Cryptografie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lees- en Taalproblemen
Advertisements

De tafel Servetten leggen
STUDIEDOMEIN WETENSCHAPPEN EN TECHNIEK INHOUD SESSIE •Doel van de oefening •Omschrijving van het domein •Analyse van enkele studierichtingen •Het continuüm.
Hogere denkvaardigheden
1. Epigrafie van de oudheid
Visiedag VVKSO: Toekomst SO in kleuren
Spaans voor beginners 6 7 Online Spaans leren via de beproefde SuperMemo-methode. U gaat in uw eigen tempo door de cursus, maar wordt wel zeer.
Les 7 Deze les duurt 90 minuten
2 Geschiedenis van de Cryptografie
Dorestad in de tijd van Karel
Workshop: Geheimschrift op de TI-83+
Wiskunde D bij Moderne Wiskunde
Het kraken van de Enigma
Verandering over een interval
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 1. Verhalen over God, mens en de wereld De bijbel bestaat uit twee delen Oude testament en Nieuwe Testament.
Ambiorix Door: Lisa en Eefje.
Workshop: Geheimschrift op de TI-83+
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
BSN nederland De Action Learning MBA
1 van 4 51 Maatfles ontwerpen Opdracht 1: Overleg met elkaar in welke van de zes voorwerpen jullie denken dat het meeste water kan. Maak dus een schatting:
STOF PW hst. 3 Fictie vertelstandpunten
Schermen! Een leuke en flitsende sport!. Wat is schermen Schermen is een snelle vechtsport. Het is de bedoeling om de tegenstander te raken zonder zelf.
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 11 - Google I-C1#, datum.
Samenwerkend leren Opdracht: Experts.
Hiërogliefen.
Moderne Wiskunde 11e editie inzicht, structuur, vernieuwing.
2: Het Oude Egypte Par 4B: Een hoogontwikkelde cultuur
Omgaan met bronnen over het Midden-Oosten
De eerste computers.
Een wijze les voor jullie:
Geschiedenis Mevr. Liefting
Hogeschool van Amsterdam - Interactieve Media – Internet Development – Jochem Meuwese - -
Wat is irrigatielandbouw?
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan? § 1.3
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
7 Databases i&i-conferentie 25 november Databases i&i-conferentie 25 november 2015 Van boek naar interactief 2001: Turing (voorloper Enigma) twee.
2.3 Rangen en standen Hoofdstuk 2.
Rekendag 19 januari 2016.
K.A. 3. het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen
Informatieavond groep 3. Welkom Voorstellen Methodes Manier van werken Algemene zaken Groep specifiek PBS Activiteiten Tot slot.
De oude Egyptenaren.
Foutieve samentrekking
E = P × t.
Chronologie v.Chr v.Chr v.Chr v.Chr.
Egypte, een geschenk van de Nijl
Griekse leenwoorden samenstelling en afleiding
Cursus 1.4 Tien Tijdvakken Klas 1 BK Lesweek 1
Thema Leven Les 2 Wat is ethiek?.
Communicatie 6e les.
Hoofdstuk 2 Het oude Egypte.
Werkwoordspelling Doel: persoonsvormen in de t.t..
§ 1.5 Samen leven langs de Nijl
De luchtballon discussiespel.
De Tweede Wereldoorlog
Creatief Denken maar eerst:.
Creatief Denken maar eerst:.
Thema 4: Zo bereik je meer
Extra oefenen Hoofdstuk 1 & 2 Ta!ent: Grammatica & Spelling
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
H5 Erfelijkheid § 4. Genenparen.
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Edward de bono; 6 denkhoeden
‘In veilige handen’ Welkom en kennismaking
Persoonlijke doelen maken
Les 3: regels en afspraken met de klas
Observeren, rapporteren
Voorkennis Wiskunde Les 1 Appendix §A.1 en A.2.
Voorkennis Wiskunde Les 12 Hoofdstuk 5: §5.5 en §5.8.
Software Development fundamentals
Python – For loop + strings
Transcript van de presentatie:

Cryptografie

Inhoudsopgave Wat is cryptografie? Geschiedenis van cryptografie Caesar-encodering Moderne cryptografie Oefening andere methoden Missie: Brief

