De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energiebesparing bij bedrijven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energiebesparing bij bedrijven"— Transcript van de presentatie:

1 Energiebesparing bij bedrijven
Dit een standaard powerpoint voor ODMH presentaties. Kies de sheets die je nodig hebt. De groene, gele en rode sheets zijn tussensheets, te gebruiken om een volgend onderwerp/hoofdstuk aan te kondigen. De drie foto’s op de eerste sheet kun je vervangen.  G:\ODMH\Alg_Overstijgende projecten\communicatie\Beeldenbank\ Lettertype = Arial Opsommingsteken is de groene bullet Hulp nodig? 088 – , 16 september 2019 Jeanet Mellema

2 Omgekeerde bewijslast

3 Wet Milieubeheer Invulling van de wettelijke verplichting energiebesparing (verruimde reikwijdte 1993) Sinds 2008 staat deze verplichting in het Activiteitenbesluit Erkende maatregelenlijst (2015) Omgekeerde bewijslast (1 juli 2019) In !993 al energiebesparingsplicht: > kwh, > m3 gas. Toen ook al TVT 5 jr. In 2008 is de wetgeving veranderd en is het act besluit er gekomen, daar is het in terug gekomen. In 2015 is de eml in het act besluit opgenomen (als bijlage). per branche (19) zijn er maatregelen opgenomen. Elke branche is anders, waardoor de EML ook anders is. Bij de een is iets verplicht, bij de ander is hetzelfde niet verplicht. De omgekeerde bewijslast is in 2019 in het act. Besluit geïmplementeerd. Je moet onderscheid maken tussen de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. De basis van de infoplicht vormt de EML. De infoplicht houdt in dat je voor 1 juli 2019 via het eLoket van RVO, je maatregelen invult.

4 Informatieplicht – wanneer voldoet u?
Rapporteer alle getroffen energiebesparende maatregelen Rapporteren is niet automatisch voldoen aan energiebesparingsplicht

5 Stand van zaken Bodegraven-Reeuwijk
Aantal bedrijven Volgens systeem ODMH: 194 bedrijven Totaal aantal gemeld (september 2019): 54 Conclusie: werk aan de winkel Conclusie: 140 bedrijven hebben nog niet voldaan. Feitelijk ben je dan in overtreding. Maar we gebruiken 2019 als een voorlichtingsjaar. Jullie krijgen nog een brief van de ODMH waarin dit is verwoord en dat je voor moet voldoen. Deze brief is de basis om verdere stappen te kunnen ondernemen door de ODMH.

6 Energiescans Broekvelden
Uitvoeren energiescan met verplichte en niet verplichte maatregelen Maatregelen met een tvt 5 jaar Inzicht in maatregelen en kosten m.b.t. omgekeerde bewijslast In opdracht van de gemeente voert de ODMH een beperkt aantal energiescans uit. Dit jaar hebben we dat voor Broekvelden gedaan. (15) Tijdens deze scans worden bedrijven bezocht waarbij algemene vragen worden gesteld over verschillende technische onderwerpen, zoals het energieverbruik, de verlichting, de verwarming, de ventilatie, de koeling en de isolatie. Vervolgens wordt een rondgang door het bedrijf gemaakt. Hierbij wordt oa in de technische ruimten gekeken en wordt een indruk van de bedrijfsvoering verkregen (good-housekeeping). Tijdens de scan geven wij aan hoe meer energie bespaard kan worden (tips). Hierbij wordt onderscheid gemaakt in wettelijke en niet-wettelijke energiebesparende maatregelen en in maatregelen die je in 5 jaar terugverdient. Van de bevindingen wordt een rapport opgesteld waarbij de ondernemer duidelijk kan zien welke maatregelen en wanneer deze genomen moeten worden. Daarnaast wordt een inschatting gegeven van de kosten en de terugverdientijd. Het rapport/de scan kan de ondernemer gebruiken om het e-loket in te vullen, zodat de ondernemer voldoet aan de informatieplicht. Ondernemers zijn veelal positief en zien het als een kans (en uiteraard kostenbesparend) om met de bevindingen aan de slag te gaan.

7 Energiescan: Wat levert het op
Bewustwording bij de bedrijven; Inzicht in de werkwijze van de erkende maatregelen; Duidelijkheid over de wettelijke situatie (niet verplicht/wel verplicht); Een concrete lijst die helpt bij invulling van de informatieplicht. Vervolg aanpak project op bedrijventerrein (meenemen vragen energie-coöperatie). Enkele constateringen: Aanwezigheidsdetectie wordt steeds vaker toegepast. Toch blijkt dat in bedrijfshallen, magazijnen of gangen, in delen onnodig het licht aan gaat of blijft. Ook blijkt dat verlichting onnodig aan is bij lichtstraten of –koepels; Er is meestal géén sprake van energiebeheer: energieverbruik monitoren en er op sturen is belangrijk. De tweede helft van het jaar gaan we door met de energiescans. Dit keer stellen we ook gericht vragen aan de ondernemer met het oog op het beschikbaar stellen van het dak voor zonnepanelen. Deze vragen zijn door de energie coöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR) opgesteld. Ook leggen we de link met het project Zon op Bedrijfsdaken Bodegraven-Reeuwijk.

8 Ventilatie Compressor : ideaal om koude buitenlucht te gebruiken, beter te comprimeren

9


Download ppt "Energiebesparing bij bedrijven"

Verwante presentaties


Ads door Google