De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Anders dan verwacht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Anders dan verwacht."— Transcript van de presentatie:

1 Anders dan verwacht

2 Anders dan verwacht   Het project van dit jaar sluit aan bij de alternatieve lezingen van het oecumenisch leesrooster. Voor de Hebreeënbrief hebben we als alternatief dat we gebruik maken van moderne communicatiemiddelen: de app en de selfie. Verder zijn we uitgegaan van de lezingen uit Lucas, die het lijdensverhaal op een manier brengen die totaal anders is dan verwacht.

3 Projectposter Bij het project hoort een projectposter. Deze poster bestaat uit zes delen die aan het begin aan elkaar geplakt moeten worden, zodat er één grote afbeelding ontstaat. Deze poster hangt alle zondagen in de kerk. In de poster worden deurtjes (luikjes) uitgeknipt of uitgesneden op aangegeven plaatsen. De deurtjes staan aan het begin van het project allemaal open. Achter de luikjes is paars papier geplakt. De tekening is dus niet in zijn geheel zichtbaar. Dat zal pas gebeuren op Pasen, als alle luikjes dicht zijn. Die paarse vlakken symboliseren de tijd van inkeer en bezinning, de lijdenstijd. Elke zondag gaat er één luikje dicht, wanneer de kinderen terugkomen in de kerk. Langzamerhand komt de afbeelding tevoorschijn. Bij elk luikje is er een korte tekst die door een gemeentelid of jongere gelezen kan worden. Bij In de kerk vind je de ‘rolverdeling’. Het geheel wordt beantwoord door de gemeenten met kort lied.

4 Met de kinderen Aan het begin van de vieringen is er in de kerk een sleutelverhaal over een meisje dat gaat verhuizen (associatie met Jezus die ons gaat verlaten). Om contact te houden, stuurt ze elke week een app en wordt er een selfie gemaakt. In de kinderdienst horen de kinderen de verhalen en kunnen ze aan de slag met het deel van de poster wat bij deze zondag hoort. De poster is in zwart- wit voor elk kind beschikbaar, naast andere verwerkingsideetjes. Met Pasen wordt boven de poster een zon geplakt als symbool van de opgestane Heer. Bij de voorbede gaan de luikjes weer open, maar nu is het niet zwart achter de luikjes maar wit of geel….. Bij elke voorbede komt er meer ‘licht’. Er is een Paasviering gemaakt die geheel of gedeeltelijk gebruikt kan worden.

5 Projectlied:

6 1e zondag: thema: verdriet en troost
Lucas 22:39-46 In de kerk krijgen we elke week bericht van Maaike. Maaike moet waarschijnlijk verhuizen. Dit zorgt voor allerlei nieuwe en onverwachte situaties. Een selfie van de kinderen in de kerk moet haar opvrolijken. Deze week vertellen we in de kindernevendienst over Getsemane. Jezus wordt in de steek gelaten door zijn vrienden, juist als hij hen het hardst nodig heeft.

7 1e zondag: thema: verdriet en troost
Wanneer de kinderen terug komen wordt het luikje gesloten en geeft het project lied licht.

8 2e zondag: thema: verwacht of onverwacht
Lucas 6:27-35 Maaike weet nog steeds niet of ze gaat verhuizen, ondertussen spreekt haar beste vriendin af met iemand anders, we maken een selfie met gekke bekken, anders dan Maaike had verwacht. Het luikje is open we zien alleen de kinderen die ruzie maken. De verhalen in de kindernevendienst gaan over Jezus die ons aanmoedigt om te leven vanuit een andere mentaliteit en liefde te verkiezen boven haat. De kinderen praten met elkaar over het onverwachte en brengen dit ook in de praktijk!

9 2e zondag: thema: verwacht of onverwacht
En dat zien we ook als het luikje dicht gaat. Je zult sterker staan als je elkaar met liefde begroet.

