De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

§ 1.5 Samen leven langs de Nijl

Verwante presentaties


Presentatie over: "§ 1.5 Samen leven langs de Nijl"— Transcript van de presentatie:

1 § 1.5 Samen leven langs de Nijl
Hoofdstuk 1 § 1.5 Samen leven langs de Nijl

2 Lesdoelen Het belang van de vruchtbare strook in Egypte aantonen
De termen slib, bevloeiing, irrigatie en sjadoef verklaren Het belang van overstromingen voor Egypte aantonen

3

4 Vragen: 1. In welk deel kan er aan landbouw gedaan worden? Hoe kan je dit zien? 2. Welk natuurlijk element zorgt hiervoor? 3. Hoe komt het dat je in de andere delen van Egypte niet aan landbouw kan doen? De Nijlvallei was het centrum van de Egyptische beschaving

5 Een sjadoef is een hefboom met een tegengewicht en een emmer om water over te scheppen van een rivier naar velden en beekjes.

6 Vragen: 1. Hoe kan de Nijl het gebied vruchtbaar maken? 2. In welke maanden bereikt de Nijl zijn hoogste punt? Wat doen de boeren dan? 3. In welke maand begint het water weer te zakken? Wat doen de boeren dan? 4. Wanneer staat de Nijl op zijn laagste punt? Waar houden de boeren zich dan mee bezig?

7 HistoClips: De oude Egyptenaren

8 Herodotus van Halicarnassus (485 v.Chr. – 425/420 v.Chr.)
Herodotus was een Grieks historicus die in het westen beschouwd wordt als de vader van de geschiedschrijving. Hij is vooral bekend door zijn werk De Historiën.

9 Aantekeningen § 1.5 Staten = gebieden onder één regering Vorst = een baas over een gebied/land. Vaak een koning of keizer. In Egypte was het een farao. Farao = De koning van Egypte Farao Narmer ca v.Chr

10 Het graf van Toetanchamon ligt in de Vallei der Koningen
Het graf van Toetanchamon ligt in de Vallei der Koningen. Het is het enige koningsgraf dat vrijwel ongeschonden is gevonden. Gouden dodenmasker van farao Toetanchamon

11 Egyptische hiërogliefen. Het schrift van het Oude Egypte
Egyptische hiërogliefen. Het schrift van het Oude Egypte. Het schrift is rond 3100 v.Chr. ontstaan en werd tot aan het eind van de Oud-Egyptische beschaving gebruikt, waarna het langzaamaan vervangen werd door het Grieks en later het Arabisch.

12 De Egyptische samenleving  een standenmaatschappij

13 Aantekeningen 1.5 Mummificeren = het lichaam van een dode zo behandelen dat het lang bewaard blijft Hoogontwikkelde cultuur = De Egyptische cultuur was vergevorderd in ontwikkeling. Er waren stenen bouwwerken, een godsdienst en een schrift (hiërogliefen) .

14 Mummificeren


Download ppt "§ 1.5 Samen leven langs de Nijl"

Verwante presentaties


Ads door Google