Congo: rijk land maar arme bevolking Congo: rijk land, arme bevolking
80 maal groter dan België Bodemrijkdommen zijn immens Gunstig landbouwklimaat Maar… 30 jaar economische recessie Totale afwezigheid van de staat Conflict eist 3 miljoen slachtoffers
De levenskwaliteit van de bevolking gaat steeds verder achteruit Levensverwachting: Kindersterfte<5 jaar: Aantal artsen per inwoners: Toegang tot drinkbaar water: Mensen die lijden aan ondervoeding: 43 jaar 205/ % 71%
Wie heeft honger in Congo? 80 % van de Congolezen leeft met minder dan 1 $/dag. 70 % van de armen is boer of boerin.
Het landbouwpotentieel in Congo De Congolese landbouw is goed voor: 50% van het BNP 70% van de actieve bevolking Slechts 10% van de beschikbare oppervlakte is in gebruik (85 miljoen ha)
Wat zijn de oorzaken van de honger? De transportinfrastructuur is aangelegd in functie van de import, bv. weg tussen haven van Matadi en Kinshasa De grootsteden worden bevoorraad door import Lokale landbouwproducten geraken niet in op de markt of in de stad.
Manioc-12,24 % Zoete aardappel- 7,87 % Maïs+ 4,85 % Rijst- 9,63 % Bananen- 10,60 % Aardnoten- 8,26 % Bonen- 18,88 % Runderen- 10,14 % Schapen- 4,93% Geiten- 2,71 % Varkens- 8,72 % Gevogelte- 6,80 % Daling in lokale productie ( )
Problemen van de Congolese boeren Te weinig steun van de staat en donoren aan de lokale landbouw Onvoldoende toegang tot krediet, zaad, meststoffen en land Onvoldoende vorming en informatie Onvoldoende mogelijkheden voor opslag en verwerking Landbouwproductie veel te zwaar belast: 75 verschillende taksen Concurrentie goedkope import (in vb.Kinshasa)
Geen beleid, geen budget Momenteel geen beleidsplan voor landbouw Budget: 1 miljard Euro 2% voorzien voor investeringen landbouw ( in praktijk: lonen ambtenaren)
De lokale producten rotten weg onder de tropische zon
Goedkope import: oorzaak of gevolg? Invoer en voedselhulp waren nodig door conflict: dalende koopkracht, dalende lokale productie Nu: lokale productie wordt ontmoedigd
Landbouw- producten Congo Ton invoerTon Lokale productie Tarwe en bloem Rijst Maïs en bloem Rundsvlees Kippenvlees Melkpoeder Cijfers 2005
Slechts 10% van dierlijke producten in Kinshasa is lokaal geproduceerd - Bevroren kippen: half zo duur & hygiënische problemen - Afvalvlees (varkens, rund, kalkoen): half zo duur & veel te vet
Brood komt in plaats van maniok als basisvoedsel Invoer van rijst, maïs en tarwe heeft sterke impact op lokale productie van rijst en maniok
Voedselhulp 2005 WFP(PAM): 66,5 miljoen dollar FAO: 14,8 miljoen dollar Voedselhulp = grotendeels ingevoerd
2004: ton voedsel verdeeld waarvan ton lokaal gekocht CDI Bwamanda is één van de weinige lokale producenten die producten leveren voor voedselhulp
Naar een structureel landbouwbeleid in Congo Voedselhulp stelselmatig afbouwen Landbouwmarkt beschermen tegen dumping voedseloverschotten Internationale steun voor structurele uitbouw van de landbouw in Congo Voedselimport: beter controleren en belasten
Eigen landbouwmarkt ontwikkelen Belastingsdruk op landbouw moet dalen Toegang tot krediet, land, meststoffen en verbeterd zaaigoed Verbeteren van infrastructuur voor: –transport en opslag –verwerken en verpakken van landbouwproducten