De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Piet Mondriaan Jeugd en opleiding."— Transcript van de presentatie:

1 Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Dit is Piet Cornelis Mondriaan. Jeugd en opleiding. Hij is geboren in Amersfoort op 7 maart Hij overleed op 1 februari 1944 in New York. Naast Rembrandt en van Gogh is Piet Mondriaan één van de beroemdste kunstenaars die Nederland heeft gekend. Piet Mondriaan hield als kind al veel van tekenen. Zijn eerste tekenlessen kreeg hij van zijn vader en van zijn oom. Toen Piet Mondriaan 12 jaar was, wist hij zeker dat hij schilder wilde worden. Zijn vader zei dat hij als schilder te weinig geld zou verdienen om van te kunnen leven. Daarom werd hij eerst (teken)leraar.

2 Piet Mondriaan Pas daarna ging hij naar de kunstacademie waar hij leerde schilderen. Het was moeilijk om genoeg geld voor de opleiding bij elkaar te krijgen. Hij schreef een brief naar de koningin (Emma, overgrootmoeder van koningin Beatrix) die hem wilde sponsoren. Koningin Emma, 2 augustus maart 1934

3 Piet Mondriaan Kleuren en veranderen.
Mondriaan hield zich niet aan de schildersregels die hij op school leerde. Mondriaan wilde niet zomaar schilderen wat hij zag. Hij wilde vooral schilderen wat hij voelde. Hij gebruikte daarvoor opvallende kleuren. Rood bijvoorbeeld, is een warme, drukke en opvallende kleur. Bij rood denken mensen vaak aan boosheid, liefde en gevaar. Bij blauw denken mensen vaak aan rustig en koud. Vragen: Waar denk jij aan, bij de kleur rood? Waar denk jij aan, bij de kleur blauw?? Waar denk jij aan, bij de kleur geel? Waar denk jij aan, bij de kleur zwart? (Dit zijn open vragen, mag je voor jezelf beantwoorden. Omdat iedereen een andere betekenis geeft aan een kleur is er geen fout antwoord mogelijk.)

4 Piet Mondriaan Vormen veranderen. Om nieuwe ideeën op te doen, besloot Mondriaan in 1911 naar Parijs te gaan. Daar woonden toen veel kunstenaars met nieuwe ideeën. Één van die Ideeën was om je ontwerp van alle kanten te schilderen. Al die kanten stopten ze dan in één schilderij: de bovenkant, de zijkant en de voorkant. Het leek net of het schilderij uit allemaal stukjes en kubusjes was gemaakt. Vandaar ook de naam voor deze kunst: Kubisme. Mondriaan maakte ook schilderijen op deze manier.

5 Piet Mondriaan Oorlog Toen Piet Mondriaan in 1914 zijn zieke vader bezocht, begon de eerste wereldoorlog. Hij kon daarom niet terug naar Parijs en moest weer in Nederland wonen. Daar ontmoette hij schilders, architecten en vormgevers die net als hij nieuwe kunst wilden maken. Samen richtten ze het tijdschrift ‘De Stijl’ op. Hier heb je al wat over gelezen. Mondriaan was de eerste in Nederland die bedacht dat je net zo goed alleen met lijnen, vormen en kleuren een schilderij kon maken, zonder iets na te schilderen. Mondriaan vond dat oorlog het evenwicht in de wereld verstoorde. Nederlands: ‘Geen oorlog’.

6 Piet Mondriaan Toen de tweede wereldoorlog begon, ging Mondriaan van Parijs naar Londen naar New York waar geen oorlog was. Hij kwam daar in Mondriaan voelde zich thuis in deze grote stad. Londen: Engelse bus (dubbeldekker) Parijs: De Eiffeltoren New York: Het Vrijheidsbeeld

7 Piet Mondriaan Geld verdienen. Toen Mondriaan zijn schilderijen wilde verkopen, kreeg hij zijn schilderijen maar niet verkocht. De mensen vonden zijn schilderijen te modern. Vraag: Wat denk je, hoeveel zou een schilderij van Piet Mondriaan nu ongeveer kosten?

8 Piet Mondriaan Antwoord: In de miljoenen! Per schilderij is het bedrag weer anders, maar het kost zoveel dat de schilderijen eigenlijk alleen in musea te zien zijn. En dat terwijl Mondriaan zelf zijn schilderijen maar niet kon verkopen!

9 Piet Mondriaan Mondriaans atelier in Parijs. In Mondriaans atelier – woning in Parijs waar hij leefde en werkte in die tijd ( ) was het heel modern. Kort na de Tweede Wereldoorlog is het gesloopt. Mondriaan woonde als het ware in zijn eigen schilderij. Op de wanden in zijn atelier had hij net als in zijn schilderijen, gekleurde vakken van verschillende grootte. Mondriaan wilde graag in een rechthoekige of vierkante ruimte wonen. Dat vond hij een rustige vorm die in evenwicht was. Piet Mondriaan in zijn atelier in Parijs, rechts van hem staat Nelly van Doesburg.

10 Piet Mondriaan Opdracht
Nu je heel veel gelezen hebt over Piet Mondriaan, hebben we een aantal opdrachten voor jou. Quiz Film Vakjes kleuren Schilderij maken Ga naar het menu, lees de opdrachten en maak ze! Veel succes!


Download ppt "Piet Mondriaan Jeugd en opleiding."

Verwante presentaties


Ads door Google