De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord."— Transcript van de presentatie:

1

2 Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.

3 Voedingsbedrijven en supermarkten willen grondstoffen voor hun producten.

4 Zij maken zich zorgen. Waar gaan ze de koffie, rijst, cacao, de groenten en het fruit blijven halen nu de wereldbevolking groeit en klimaatverandering het de landbouw lastig maakt? Voedingsbedrijven en supermarkten willen grondstoffen voor hun producten.

5 Ook zij maken zich zorgen. Is er morgen genoeg te eten? Wie zet hun bedrijf verder, als er amper van te leven valt? Hoe vinden ze geld om hun kinderen naar school te sturen? Miljoenen boeren en boerinnen overal ter wereld willen leven in plaats van overleven.

6 We kunnen beter. Veel beter. Als we miljoenen achtergestelde boerenfamilies de kans geven hun bedrijf uit te bouwen en zo de wereldbevolking te voeden op een duurzame manier.

7 Door eraan te beginnen. Hoe realiseren we die droom?

8 met voedingsbedrijven, supermarkten en grootkeukens. Vredeseilanden verbindt boeren

9 We ontrafelen de weg die koffie, rijst of maïs aflegt van veld tot bord. We sporen de zwakke schakels in de landbouwketen op. Kunnen boeren een lening krijgen om de tijd tussen planten en oogsten te overbruggen? Zal de grond van de maïsboeren binnen vijf jaar nog vruchtbaar zijn? Kunnen rijstboeren genoeg rijst verzamelen om een container te vullen? Dekt de cacaoprijs op de markt de kosten van de productie? Voldoen de tomaten aan de kwaliteitseisen van de supermarkt? Hebben vrouwen in het bestuur van de coöperatie evenveel te zeggen als mannen?

10 We helpen supermarkten en voedingsbedrijven om hun toeleverings- ketens opnieuw uit te vinden. Hoe kunnen ze de toelevering verduurzamen door mee te investeren in boeren?

11 We timmeren aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken. Samen zaaigoed en machines kopen Samen stockeren, verwerken en verkopen Samen kwaliteitseisen garanderen

12 Heeft dat allemaal effect? “De handelaars bepaalden de prijs, en ik kon niet anders dan die aanvaarden. Nu beslissen we als groep aan welke prijs we verkopen. We kennen de markt.” Aloysius Gedang, cacaoboer uit Indonesië “Mijn oogst is meer dan verdubbeld. Dat leverde me natuurlijk extra inkomsten op. Vroeger kwam er bijna alleen maïs en rijst op het menu, maar nu kunnen we ook andere dingen kopen. Ik leid andere mensen op, zodat ze ook hun leven kunnen verbeteren.” Siri Siaka, rijstboerin uit Niger “Vredeseilanden heeft de theeboeren en boerinnen doen inzien dat samenwerken voordelig is voor zowel henzelf als voor mijn bedrijf. Ze telen nu meer thee en die is van betere kwaliteit. Zij winnen erbij, en wij ook. Mai, directrice van theebedrijf

13 Veranderen die kleine projecten op slag de wereld? Neen.

14 Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

15 Voor boerenorganisaties om zich op te werken tot sterke spelers op de markt. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

16 Voor voedingsbedrijven en supermarkten om hun beleid af te stemmen op de noden van kleine producenten. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

17 Voor restaurants en grootkeukens om hun menu’s duurzamer te maken. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

18 Voor overheden om in te spelen op de kracht van boerenfamilies. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

19 Zo scoren we 3 keer Beter eten voor iedereen. Meer welvaart voor boerenfamilies wereldwijd. Duurzame relaties tussen boeren en bedrijven op lange termijn.

20 Zodat toekomstige generaties kunnen voortboeren Zo scoren we 3 keer

21 Klinkt simpel? Sorry, dat is het niet. Het is wringen, wroeten, knoeien, honderd keer bijsturen om op koers te blijven. Het vergt durf, doorzetting en engagement van alle betrokken partijen.

22 Verandering gebeurt niet vanzelf

23 Het gebeurt pas als genoeg mensen dat belangrijk vinden.

24 Daarom is jouw steun nodig. Kijk op www.vredeseilanden.be/doemee Kijk op www.vredeseilanden.be/doemee

25 Welkom Vredeseilanden Blijde Inkomststraat 50 3000 Leuven 016/31 65 80 info@vredeseilanden.be Facebook.com/vredeseilanden Twitter: @vredeseilanden BE64 0000 0000 5252


Download ppt "Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord."

Verwante presentaties


Ads door Google