Metagenomica of de technologische evolutie voor de identificatie van micro-organismen Prof. Georges Daube Dr Bernard Taminiau Dr Laurent Delhalle Université.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Advertisements

Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
Management, financial en cost accounting NEFEB Bijeenkomst 17 juni 2009.
Transport en Infrastructuur
Ongewenste micro-organismen
Subtitel Rik Winters, Maarssen, 18 december 2013 Innogest: snel vergisten in een veranderende markt.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Zuivelproducten en Eieren
Systeemintegratie in de zorg Introductie op het thema Bart Degryse.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Distributiefuncties Producent (goederen) Eindgebruiker
Op zoek naar verbetering
Ontvangst, opslag en distributie SMH
COMPETENTIEONTWIKKELING
Ecologie VWO 5.
Measuring of Organisation Structures D.S. PUGH Nele Van Dooren 2 de Bachelor Sociologie 28 maart 2006.
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
Door Nik Van Looy & Pieter Jan Proost
« Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Gegevensverwerving en verwerking
MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 6 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Hoofdstuk 11 Kwantitatieve gegevens analyseren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill, Marije.
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Productie en distributie van VitaMeal ™ Lumbadzi (Malawi) Tekst en foto's: Marcus Westberg.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
(zie werkpakket 2, bijlagerapport 5
Psychologisch contract
6 stappen in Risico management
Wat voedt jou deel 1..
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
Thema groeiomstandigheden
Campylobacter op kipkarkassen uit detailhandel Introductie Campylobacter is een pathogene bacterie die voorkomt op karkassen van verschillende dieren,
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
APOLLO13HRO Conferentie 2016 – Den Haag Aanbevelingen, einde of begin van een evaluatie? 1.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
MVO Qlip: Fietsstimulering
Mid-market servercampagne – Thru Partner- presentatie: Dia voor presentator: niet laten zien Spreker: Partner Titel van de presentatie: We geven u het.
Reader microbiologie voor zoötechniek
1 Challenge the future Afstudeerpresentatie Verbetering van TPM implementatiebeheersing bij de Heineken Brouwerij Zoeterwoude.
GIP-SESSIES BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE BRUGGE – MAX. 15 LLN BLOED … ONEINDIG VEEL INFORMATIE.
Hoofdstuk 4 Ontwikkeling van het internationale concurrentievermogen.
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Multidisciplinaire richtlijn psychosociale hulp bij rampen en crises Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story Michel Dückers PSH conferentie,
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
Selectie en validatie van interne controles voor immuunhistochemie
Meetonzekerheidstesten van diverse microbiologische parameters voor voedingsstalen Validatie van Rapid Pseudomonas aeruginosa agar en Pseudomonas CN agar.
HACCP.
Voorstelling kansarmoedeatlas
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Twenty-second Conference on Food Microbiology
De diensten die een onderneming kan bieden aan haar klanten, leveranciers en eigen medewerkers zijn direct afhankelijk van haar IT-infrastructuur. In het.
De toelage voor participatie en sociale activering: cijfers 2017
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
OPENINGSCASE: De flexibele supply-chain van DaimlerChrysler
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Cursus Interne auditor
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Richtlijnontwikkeling en implementatie: A Neverending Story
Voedsel bereiden.
Transcript van de presentatie:

Metagenomica of de technologische evolutie voor de identificatie van micro-organismen Prof. Georges Daube Dr Bernard Taminiau Dr Laurent Delhalle Université de Liège Faculté de Médecine vétérinaire, FARAH Département des Sciences des Denrées alimentaires Microbiologie Georges Daube est fondateur, actionnaire et conseiller scientifique de la société Quality Partner s.a., société spin-off spécialisée en contrôle-qualité à destination de l’agro-alimentaire et réalise de nombreuses recherches avec des sociétés agro-alimentaires

Doel van de presentatie Waarom de microflora in vlees bepalen? Vandaag en morgen, hoe bepalen? De microbiologische populatie van o Filet americain préparé o Hesp Conclusie 2

Waarom de microflora in voeding bepalen? Het beter beheren van de microbiële flora maakt het mogelijk om de voedselverspilling en de risico’s op besmettelijke ziektes te verminderen. Deze eigenschappen zijn afhankelijk van een ingewikkelde wisselwerking tussen de aanwezige micro-organismen en zijn de reden waarom het gehele ecosyteem gekend en beheerst moet worden. 3

Waarom de microflora in vlees karakteriseren? 4 Bederf 10 8 kve/cm kve/g Initële contaminatie -Normaal 10 3 kve/cm 2 -Verhoogd 10 6 kve/cm 2 -Normaal: kve/g -Verhoogd:10 1 kve/g X 10 5 (17 gén.) X 10 2 (7 gén.) X 10 9 (30 gén.) X 10 6 (20 gén.) Aërobe kiemen (Pseudomonas) > 0°C Anaërobe kiemen (Clostridium) > 10°C Oppervlakte In de diepte

Detectiemethode, tellingen en identificatie van micro-organismen 5

6 6 Detectie 24 u 3-7 d Tellingen 24 u tot 5 d. De cultuurmethodes zijn langzaam en men kan slechts 1 microbiologische populatie detecteren of tellen per keer. Julius Pétri, Robert Koch, Louis Pasteur, Ze ontdekken, ze tellen

7 Metagenomica (gericht) Meer dan identificaties/m. 200 monsters per keer Hoogdebiet sequenties, zonder cultuur, maakt het mogelijk om na enkele dagen de samenstelling van een microbieel ecosysteem te kennen. Profiel van microbiële diversiteit Meer dan identificaties/m. 20 monsters per keer 1 analyse

8 Bepalen van de concentratie van elk type bacterie aanwezig in het voedingsmiddel Verhoudingen(%) Metagenomica Tellingen (kve/g) Drempel voor potentiële veranderingen

9 « Filet américain préparé » Microbiële populatie Voorverpakt in supermarkt (SM1 ) Slagerij in Supermarkt (SM2 ) Zelfstandige slagerij (butchery) Restaurant Broodjesbar (sandwich) D 0 D 2 (D 1 4°C + D 2 8°C) D aankoop Metagenomica studie (16S rDNA V1-V3) van 58 monsters steaks tartares aangekocht in België.