Wat is cryptografie? Cryptografie is de wetenschap van het geheimschrift met als doel het verbergen van de betekenis van berichten [Christof Paar and Jan Pelzl - Understanding Cryptography (2010)]

Geschiedenis cryptografie Het oude Egypte (1900 v. Chr.): Hiërogliefen (onduidelijk) Grieken (1900 v. Chr.) De tijd van Caesar (100 v. Chr. – 44 v. Chr.): Caesar-encryptie Hiërogliefen Als sinds het oude Egypte: bepaalde ontdekte tombes hebben afwijkende hiërogliefen. Dit was echter waarschijnlijk ter vermaak en niet voor het versluieren van berichten. Het is dus niet duidelijk of dit bedoeld was om informatie geheim te houden. [Wikipedia] De Grieken maakten gebruik van scytale, een staf met een vooraf gedefinieerde diameter waar een lint omheen gewikkeld werd. Daarop werd geschreven zodat bij het ontrollen van het lint de letters in een andere volgorde stonden. Een ander met een zelfde stok kon dit weer ontcijferen. - Uit de tijd van Caesar stamt het Caesarcijfer, een voorbeeld van een substitutiecijfer. [Wikipedia] Afbeeldingen: - Egyptische hiërogliefen: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Egypt_Hieroglyphe4.jpg

Caesar-encodering Encryptie op basis van substitutie Vervang letter in de bovenste regel met letter in onderste regel Bij Caesarversleuteling wordt elke letter vervangen door een ander. De letter schuift op met het sleutelgetal N. Als bijvoorbeeld het sleutelgetal 2 is, wordt elke A een C en elke B een D (etc.). De Z wordt dan een B. Negatieve getallen zijn ook mogelijk.

Moderne cryptografie Tweede Wereldoorlog Meest bekende codeermachine: ‘Enigma’ (in 1920 ontwikkeld) Gebruikt door nazi’s Eerst gekraakt door Polen Toen door Britten Sleutelfiguur: Alan Turing Enigma codeermachine Vanaf de Tweede Wereldoorlog waren rotormachines in zwang. De meest bekende codeermachine is de in 1920 in Duitsland ontwikkelde Enigma. Uiteindelijk werd de code van de Enigma toch gekraakt door het Poolse Biuro Szyfrów en het Britse GCHQ door gebruik te maken van (voorlopers van) de computer. De Engelse wiskundige Alan Turing vervulde hierbij een belangrijke rol. Het ontcijferen van de Enigma-code heeft de nederlaag van de Duitsers versneld. [Wikipedia] Afbeeldingen: Enigma: http://www.colossus-computer.com/images/TAHC_Enigma_inner_lid_up.jpg Alan Turing: http://www.independent.co.uk/incoming/article9023177.ece/alternates/w620/v3-turing-rx.jpg Alan Turing

Moderne cryptografie Tegenwoordig veel manieren Belangrijk voor onder andere internetbankieren en spionage Complexe technieken maken veel gebruik van wiskunde en kansberekening Moderne cryptografie maakt vooral gebruik van complexe wiskundige algoritmes. Geheime diensten zoals de AIVD en de Amerikaanse CIA hebben afdelingen met codekrakers die geheime berichten proberen te ontcijferen. Sommige encrypties worden gekraakt met behulp van supercomputers die heel veel mogelijkheden proberen. Een nieuwe ontwikkeling die het ontcijferen van deze codes makkelijker maakt is de quantumcomputer, waarnaar op het moment veel onderzoek gedaan wordt. Ook kan een quantumcomputer betere beveiligingen genereren.

Oefening andere methodes Maak nu op Wikiwijs/hand-outs de opdrachten behorend bij “Caesarversleuteling” Lees hierna de stof behorend bij de andere drie methodes: “Patroon”, “Sleutelwoord” en “Kolomwissel”. Maak ook de bijbehorende opdrachten

Missie: Brief Jullie hebben een brief ontvangen van het hoofdkantoor. Deze brief moet je met je team ontcijferen. De brief en mogelijke manieren om deze te ontcijferen zijn te vinden op Wikiwijs/hand-out.