Aruba wordt een moderne samenleving Hoofdstuk 4. §4.1 Waarom kwam er een olieraffinaderij? Olieraffinaderij  Lago Aruba lag dichtbij het Meer van Maracaibo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Advertisements

Transport en Infrastructuur
B1c impressionisme : uitleg, theorievragen, praktijkopdracht
Nelson Mandela overleden. Het nieuws ging 5 december rond als een lopend vuurtje. Nelson Mandela was dood.
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Tijdvak: Steden en Staten
Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Het socialisme Paragraaf 7..
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Samenvatting Learning Circle
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Indonesië.
Onderwerp: De verschillende economische sectoren opsommen, met voorbeelden illustreren, hun relatief belang inschatten.
AFRIKA.
Paragraaf 9 Een andere aanpak.
Hoofdstuk 2.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
De IndustriËle revolutie
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
BRUGGE: STAD IN DE MIDDELEEUWEN
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 2000 Universal Songs 1/4 EEN KIND ALS WIJ (Rikkert Zuiderveld) 1. U bent niet zomaar langs.
Slot 4Hc.
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Hoofdstuk 1: Nederland Historisch Overzicht Hoofdstuk 1: Nederland
Waarom werden tussen 1000 en veel nieuwe steden in Europa gesticht?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Wat is irrigatielandbouw?
Tijd van burgers en stoommachines,
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
 Traditionele exportproducten (onbewerkte landbouw- en mijnbouwproducten) worden steeds minder waard.  Men kan minder importeren (ruilvoetverslechtering).
Het Kapitalisme Handelskapitalisme Oostzeevaart VOC/WIC
Caribische Bingo. Uit hoeveel landen bestaat het Koninkrijk der Nederlanden? Caribische Bingo.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
H o o f d s t u k 3 H e t W e l v a a r t s p e i l § 3.1 Werken en waar? Drie bestaansmiddelen of economische sectoren Primaire, secundaire en tertiaire.
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
Revoluties in Europa. Les 3 Naar de fabriek Doelen van les 3 Je kunt het begrip Industriële Revolutie uitleggen. Je kunt beschrijven welke rol de stoommachine.
 1. In wat voor soort woning zou je willen leven?  2. Hoe zou je willen dat jouw straat er uit ziet ?  3. Welke voorzieningen/activiteiten verwacht.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Migratie in de moderne tijd ( ) Hoofdstuk 5.
H6 Imperialisme §6.5 Gevolgen van het imperialisme Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de politieke gevolgen voor Europa waren Wat de economische.
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren. Wat gaan we doen vandaag? Samen lezen 1.1 B Aantekeningen 1.1 B.
Koloniale verleden.
De industriële revolutie
Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Blok 3 Samenvatting controle
Paragraaf 11.1 Een moderne wereld
Paragraaf 5.2 Europeanen ontdekken de wereld Vroegmoderne tijd
Renaissance en Opstand
Ontdekkers en Hervormers
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Hoofdstuk 8 Op weg naar één Europa
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Niet alleen op de wereld
§3.1 Industrie en samenleving
§2.1 Industrie en samenleving
Stage klas 4.
Transcript van de presentatie:

Aruba wordt een moderne samenleving Hoofdstuk 4

§4.1 Waarom kwam er een olieraffinaderij? Olieraffinaderij  Lago Aruba lag dichtbij het Meer van Maracaibo (Venezuela). Op Aruba heerste rust en veiligheid. De San Nicolaasbaai was een goede haven.

§4.2 Van een traditionele samenleving naar een moderne samenleving. Lago  nieuwe periode  moderne samenleving: industrie werd de belangrijkste bestaansmiddel van Aruba. (industriële periode) - bevolkingsgroei, - infrastructuur (wegen, lantaarnpaal, Modernisering scholen, auto’s enz.) - nieuwe producten (wasmachine, - werkgelegenheid ijskast, T.V, enz) - infrastructuur - omgang tussen mensen - verandering bestuur

§4.3 De gevolgen van de Lago voor Aruba De bestaansmiddelen: van landbouw naar industrie De bevolkingssamenstelling: meer mensen De infrastructuur: van zandwegen naar asfaltwegen Het bestuur: moest voor meer dingen gaan zorgen. De leefwijze van de bevolking: andere cultuur etnische club: club van - Club Bonaire mensen met - Club Portugues dezelfde cultuur.

VRAGEN ? ? ? ? ? ? ?

Samenvatting : 1. De olieraffinaderij de Lago kwam naar Aruba omdat Aruba dichtbij…….. lag. 2. Op Aruba heerste toen……. en …..… 3. Daarbij was de San Nicolasbaai een goede ……. voor grote olietankers. 4. Door de komst van de Lago veranderde Aruba van een ………… samenleving in een …………. samenleving. 5. Een periode waarin veel industrie ontstaat wordt een … periode genoemd.

6. Als er veel industrie komt, veranderen van baan. Je kunt zeggen dat de ….. verandert. Ook verandert de ….. want er zijn veel nieuwe wegen, bruggen en vliegvelden nodig. 7. De omgang tussen mensen wordt anders. Er komen veel mensen uit een ander land. Mensen richten ….. clubs op omdat ze activiteiten met landgenoten willen doen. 8. Kortom, een moderne samenleving wordt veel ingewikkelder. Daarom is er vaak een verandering van………..

Antwoord: 1. De olieraffinaderij de Lago kwam naar Aruba omdat Aruba dichtbij Venezuela lag. 2. Op Aruba heerste toen rust en veiligheid. 3. Daarbij was de San Nicolasbaai een goede natuurlijke haven voor grote olietankers. 4. Door de komst van de Lago veranderde Aruba van een traditionele samenleving in een moderne samenleving. 5. Een periode waarin veel industrie ontstaat wordt een industriële periode genoemd.

6. Als er veel industrie komt, veranderen van baan. Je kunt zeggen dat de werkgelegenheid verandert. Ook verandert de infrastructuur want er zijn veel nieuwe wegen, bruggen en vliegvelden nodig. 7. De omgang tussen mensen wordt anders. Er komen veel mensen uit een ander land. Mensen richten etnische clubs op omdat ze activiteiten met landgenoten willen doen. 8. Kortom, een moderne samenleving wordt veel ingewikkelder. Daarom is er vaak een verandering van bestuur.

T2. Hoofdstuk 4: Klas 2B: vrijdag 19 september e uur. Klas 2D: donderdag 18 september e uur.