Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad Wort SG Gist Tellen Bier Druk Kleur Bitterheid
Meten: Gewicht Eenheid: kilogram (kg) Mout gram (g) Hop Brouwzouten Instrument Weegschaal (mechanisch) Weegschaal (electronisch) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijk gewicht) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal meer dan je wilt wegen
Weegschaal Mechanische weegschaal Electronische weegschaal bijvoorbeeld om mout te wegen
Weegschaal Weegschaal 0,1 gram bijvoorbeeld om hop te wegen bijvoorbeeld om brouwzouten te wegen
Meten: Volume Eenheid: liter (l) Water centiliter (cl) Bier milliliter (ml) Wort Instrument: Litermaat Maatbeker Maatglas Pipet Nauwkeurigheid (grootte en afleesbaarheid)
Volume Litermaat Maatbeker
Volume Maatglas Pipet
Volume Peilstok Peilglas
Meten: Temperatuur Eenheid: Graad Celcius (⁰C) Water Maisch Wort Bier Instrument: Thermometer (electronisch) Thermometer (alcohol) Nauwkeurigheid (afwijking van werkelijke temperatuur) Zo nauwkeurig als mogelijk en betaalbaar is Afleesbaarheid (aantal decimalen) Eén decimaal is genoeg
Temperatuur Alcohol thermometer Maischthermometer
Electronische thermometer Temperatuur Electronische thermometer Inbouwthermometer
Universele regelaar (UT 200) Temperatuurcontrole Gistkast met TC10 Universele regelaar (UT 200)
Meten: Zuurgraad Eenheid: pH Maisch Wort Bier 0…14 (7 is neutraal;<7 zuur ; >7 basisch) Het getal is een maat voor de hoeveelheid vrije H⁺ ionen Instrument: pH papier (goedkoop, eenvoudig, onnauwkeurig) pH meter (duur, behoeft onderhoud, nauwkeurig)
Verschillende pH meters Zuurgraad pH papier Verschillende pH meters
SG SG wordt soms “Soortelijk Gewicht” genoemd. SG staat voor Specific Gravity en is een getal, namelijk de verhouding van een hoeveelheid wort of bier tot dezelfde hoeveelheid water bij dezelfde temperatuur en druk. In Europa wordt dit getal met duizend vermenigvuldigd. Eenheid geen eenheid Instrument Hydrometer kwetsbaar, moeilijk afleesbaar, kost veel wort Refractometer snel, één druppel nodig, behoeft berekening
SG Het meten van het SG is een manier om de hoeveelheid suikers in wort te bepalen. In plaats van SG kun je ook gebruiken: Graden plato: ⁰P (stamwort gehalte) geeft aan het aantal grammen vaste stof in 100 gram wort bij 20 ⁰C Graden Brix: ⁰Bx (suikergehalte) geeft aan het aantal grammen suiker in 100 gram oplossing bij 20 ⁰C
Hydrometer Hydrometer Aflezen hydrometer
Refractometer
Refractometer Aflezing Aflezing
Tellen gistcellen Microscoop Telkamer
Meten: druk Eenheid: bar Bier soms Wort Instrument: manometer Nauwkeurigheid varieert nogal Afleeseenheid: 0,1 bar
Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk Druk Manometer op beugelfles Manometer voor kroonkurk
Meten: Kleur Eenheid: EBC Bier 1 EBC komt overeen met de kleur van 1 ml jodium opgelost in 100 ml water. De EBC is geen beschrijving van de kleur maar een maat voor de intensiteit van één van de kleuren in het bier. Meten is voor hobbybrouwers te duur. Er bestaan hulpmiddelen.
Transparante testkaart Kleur van Bier De kleurschaal Transparante testkaart
Bierkleurmeters
Meten: Bitterheid Eenheid: IBU of EBU Bier IBU= International Bitterness Units EBU= European Bitterness Units Eén IBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier 10 IBU: weinig bitterheid; 100 IBU: heel veel Instrument: - Vergelijken door proeven - Analyse
Bitterheid Fotospectromter
En nu: Proeven van Bier