De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Bijbel Inleiding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Bijbel Inleiding."— Transcript van de presentatie:

1 De Bijbel Inleiding

2 Opvattingen over de bijbel

3 Opvattingen over de Bijbel

4 Stellingen 1 De bijbel is letterlijk door God ingegeven
God heeft er voor gezorgd dat deze teksten in de bijbel kwamen, daarom kunnen we de bijbel Heilige Schrift noemen. De bijbel bevat de door mensen, in eigen woorden overgebrachte, woorden van God. De bijbel is geschreven door mensen die oprecht in God geloofden en van dit geloof getuigden. In de bijbel spreekt God zelf, maar op een manier die voor ons mensen te begrijpen is: duidelijke wetten, verhalen, beelden, etc. De volle waarheid kunnen we niet bevatten.

5 Stellingen 2 De bijbel is in alle opzichten onfeilbaar waar. Historisch onderzoek bevestigt dit. De bijbel bevat voldoende aanwijzingen om de waarheid over God en mens te kunnen afleiden. De bijbel is in essentie waar (de geestelijke inhoud), niet in de historische details. De bijbel bevat wat we nodig hebben voor het geloof. De bijbel onthult ons wie Jezus was (is).

6 Stellingen 3 De bijbel vertelt van religieuze ervaringen van vroeger, maar zulke ervaringen komen nu net zo goed voor. De bijbel is één van de manifestaties van God, naast de Koran, de Veda’s, etc. Gods woord vinden we uitsluitend in de bijbel.

7 Stellingen 4 De oorspronkelijke tekst is volmaakt, maar die is in de loop der eeuwen verbasterd. Het eeuwenlange proces van ontwikkeling en selectie heeft geresulteerd in een gelouterde en juist daarom waardevolle tekst.

8 Heilige boeken Tenach Misjna Nieuwe Testament Gemara Koran Jodendom
= Tal- moed Misjna Nieuwe Testament Gemara Koran Jodendom Christendom Islam

9 De Bijbel Oude Testament Nieuwe Testament 66 boeken Eerste Testament
Hebreeuws (Aramees) Nieuwe Testament Tweede Testament 27 boeken Grieks

10 De bijbelboeken

11 Indeling Boeken Bijv. Ex. 20:1-17
Hoofdstukken Verzen Bijv. Ex. 20:1-17 Boek Exodus, hoofdstuk 20 vers 1 tot 17 Deze indeling is niet oorspronkelijk (hoofdstukken 12e eeuw, verzen 16e eeuw) De kopjes boven de tekstgedeelten zijn van de vertalers.

12

13 Nederlandse bijbelvertalingen
Statenvertaling Willibrord vertaling NBG-vertaling Groot-Nieuws bijbel Nieuwe bijbelvertaling 2005 Naardense bijbel Herziene statenvertaling 2009

14 Vertaalmethoden Letterlijk of vrij?
Idiolect, concordant, dynamisch equivalent? Om te lezen of om voor te lezen? Interpreterend of objectief? Toegankelijk of moeilijk? Plechtig, alledaags of hedendaags?


Download ppt "De Bijbel Inleiding."

Verwante presentaties


Ads door Google