16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DÉ PORTAL VOOR ISOLEREND NEDERLAND
Advertisements

Dorpsraad Keppel en Eldrik
Duurzaam Drimmelen Duurzaam Betaalbaar Lokaal Lokaal samenwerken aan een duurzame toekomst Inspiratie-avond Made Welkom op BS De Lage Weide 20 juni 2012.
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
Klimaat en Duurzaamheid Beleidskeuzes en routebepaling Informele raad, 7 maart 2011.
bijeenkomst Pragmatic Solutions INCREASING PROFIT, DECREASING RISK SDE en financiering offshore windparken 24 november 2009.
Het Vlaams EnergieBedrijf
HoekscheWaardDuurzaam
Energiek Moerdijk. WELKOM Michael Daamen Mede initiatiefnemer / bestuurslid EnergiekMoerdijk Mede initiatiefnemer / bestuurslid VEC NB Adviseur MMG Advies,
Welkom bij Maandag 10 juni 2013 Inès Broeks. ENERGIE in Deventer Een samenwerkingsproject van Deventer Energie Samenwerkende bedrijven Gemeente en provincie.
Energie van en voor Ameland. Wat is AEC  Inkoop groene stroom en gas en verkoop aan Amelanders en bedrijven op Ameland  Zonder winst oogmerk  Zelf.
Energiebesparing organiseren, hoe?; Nieuwe energie in bedrijf, een uitgelezen KANS Martin Kloet Datum: 17 juli 2014.
ENSPIJK duurzaam Beeldvormende raad 21 mei 2013
(Kwaliteit op bedrijventerreinen) 3 Een 3 sporenaanpak van revitalisering, beheer en collectieve services Presentatie tijdens Raadscommissie Parkstad Limburg.
Hoe elektriciteit opwekken?
Deel 2 Uitleg paragraaf 2-5 H2.
Programma: Productie Hernieuwbaar Gas en Valoriseren Mest Focus vanuit Routekaart Hernieuwbaar Gas 2030 Uitgangspunt nu: Duurzame energie Besef van alle.
Samen energie besparen voor de toekomst van onze kinderen.
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Grondstof terugwinning met nascheiding - financiële afwegingen -
Van Wind naar gemeenschappelijke Win(d)st
Energieke Sportverenigingen in Borsele Plan van aanpak.
Kosten en Waarden C2C ontwerp Mariska van Dalen Gecertificeerde Cradle to Cradle consultant
Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.
Sportparken in zwaar weer Iedere vereniging krijgt te maken met: Een gemeente die ‘dekkende’ huur wil, Stijgende erfpacht, Terugtrekkende sponsoren, Kortingen.
Gemeente Nijmegen Waarom een warmtenet? Coalitieakkoord 2010: “Werken aan een duurzame toekomst” Op naar een energieneutrale stad Innovatie: Gas Uit, Warmte.
Presentatie. Wie zijn wij? Sun & Wind energy solutions B.V. Geschiedenis Vestigingen CO 2 -neutraal Project: Benut je ZON.
Duurzame Energie en Ruimtelijke Ordening
Ontwikkelingen nieuwe windparken. Waarom een duurzaam Leudal? Terugdringen van broeikasgas CO 2 Stijgende energieprijzen voor fossiele brandstoffen.
INFORMATIE BIJEENKOMST VERDUURZAMEN SPORTACCOMMODATIES
SAMEN STERK VOOR UW CLUB
Collectief Zonnedak met postcoderoosregeling
WELKOMSTWOORD (1/2) Welkomstwoord Voorstelronde Haarse Zon 2 van 27.
Welkom op de tweede informatie avond
Martin Quispel Zwijndrecht 24 februari 2017
Groene energie Lucas spreekbeurt.
Energietransitie en aanbestedingsdilemma’s
seminar kleine windturbines
De Pit en Overloon duurzaam
Rol ITB2 Datacenters bij duurzame stroomopwekking in Apeldoorn
Wat is CO2? CO2 = natuurlijk gas Fossiele brandstoffen
Mijn CV ketel is oud wat nu?
Naar een lokale strategie voor de energietransitie
W e l k o m Ledenbijeenkomst IV Woensdag 11 oktober 2017.
Decentrale Opwek in het Energieakkoord voor Duurzame Groei
Wijkenergienet: warmte- en koudenet in 1
Ontwikkelen en vermarkten van:
Energievisie Regio FoodValley
Welkomstwoord Korte herhaling: Uitleg coöperatie en doel
Voorstellen LDW+ gemeentelijk aanspreekpunt
Welkom.
Subsidies & alternatieve financiering
WELKOM Energiecoöperatie Endura
Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg Green Deal: Nederland op weg naar een duurzame Zorg landelijke en regionale samenwerking met.
Werksessie Energietransitie: Instrumenten voor implementatie Linda van Hilten, BOM.
Welkom.
Lokale Energietransitie
Zonnebloem op zonne-energie
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
Welkom.
17 september 2018 Duurzame energie
De warmtetransitie en het Rijksbeleid
Geothermie in Midden-Holland
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Agenda Kort verslag vorige vergadering Jaarverslag 2018
Versnel de overgang naar duurzame energie
Adviescommissie ‘Energiek Stiens’ “Op weg naar Duurzaam Stiens”
N.V. RENDO Holding “Energietransitie!”
Energiebesparing bij bedrijven
Transcript van de presentatie:

