Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Titreren.
Advertisements

Molairiteit Klas 4.
Goedemorgen.
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.
Hoofdstuk 1 Om te beginnen
Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels.
Stoffen en hun eigenschappen
Stoffen en stofeigenschappen
mol molariteit percentage promillage ppm
2.6 Welke stoffen lossen op in water?
Rekenen met atomen De mol.
Materie Massa en volume.
Verhoudingstabel Er is een voorraad laxeermiddel. Die oplossing bevat 15% natriumsulfaat. Dit betekent: 15 gram per 100 mL oplossing. Kinderen krijgen.
In deze PowerPoint bespreken we §1.3 grootheden eenheden apparatuur
Natuurkunde Paragraaf 1.5.
Paragraaf 3.1.
Massa, volume en inhoud..
Natuurkunde 1.3 Meten en 1.4 Massa. Door Sylvia en Arniko.
Natuurkunde 1.3 & 1.4.
Massa,gewicht en zwaartekracht
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
4.5 Samenstelling van mengsels
Vloeistoffen meten Kennismaking met het meten van vloeistoffen
Vergelijkingen oplossen
Afwegen van de ingrediënten;
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Horecabier heeft sinds 2005:
Verdunningen berekenen
Grondstoffen voor de bierbereiding
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Practicum titreren.
Rekenen met concentratie
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Les 3 omtrek oppervlakte inhoud
Vandaag: Restant les 3 Verhoudingen
les 3 digitale rekenblokken Verhoudingen in context situaties
Welkom! Lekker aan de slag met Verpleegkundig Rekenen
IMATerials: audiomat  .
Welkom! Lekker aan de slag met Verpleegkundig Rekenen
Metend rekenen 5de leerjaar.
Scheikunde Chemie overal
Grootheden en Eenheden
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Significante cijfers © Johan Driesse © 2013 – Johan Driesse.
Rekenen met atomen De mol.
Wijn.
WEGEN Klik op de boterham om verder te gaan..
Welkom! Lekker aan de slag met Verpleegkundig Rekenen
Wijnmaken voor beginners
NASK – WAARNEMEN VS METEN EN MEETONNAUWKEURIGHEID
PH en EC..
GROOTHEDEN EN EENHEDEN
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
Drijven zinken zweven basisstof 6.
PH en Ec.
Wat is mol??? Rekenen aan de deeltjes. Meten aan stoffen Grootheden en eenheden Grootheid = wat we meten, de elektrische energie die we gebruiken. Eenheid.
Hoofdstuk 3 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Hoofdstuk 7- les 1 Stofeigenschappen.
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Berekeningen aan redoxtitraties
Rekenen met verhoudingen
oppervlakte en inhoudsmaten
Transcript van de presentatie:

Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad Wort SG Gist Tellen Bier Druk Kleur Bitterheid

Meten: Gewicht Eenheid: kilogram (kg) Mout gram (g) Hop Brouwzouten Instrument Weegschaal (mechanisch) Weegschaal (electronisch) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijk gewicht) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal meer dan je wilt wegen

Weegschaal Mechanische weegschaal Electronische weegschaal bijvoorbeeld om mout te wegen

Weegschaal Weegschaal 0,1 gram bijvoorbeeld om hop te wegen bijvoorbeeld om brouwzouten te wegen

Meten: Volume Eenheid: liter (l) Water centiliter (cl) Bier milliliter (ml) Wort Instrument: Litermaat Maatbeker Maatglas Pipet Nauwkeurigheid (grootte en afleesbaarheid)

Volume Litermaat Maatbeker

Volume Maatglas Pipet

Volume Peilstok Peilglas

Meten: Temperatuur Eenheid: Graad Celcius (⁰C) Water Maisch Wort Bier Instrument: Thermometer (electronisch) Thermometer (alcohol) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijke temperatuur) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal is genoeg

Temperatuur Alcohol thermometer Maischthermometer

Electronische thermometer Temperatuur Electronische thermometer Inbouwthermometer

Universele regelaar (UT 200) Temperatuurcontrole Gistkast met TC10 Universele regelaar (UT 200)

Meten: Zuurgraad Eenheid: pH Maisch Wort Bier 0…14 (7 is neutraal;<7 zuur ; >7 basisch) Het getal is een maat voor de hoeveelheid vrije H⁺ ionen Instrument: pH papier (goedkoop, eenvoudig, onnauwkeurig) pH meter (duur, behoeft onderhoud, nauwkeurig)

Verschillende pH meters Zuurgraad pH papier Verschillende pH meters

SG SG wordt soms “Soortelijk Gewicht” genoemd. SG staat voor Specific Gravity en is een getal, namelijk de verhouding van een hoeveelheid wort of bier tot dezelfde hoeveelheid water bij dezelfde temperatuur en druk. In Europa wordt dit getal met duizend vermenigvuldigd. Eenheid geen eenheid Instrument Hydrometer kwetsbaar, moeilijk afleesbaar, kost veel wort Refractometer snel, één druppel nodig, behoeft berekening

SG Het meten van het SG is een manier om de hoeveelheid suikers in wort te bepalen. In plaats van SG kun je ook gebruiken: Graden plato: ⁰P (stamwort gehalte) geeft aan het aantal grammen vaste stof in 100 gram wort bij 20 ⁰C Graden Brix: ⁰Bx (suikergehalte) geeft aan het aantal grammen suiker in 100 gram oplossing bij 20 ⁰C

Hydrometer Hydrometer Aflezen hydrometer

Refractometer

Refractometer Aflezing Aflezing

Tellen gistcellen Microscoop Telkamer

Meten: druk Eenheid: bar Bier soms Wort Instrument: manometer Nauwkeurigheid varieert nogal Afleeseenheid: 0,1 bar

Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk Druk Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk

Meten: Kleur Eenheid: EBC Bier 1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water. De EBC is geen beschrijving van de kleur maar een maat voor de intensiteit van één van de kleuren in het bier. Meten is voor hobbybrouwers te duur. Er bestaan hulpmiddelen.

Transparante testkaart Kleur van Bier De kleurschaal Transparante testkaart

Bierkleurmeters

Meten: Bitterheid Eenheid: IBU of EBU Bier IBU= International Bitterness Units EBU= European Bitterness Units Eén IBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier 10 IBU: weinig bitterheid; 100 IBU: heel veel Instrument: - Vergelijken door proeven - Analyse

Bitterheid Fotospectromter

En nu: Proeven van Bier