10 3e zondag: thema: linksom of rechtsom
Lucas 22: 66-71 Maaike is heel boos als ze hoort dat ze echt gaat verhuizen, maar haar ouders zeggen soms kun je niet kiezen, wat moet dat moet. Deze week vertellen we over de Hoge Raad die Jezus veroordeelt. Welke keuzes maken de mensen in dit verhaal? De kinderen gaan aan de slag met het thema kiezen.

11 3e zondag: thema: linksom of rechtsom
Als het luikje dicht is zien we Jezus voor de Hoge Raad: Wees niet bang, mijn kind, voor wat je verliest als je de moeilijkste kant kiest. Ik kies voor jou, kom maar bij Mij Ik neem je aan Mijn rechterzij.

12 4e zondag: thema: open en dicht
Lucas 18: 9-14 Maaike en de dominee appen, Maaike geeft een feestje. Haar ogen dicht van de tranen, gaan open omdat ze benieuwd wordt naar het nieuwe huis. Jezus vertelt de gelijkenis over de Farizeeër en de tollenaar. Wat verwacht je van God? Met de kinderen gaat het deze zondag over bidden en hoog en laag. Hierbij wordt aandacht besteed aan de letterlijke betekenis maar voor de oudsten ook aan de figuurlijke betekenis van verhogen en vernederen.

13 4e zondag: thema: open en dicht
Als het luikje dicht gaat zien we de tollenaar op de achtergrond. Open je hart, dan kan ik dicht bij je komen en al mijn liefde in je stromen.

14 5e zondag: thema: eerbied en spot
Lucas 23: 38-43 Maaike appt vanuit de auto, ze is uitgezwaaid door vrienden en vriendinnen. Sommige moesten huilen, en een is heel erg boos! Jezus wordt gekruisigd tussen twee misdadigers in. De ene bespot hem en zijn koningschap, de ander spreekt hem aan met eerbied. Met de kinderen gaat het deze zondag over spot of ergens onterecht de schuld van krijgen.

15 5e zondag: thema: eerbied en spot
Als het luikje dicht gaat zien we de 3 kruisen en horen we de misdadiger met eerbied over Jezus spreken.

16 6e zondag: thema: voor of tegen
Lucas 19: 22-44 Maaike komt de nieuwe straat binnen, het lijkt wel feest! We maken voor haar een feestselfie van Palmpasen in de kerk. Jezus komt aan in Jeruzalem. Lucas legt hierbij vooral de nadruk op de moeilijke tijd die voor Jeruzalem zal aanbreken. Voor alle leeftijden is er een vertelling van de intocht van Jezus.

17 6e zondag: thema: voor of tegen
Er zijn voor en tegenstanders in Jeruzalem. Als het luikje dicht gaat ontstaat er iets nieuws.

18 Pasen: thema: licht en tegenlicht
Johannes 20: 1-18 In de viering wordt als afronding van het project nog een keer een selfie gemaakt. Maaike heeft een selfie gestuurd met haar nieuwe vrienden, je kunt zien dat het goed met haar gaat. Jezus is opgestaan, het licht breekt door het donker heen. Er is een opzet voor een viering, waarin het project wordt afgerond en een programma voor de kinderdienst voor alle leeftijden.

19 Pasen: thema: licht en tegenlicht
Terug in de viering: Een grote zon bedekt met haar stralen de poster. Het is zover: het licht breekt aan De Heer is waarlijk opgestaan! De luikjes kunnen weer open gaan, we zien nu licht, wit of geel komt tevoorschijn. Vanaf nu worden de dagen tot Pinksteren geteld.

20 verkrijgbare Materialen
Een los nummer van Bonnefooi met alle teksten en verwerkingen kost € 17,50 . De benodigde illustraties worden via de toegezonden aan het via opgegeven adres. De posters zijn te bestellen via of bij Narratio. Projectposters in kleur (6 stuks A3) en in zwartwit, cdrom met daarop de powerpoint, het projectlied en alle werkbladen prijs € 17,50 Prijzen zijn exclusief portokosten.


Download ppt "Anders dan verwacht."

Verwante presentaties


Ads door Google