De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2 T/H Hoofdstuk 2 Landschappen §2-4 Wereld. Al het gesteente verweert, maar hoe? Waar ligt het gesteente en waar het verweringsmateriaal? Verwering en.

Verwante presentaties


Presentatie over: "2 T/H Hoofdstuk 2 Landschappen §2-4 Wereld. Al het gesteente verweert, maar hoe? Waar ligt het gesteente en waar het verweringsmateriaal? Verwering en."— Transcript van de presentatie:

1 2 T/H Hoofdstuk 2 Landschappen §2-4 Wereld

2 Al het gesteente verweert, maar hoe? Waar ligt het gesteente en waar het verweringsmateriaal? Verwering en erosie Vast gesteente Verweringsmateriaal

3 Verwering en erosie Hoe verweert hier het gesteente? Bekijk eerst het filmpje:

4 Verwering en erosie Hoe verweert hier het gesteente? Regenwater loopt in de spleten Het ijs drukt het gesteente uit elkaar Regenwater in spleten bevriest

5 Verwering en erosie Hoe verweert hier het gesteente? Wortels van bomen groeien in de spleten De wortels drukken het gesteente uit elkaar

6 §2 Gesteente verandert Wat voor soort verwering zie je op deze foto? Dit is een vorm van chemische verwering

7 §2 Gesteente verandert Hoe herken je op de foto dat dit beeld is aangetast door chemische verwering? Kleine delen van het beeld zijn opgelost. Dat zie je aan de putjes. Ook zie je kleurverschillen.

8 Verwering en erosie Gesteente verweert, brokkelt af en komt door het reliëf direct in beweging door. Het gesteente … valt rolt glijdt

9 Verwering en erosie Gletsjers en rivieren schuren met hun stenen de bodem uit. Dit noem je …..Dit noem je erosie

10 Verwering en erosie Deze stenen zijn wel of niet door een rivier afgesleten? Deze stenen zijn wel door een rivier afgesleten!

11 Verwering en erosie Deze stenen zijn wel of niet door een rivier afgesleten? Deze stenen zijn niet door een rivier afgesleten!

12 Verwering en erosie Rivieren vervoeren klei, zand en grind. Maak de juiste combinaties. Zand 1 Klei 2 Grind 3 A Rollend B Springend C Zwevend

13 Verwering en erosie Bij laag water vervoert deze rivier nauwelijks sediment. Bij hoog water verandert deze rivier in een kolkende stroom die in staat is om naast zand en klei ook grind en hele boomstammen te vervoeren…. …maar al dat sediment zie je pas bij laag water liggen.

14 Verwering en erosie Is dit dal ontstaan door de erosie van een rivier of een gletsjer? Dit dal is ontstaan door de erosie van een gletsjer!

15 Verwering en erosie Is dit dal ontstaan door de erosie van een rivier of een gletsjer? Dit dal is ontstaan door de erosie van een rivier!

16 Verwering en erosie Twee soorten dalen Een V-dal Een U-dal

17 Verwering en erosie Hoe ontstaat dit verschil in vorm? Een V-dal Een U-dal

18 Sedimentatie Van de bergen naar de zee de bovenloop de middenloop de benedenloop de delta

19 Sedimentatie Wat is de volgorde van de oorsprong tot de monding? A B C D

20 Sedimentatie Wat is de volgorde van de oorsprong tot de monding? A B C D

21 Gebergten De Alpen ontstaan door het botsen van twee platen

22 Gebergten Welke twee platen botsen? ? de zee verdwijnt de Europese plaat de Italiaanse plaat

23 Gebergten De Alpen Wat is hier ontstaan? Wat gebeurt hier? Het gesteente is geplooid

24 Leg nu uit hoe de Alpen zijn ontstaan? Tussen Italië en de rest van Europa ligt een zee. In deze zee komen rivieren uit die zand en klei neerleggen. Langzaam ontstaat sediment- gesteente op de bodem van de zee. Afrika en Italië bewegen noordwaarts. Het sedimentgesteente wordt samengeperst en omhoog geduwd. Gebergten

25 Hier zie je jong of oud gebergte? Hier zie je een jong gebergte

26 Gebergten Hier zie je jong of oud gebergte? Hier zie je een oud gebergte

27 Gebergten Hooggebergten met veel reliëf veranderen in middelgebergten en heuvelland met afgeronde vormen

28 Gebergten


Download ppt "2 T/H Hoofdstuk 2 Landschappen §2-4 Wereld. Al het gesteente verweert, maar hoe? Waar ligt het gesteente en waar het verweringsmateriaal? Verwering en."

Verwante presentaties


Ads door Google