De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zeven bronnen van arbeidsvreugde

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zeven bronnen van arbeidsvreugde"— Transcript van de presentatie:

1 Zeven bronnen van arbeidsvreugde
Werken met plezier en goed presteren LOMOZ Een goed aanknopingspunt is “de Zeven bronnen van arbeidsvreugde” van Kees Kouwenhoven. Zijn boek heeft tot doel de lezer te inspireren meer arbeidsvreugde te scheppen, voor jezelf, het team en de organisatie. 1

2 Arbeidsvreugde voor iedereen
Deze presentatie gaat over arbeidsvreugde. Mijn bron van dit item komt uit het magazine OR informatie en is geschreven door Harry Peer. Hij is trainer-adviseur bij Odyssee. De titel “arbeidsvreugde voor iedereen”spreekt voor zich. Je bent een groot gedeelte van de dag aan het werk. Je wilt, denk ik, dan niets liever dat je het dan ook met plezier doet.

3 Wat zijn uw ervaringen? VRAAG: Wat vindt u fijn? Waar bent u trots op?
Waar zou u meer van willen?

4 Zeven bronnen van arbeidsvreugde
Fysiek welbevinden Collegialiteit Waardering en vertrouwen Goede prestaties Groei Werken met hart en ziel Hogere zingeving Een goed aanknopingspunt is “de Zeven bronnen van arbeidsvreugde” van Kees Kouwenhoven. Zijn boek heeft tot doel de lezer te inspireren meer arbeidsvreugde te scheppen, voor jezelf, het team en de organisatie.

5 1. Fysiek welbevinden (levensbron)
Het fundament voor arbeidsvreugde Gezondheid; Veiligheid (geestelijk en lichamelijk); Comfortabele en aantrekkelijke arbeidsomstandigheden; Normale arbeidsdruk, arbeidstijden en inkomen De 1e bron. De zg. basisbehoeften.

6 2. Collegialiteit (warmtebron)
Verbinding met collega’s; Plezierige omgang tussen en met leidinggevenden; Goede werksfeer De 2e bron.

7 3. Waardering en vertrouwen (ruimtebron)
Voldoende vrijheid; Voldoende zelfstandigheid; Regelvermogen hebben om zelf ideeën naar voren te brengen; Complimenten geven en ontvangen Successen vieren en teleurstellingen verwerken De 3e bron. Mensen willen ……….

8 4. Goede prestaties (krachtbron)
Enkele voorbeelden van goede prestaties (succes) Uitdagend werk doen en daar succesvol in zijn Een moeilijk project succesvol afsluiten Een nieuw systeem onder de knie krijgen Nieuwe klanten werven Een nieuw product ontwikkelen. Etc. etc. Het management zou veel meer de relatie moeten zien tussen arbeidsvreugde en goede prestaties. Het gevoel dat u competent bent en succes heeft. Vrijwel iedereen houdt er van goede prestaties te leveren.

9 5. Groei (energiebron) Het kunnen volgen van je natuurlijke nieuwsgierigheid Het ontwikkelen van je talenten Het aankunnen van steeds meer verantwoordelijkheden Wanneer deze bron niet beschikbaar is, lopen mensen stuk op de verveling in hun werk.

10 6. Werken met hart en ziel (inspiratiebron)
Doen wat je echt wil en waar je goed in bent Je diepste verlangens realiseren en bij jouw creativiteit komen De 6e bron

11 7. Hogere zingeving (lichtbron)
Je werk een diepere betekenis geven; Iets om trots op te zijn en waar je je mee kunt identificeren. Voorbeelden: - Werken in de gezondheidszorg - Greenpeace - Amnesty International - Vrijwilligerswerk De 7e bron.

12 De bronnen aanboren voor verschillende kringen
Geen organisatiebreed commitment nodig III II I I: Uzelf II: Uw org. III: Uw Business Partners

13 Twee manieren van kijken
Werk Individueel- perspectief Organisatie- perspectief

14 Twee perspectieven met elkaar verbinden
Werk Individueel- perspectief Organisatie-

15 Tot slot Dit schema geeft de verschillen aan tussen een “vreugdeloze organisatie” en een “vreugdevolle organisatie”


Download ppt "Zeven bronnen van arbeidsvreugde"

Verwante presentaties


Ads door Google