16 oktober 2012 Raadsvergadering Gemeente Alblasserdam

Staalfabriek in Alblasserdam sinds 1938 Als grote werkgever heeft Nedstaal een grote lokale betrokkenheid bij de gemeente en omwonenden Doelstelling om op een duurzame wijze staal te produceren, zodat Nedstaal onderscheidend is in haar markt Nedstaal produceert al volgens het “cradle to cradle” principe (100% schroot als basisgrondstof; groeiende stroom retourschroot van klanten en overige bronnen) Nedstaal’s duurzaamheidsvisie

Overeenkomst met de rijksoverheid in kader verduurzaming van de bedrijfsvoering (Green Deal) Mogelijkheden om duurzaamheidsdoelstelling te realiseren: –Energie efficiëntie / besparing in productie proces (warmte terugwinning) –Inkoop van groene stroom en groen gas (= CO2 reductie) –Realisatie van windturbines op het terrein van Nedstaal (met componenten gemaakt uit staal van Nedstaal) Nedstaal heeft het besluit genomen om alle drie de opties uit te werken en de eerste stappen zijn gezet Nedstaal’s duurzaamheidsvisie

Gemeente Alblasserdam heeft zich gecommitteerd aan een duurzaamheidsdoelstelling 2020 HVC’s energiescan geeft aan: –Inventarisatie van de energie verbruikers in gemeente Albasserdam –Hoeveelheid duurzame energie initiatieven realiseren –Vergelijking tussen verschillende invullingsmogelijkheden (Zon, Energiebesparing, Water, Wind) –Windenergie is een serieuze optie om doelstelling 2020 in te vullen en te garanderen. Naast de gemeente en haar inwoners is Nedstaal een grootverbruiker van energie Uitdagingen Gemeente Alblasserdam

Locatie Polder Nieuwland/Nedstaal is landschappelijk aanvaardbaar (provincie/landschapsarchitecten bureau H+N+S) en voldoet aan koppeling aan grootschalige infrastructuren (A15) en grootschalige bedrijvigheid (Nedstaal/FNsteel) Nedstaal heeft de samenwerking gezocht met ervaren partijen Rabobank en OutSmart: –Nedstaal / aandeelhouders van Nedstaal nemen de stroom af en stellen grondlocaties ter beschikking op haar terrein. –Rabobank verzorgt een deel van het kapitaal en de financiering –OutSmart begeleidt de realisatie van windenergie Een eerste oriënterend gesprek tussen Gemeente en Nedstaal heeft plaatsgevonden en bevestigd dat een gezamenlijke inventarisatie van het toepassen van wind energie voordelen biedt Nedstaal’s initiatieven in Wind Energie

Gemeente verkrijgt groen rechten door toepassen van wind energie Door het toepassen van een project BV, loopt Gemeente geen risico’s of aansprakelijkheden Gemeente krijgt een pacht vergoeding voor het beschikbaar stellen van haar grond. Pacht vergoeding (retributie) kan worden toegepast als investeringsondersteuning van verdere verduurzaming van de gemeente door het toepassen van zonnepanelen. Bewoners en bedrijven van Alblasserdam krijgen de mogelijkheid om financieel te participeren in de project BV, waardoor een deling van het financiële voordeel plaatsvindt (via Rabobank) Zekerstelling van de invulling van duurzaamheiddoelstelling 2020 Gemeente is voorbereid op toekomstige duurzame toepassingen bijv. elektrische auto’s Voordelen samenwerking voor Gemeente en haar bewoners

Voor het windpark wordt een aparte projectfinancieringsstructuur opgezet (in een nieuwe B.V.), met contracten voor de onderstaande aspecten Aandeelhouders Contract voor opstalrecht met Ruigenhil Verzekeringen Project- management (Outsmart) Levering & onderhoud van turbines Net aansluiting contract met Nedstaal SDE+ contract Contract levering van elektriciteit aan Nedstaal Vergunningen Akoestisch rapport & windrapport Bank financiering

Een windpark te realiseren in samenwerking met Rabo Project Equity sluit aan bij de doelstellingen van Nedstaal en levert voor Nedstaal de volgende voordelen op:  Gebruik van groene stroom, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen en sluit aan bij de doelstellingen zoals neergelegd in de Green Deal met de overheid  Zelf opwekken van energie vermindert afhankelijkheid van marktprijzen;  Energie wordt geleverd tegen marktprijzen. Nedstaal profiteert echter wel doordat in deze constructie een lagere/geen opslag boven het basistarief wordt betaald;  Additionele inkomsten voor Ruigenhil Vastgoed B.V. voor de turbinelocaties voor min. 25 jaar  Geen additionele operationele kosten voor Nedstaal  Beperkte investeringsbehoefte doordat het project voornamelijk door meerderheidsaandeelhouder Rabo Project Equity wordt gefinancierd, er worden wel de volledige duurzaamheidsvoordelen gerealiseerd bij Nedstaal  Door mee te investeren, een rendementsverwachting van ca. 11% per jaar (voor 20 jaar)