10 « Filet américain préparé » Microbiële populatie (Bray-Curtis index) G2 Streptococcus thermophilus Xanthomonas G1 G3 Clostridium haemolyticum G6 Lactobacillus algidus Lactococcus piscium G7 Geen dominante flora G8 Leuconostoc gelidum G4 Lactobacillus algidus J2J2 J2J2 G5 Photobacterium Lactobacillus algidus Lactococcus piscium J0J0 J0J0 G9 Pseudomonas Brochothrix J0J0 J0J0

11 « Filet américain préparé » Microbiële populatie De karakterisering van de microflora van deze vleesproducten via de metagenomica maakt een differentiatie mogelijk in functie van: o de kwaliteit van het vlees (grondstofbesmetting, conserveringsvoorwaarden, versheid) gebruikt voor de bereiding, o de gebruikte ingrediënten (groenten, kaas, kruiden), o de gebruikte bewaarmiddelen in de saus en het type verpakking om de productstabiliteit te verzekeren: de ganse aanwezige microflora, een groot gedeelte van de microflora zonder de Lactocillus algidus, in mindere mate de bederfflora (Leuconostoc, Brochothrix). Sommige industriële voorverpakte producten onderscheiden zich van de bereide producten en zijn dikwijls stabieler.

Context 12 Ham Studie Microbiële populatie o Zuid-Europese leverancier, ter plaatse geslacht, warme versnijding, en skin verpakt, vervoer naar Belgie o Transport 3-4 dagen o Problematiek: transport is niet optimaal (soms > 10°C, niet constant) o T.K. bij THT producent> Toegestane limiet opgelegd door de leverancier gebaseerd op de tabel van Univ. Gent (actuelle toegestaane Ref.) o Voor leverancier:  Zware specifieke investering  Volledig afhankelijk van producent die goederen vacuüm levert  Moeilijk om de producent goed te adviseren  Definitieve verantwoordelijke voor THT, bij leverancier die etiketteert

13 Microbiële populatie Ham Studie Analyses en resultaten Basiswerk: Product organoleptisch conform - 3 loten geanalyseerd d 0 en d THT - 2 loten bij d 0 ontvangst Belgie - 1 lot bij d 0 van zuid Europa Aanwezigheid in al de loten Carnobacterium sp overwegend d THT  Indicator bij luchtdichtverpakken (anaerobiose) en de T > 4°C De monsters d 0 zuid europa bevatten grotendeels Carnobacterium sp Is niet zo voor de monsters D 0 België  Koude keten Verhoogde microbiële tellingen Bacteriële populatie bevat weinig bederfflora D0 DTHT Monster 1 D0 DTHT Monster 2 D0 DTHT Monster 3

14 Microbiële populatie Ham Studie Conclusie Met dank aan Veel van de aanvankelijk geweigerde loten op basis van de huidige microbiologische methoden kunnen nu worden aanvaard als de kwaliteit en de veiligheid worden gegarandeerd. Het advies van SciCom (Avis ) beveelt aan, dat bedrijven de mogelijkheid hebben om aan het FAVV te bewijzen dat de overschrijding niet wordt veroorzaakt door een laag hygiëneniveau. Algemeen: Een duidelijke illustratie van de invloed van de koudeketen op de groei van bepaalde flora. In geval van overschrijding van het T.K., moeten de huidige microbiologische methoden worden aangevuld met een identificatie- analyse van de aanwezige microbiologische flora om de Iberico monsters al dan niet conform te valideren.

De nieuwe aanpak voor het beheren van de microbiologische flora in voeding Een nieuw tijdperk voor het beheren van de micro- organismen in onze voeding is aangebroken dankzij deze nieuwe analysetechniek: o Selecteren en/of bevorderen van de goede competitieve beschermflora voor alle categorieën van bederfgevoelige voeding o Snelle oplossing van problemen met technologieën en contaminaties o Ontwikkeling van een nieuwe methode voor de kwaliteitscontroles gebaseerd op de opvolging van het gehele ecosysteem o Snelle en betrouwbare realisatie van epidemiologische studies 15

Conclusie Momenteel maken we de grootste revolutie in deze eeuw mee (sinds de uitvinding van de Petriplaten) wat betreft de kennis van microbiële ecosystemen door middel van high-speed sequencers De beperking is niet op het niveau van de capaciteit van de analyses in het laboratorium maar is gebaseerd op o de capaciteit v.d. bio-informatische analyse de massa van de beschikbare gegevens o De beschikbaarheid aan relevante datagegevens voor het interpreteren van de bekomen gegevens in verschillende contexten, omgevingen o De interpretatie van de resultaten door multidisciplinaire teams o De verbeelding en creativiteit 16

17 Onze twee teams voor de Moleculaire Genetica (ULg LMDA en Quality Partner s.a.)