog en geoloog Grondlegger evolutietheorie.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
26 februari 2009 Ludo Hellemans 1 Darwins theorie ë n Ludo Hellemans Studium Generale Universiteit Twente.
Aanpassen of uitsterven
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Evolutionair denken.
Het einde van de grote verhalen…
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
Aanpassen of uitsterven
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Flora en fauna.
Een wetenschappelijke theorie?
Vilém Flusser Hercoderen "De waardigheid van de mens is informatie tot stand te brengen."
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Is de evolutietheorie des duivels oorkussen?
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Evolutionair denken.
Evolutie.
Zingeving 1 Introductie, levensverhaal.
Erfelijkheid.
DEEL 2 : DE PREHISTORIE INSTAP 6.
Ordening en Evolutie ‘Het is een teken van een geschoolde geest als iemand kan nadenken over een gedachte zonder ze te aanvaarden’  Aristoteles.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
TRENDS 2014 Hafida
Aarde 3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 4.
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit.
HET SCHEPPINGSVERHAAL VERSUS DE EVOLUTIETHEORIE DEBAT 5VWO, VRIJDAG 3 APRIL 2009.
God als Vader en Zijn schepping (1) God ook jouw Vader? Gods voorzienigheid Schepping of evolutie Doet God iets aan het kwaad?
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
Evolutieleer Charles Darwin. Charles Darwin ( )
4.3.
Evolutie Thema 5 basisstof 1,2 en 3 Evolutietheorie
Charles Darwin 5 Evolutietheorie.
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.
Charles Darwin en de evolutietheorie
Hoe is menselijke taal ontstaan?
Transcript van de presentatie:

Christian De Duve De lessen van het leven Marxistische Studies nr. 83, Welke identiteit voor de 99 %? Bedenkingen bij het boek Identiteit van Paul Verhaeghe Marxistische Studies nr. 101, 2013.

 “We beleven heus niet de roemloze ondergang van een economisch model. De hebzucht zit niet in de markt, maar in de mens” Marc De Vos van het Itinera Institute (DS 3/10/08)

‘De kern van mijn ideologische bestaan is de overtuiging dat er een denkfout zit in de verlichting, namelijk in het idee dat de mens goed is van nature. De mens is niet goed van nature, dat is de geconsendeerde wijsheid van tweeduizend jaar christendom.’

“De vernistheorie was lange tijd de overheersende biologische opvatting over de aard van de mens. De moraal was een dun vernis dat nauwelijks in staat was onze ware aard te verhullen, die volkomen zelfzuchtig zou zijn. De afgelopen tien jaar is de vernistheorie bezweken onder een overweldigende hoeveelheid bewijs voor aangeboren empathie, altruïsme en samenwerking bij mensen en andere dieren.” (Frans De Waal, 2013)

(*) Neurowetenschappen Evolutietheorie Moleculaire genetica – evolutionaire biologie Paleontologie - Antropologie (Dier)Gedragswetenschappen- evolutionaire psychologie Moraalwetenschappen Historisch materialisme Darwinisme & Marxisme Wetenschapsfilosofie & geschiedenis Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen (*) en de gevolgen voor: het vraagstuk van het ontstaan van de mens de dualismen: egoïsme versus altruïsme, competitie versus coöperatie en zelfbedrog versus wetenschap het Darwinisme, Marxisme en sociaaldarwinisme

Charles Darwin Reis met de Beagle ( ) De oorsprong der soorten (1852) De afstamming van de mens en selectie in relatie tot sex (1871) Karl Marx & Friedrich Engels De toestand van de arbeidersklasse in Engeland (Friedrich Engels, 1943) Loonarbeid en kapitaal (kritiek op Malthus) (1849) Het Kapitaal I (1867) De oorsprong van het gezin, van de particuliere eigendom en van de staat (Friedrich Engels, 1884)

slaven Reuze fossielen Beschaafde wilden aardbeving niches

Galapogos eilanden. Flora en fauna ~Ecuador (hoewel ander klimaat, veel te jong (vulkanisch) voor endemisch leven) Niche adaptaties: snavel vinken, nek & schildopening schildpadden. Blauwvoetige zeevogels, leguanen, zeehondjes. Geen roofdieren => niet schichtig. Vgl. HS in Amerika’s en uitroeiing grote zoogdieren min jr.

De Oorsprong der Soorten Darwin, de mieren en de bladluizen Librivox.org Hoofdstuk 7. Deel 1. vanaf 8.00 min. (f)(f) Wetenschappelijke methode - arbeid: 1.Observeren (hier gedrag - interactie) 2.Hypothese –> testbare voorspelling 3.Experimentele toetsing Darwin na de Beagle: “ik ontdekte het plezier van observeren en logisch nadenken…”

Inhoud Dag 1 1.Wat is evolutie? 2.Waarom is evolutie waar? 3.De diepe tijd, het ontstaan en de evolutie van de mens 4.Recente wetenschappelijke ontdekkingen Dag 2 1.Evolutionair ingeslepen mentale sjablonen 1.Empathie 2.Bewustzijn 3.Zelfbedrog en denkfouten versus wetenschap 4.Wat maakt de mens mens? 5.Moraal 2.Hedendaags geluk en motivatie onderzoek ~ social. vs. kapital. waarden Dag 3 1.Marx, Darwin, sociaaldarwinisme toen en nu 2.Tekstkritiek: F. Engels & oercommunisme, P. Verhaeghen en B. De Wever