Bedrijfseconomie voor de horeca deel 1 4.5 t/m 4.6 Financieel Management Hoofdstuk 4 Bezettingsresultaat en bedrijfsresultaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Break-even-analyse oftewel “quitte spelen”
Advertisements

H1 Kosten Kostprijs bevat alleen de toegestane kosten per eenheid product. Achteraf vergelijk je de toegestane kosten met de werkelijke kosten= efficiëntie.
H 27: Kostprijs bij homogene productie.
Homogene productie.
H 28: Nacalculatie bij homogene productie
A: korte (basale) herhaling H 27
Bedrijfseconomie Uitwerking opgave (pagina 396)
kosten break-even-analyse grafisch
Nettowinstopslagmethode
Totale Constante Kosten (TCK)
Hoofdstuk 5 “Een eigen bedrijf”
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Herhaling opgave 1 a) b) c) d) e) f) g) h) i)
Hoeveelheidsaanpassing II
H12 Kostencalculaties.
Alle kosten op een rij Kosten.
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Filiaalmanager.
Financiering H3 Verschillenanalyse Logistiek supervisor.
Hoe komt de verkoopprijs van een ijsje tot stand?
Retaileconomie hoofdstuk 1, paragraaf 1.7
Hoofdstuk 2.
Hoofdstuk 2.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
E. v. Kooten / L. El Hannouchi 11 februari 2011 /© Bedrijfseconomie voor de horeca 4.1 t/m 4.4 Bedrijfseconomie Horeca deel 1 Hoofdstuk 4 Constante en.
Hoofdstuk 2 De winstmarge
LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 4 M&O hoofdstuk 9, opgave 1-2.
LES 3 Huiswerk was: Werkblad tot en met pagina 5 M&O boekje hoofdstuk 9, opgave
Hoofdstuk 9 M&O JUNI 2016 H3. Wat gaan we doen? - Hoofdstuk 9 M&O - Introductievragen - Uitleg / aantekeningen - Sommen maken.
Hoofdstuk 11 De Break-Even Afzet (BEA). Wat kost internet ? Vroeger moest je internetkosten betalen per minuut. Dat ging via een vorm van bellen. Joep.
HOOFDSTUK 9. TO, GO EN MO Totale opbrengst (TO) = Het aantal verkochte producten (afzet) x prijs (excl. btw) Gemiddelde opbrengst (GO) = Totale opbrengst.
Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? samenvatten vorige week Uitwerking toets bespreken Uitwerking huiswerk Bezettingsverschillen Differentiële.
Financiering Hoofdstuk 3 Verschillenanalyse. Inhoud 1 Het resultaat van een onderneming berekenen 2 Begrotingen en budgetten 3 Verschillenanalyse 4 Financiële.
Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? samenvatten vorige week, incl. filmpje Uitwerking huiswerk Het machine uurtarief bezettingsverschil.
Peter van den Brink Guido Kool
Hoofdstuk 2 De winstmarge VWO 3
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Kostprijsberekening bij stukproductie
Welkom op dag 2 van Jong Ondernemen
Productie onderneming
Hoofdstuk 11 De Break-Even Afzet (BEA) Les
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
Wat zijn constante kosten? Wat zijn variabele kosten?
Welkom VWO 5..
Samenvatting Lesbrief Vraag en aanbod
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Hoofdstuk 9 LES 3 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 6
Examenopgave Havo M&O opgave 3
Hoofdstuk 27 t/m 31 Kostprijsberekening in industriële ondernemingen
Huiswerk: Hoofdstuk 11 m&o boek, opgave 1 Oefenopgave 2 (stencil)
Break-Even Hoofdstuk 11 M&O.
H5 Kostencalculaties 5.1 t/m 5.3.
PRODUCEREN OMZET, AFZET, WINST.
Bedrijfseconomie H3 Break-even Junior accountmanager.
constante kosten, variabele kosten en marginale kosten
HUISWERK: Oefenopgave 4 stencil. Boek M&O hoofdstuk 11, opgave4
Vakman ondernemer – Financieel plan
Financiering en inkoop
Financieel 1.
Financieel 2.
Hoofdstuk 9 LES 2 Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 5
Les 1 Huiswerk was: Maak bladzijde 3 van de werkbladen
Extra uitleg H4 Domein Markten
Budgetteren H3 Verschillenanalyse Ondernemer detailhandel.
Coördineren logistiek proces
Hoofdstuk 20 Grafieken en tabellen. Hoofdstuk 20 Grafieken en tabellen.
Transcript van de presentatie:

Bedrijfseconomie voor de horeca deel t/m 4.6 Financieel Management Hoofdstuk 4 Bezettingsresultaat en bedrijfsresultaat

 4.5 Bezettingsresultaat  4.6 Verkoopresultaat en bedrijfsresultaat

 Bezettingsresultaat Het verschil tussen de totale constante kosten en de in de kostprijs van de productie doorberekende constante kosten. * Formule: Bezettingsresultaat = ( W- N) x C N  Bezettingsverschil Ontstaan indien de werkelijke bezetting of productieomvang afwijkt van de normale bezetting

 Indien de werkelijke bezetting achterblijft bij de normale bezetting dan is er sprake van onderbezetting.  Voorkom onderbezetting met een goede planning en extra krachten. ‘In de zomer gaan veel werknemers een aantal weken op vakantie. Het is nog een hele klus om binnen het bedrijf alle vakantieplannen op elkaar af te stemmen’ Tips: 1. Tijdig vakantiedagen doorgeven 2. Bedenk maatregelen voor onderbezetting:  Parttime krachten in de vakantie vaker werken  Uitzendkrachten  Stagiaires  Vakantiehulpen Indien W > N spreken we van Overbezetting Indien W < N spreken we van Onderbezetting

 De standaardkostprijs van een product Broxx was: Standaardkostprijs = € € = € 4,  De werkelijke productie is in dit geval hoger dan de normale productie. Meer constante kosten worden terugverdiend dan er gemaakt zijn. * Overbezetting : (w = /- N = ) = (C/N) = € 3.- Dus stuks x € 3.- = € ,- overbezetting Onderbezetting : alleen als de werkelijke productie was. ( stuks -/ stuks) x € 3 = - € ,- negatief

Opgaven 16: a. St.Kp = (C) / (N) (V) / (W) = = 26 b. bezettingsres. = (W) – (N) ) x (C) / (N) = (overbezetting) Opgaven 17: a. St.Kp = / = = 14 b. W = : 6 = bez.res. = ( – ) x 8 = (overbezetting)

Verkoopresultaat Het verschil tussen nettoverkoopprijs en standaardkostprijs x afzet Formule: Verkoopresultaat = afzet x (p – st.kp) *P= nettoverkoopprijs st.kp = standaardkostprijs

Bedrijfsresultaat Is de optelsom van verkoopresultaat en bezettingresultaat. Schema: Verkoopresultaat = afzet x (p – st.kp)€……………….. Bezettingsresultaat= (W – N) x C €……………….. (positief of negatief) N + Bedrijfsresultaat (nettowinst)€…………… * Bezettingsresultaat kan positief zijn, maar ook negatief. (negatief wordt het onderbezettingverlies afgetrokken van het verkoopresultaat)