De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn."— Transcript van de presentatie:

1 Relaties Een diepere kijk

2 Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn

3 3 vragen: 1. Waarom horen mensen zo graag bij een groep? 2. Hoe worden we individuen? 3. Hoe leren we onszelf waarderen? 3 vragen aan Herman De Dijn

4 Waarom horen mensen zo graag bij een groep? We zijn sociale dieren We worden pas onszelf door het voorbeeld van anderen te volgen (= socialisatie of inculturatie)

5 Hoe worden we individuen (we worden niet als individu geboren…) Spinoza: ”De mens wordt maar mens door imitatie, nabootsing.” Zoals bij kleine kinderen. Die doen precies na wat hun ouders of andere mensen met wie ze opgroeien doen.

6 Hoe worden we individuen (we worden niet als individu geboren…) Girard: het begrip ‘imitatio’ staat centraal. “we worden onszelf door het verlangen van de ander in onszelf te herhalen..” Zoals bij kleine kinderen. Het is voldoende dat er eentje iets wil, en alle anderen willen het ook. We worden maar ‘een zelf’ met eigen verlangens door het imiteren van anderen

7 Hoe leren we van onszelf houden? (Hume) Door graag gezien te zijn door anderen! (we ‘incorporeren’ de liefde van anderen) Daarom is het gezin zo’n belangrijke machine… een machine van ‘zelfwording’. Een mens is niet egoïstisch. (wel egocentrisch…). Mensen zijn sociale wezens. Pas als mensen afzakken tot het niveau van dieren (degeneratie) kunnen ze écht egoistisch zijn.

8 Relaties vier keer anders bekeken

9 1. Filosofisch Sartre Leg uit ‘L’enfer, c’est les autres’ (De hel, dat zijn de anderen). Gebruik verwijzingen naar de bron en de tijd waarin hij dit schreef. Leg dus duidelijk de betekenis uit, maar ook de context waarin we deze zin moeten plaatsen. (En nuanceer!!! Zijn de anderen altijd ‘de hel’ voor ons?)

10 1. Filosofisch Sartre Waarom zorgen andere mensen er volgens Sartre (soms) voor dat we niet helemaal vrij en onszelf kunnen zijn? Geef je eigen mening

11 2. biochemisch Waarom blijven volgens de biochemie mensen langer bij elkaar, dan dat ze eigenlijk verliefd zijn? Geef (kritisch) je mening over de biochemische manier van kijken naar liefde.

12 3. Sociologisch Welke kenmerken hebben vriendschappen volgens dit sociologisch onderzoek. (Geef er minstens vier en leg uit) Wat leren jongeren in een peergroup, dat ze in gezinsverband niet of minder leren? En omgekeerd? Wat leren ze net wél thuis?

13 4. Ethisch Hoe kan je verklaren dat een project om geld in te zamelen voor oude mensen met lepra in India minder succes heeft dan een project voor weesjes in Bulgarije? Hoe zou je vanuit deze tekst proberen om het woord ‘agapé’ uit te leggen?


Download ppt "Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn."

Verwante presentaties


Ads door Google