De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aids. Wat is aids? Acquired Immune Deficiency Syndrome Aids is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (HIV). Hiv tast het afweersysteem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aids. Wat is aids? Acquired Immune Deficiency Syndrome Aids is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (HIV). Hiv tast het afweersysteem."— Transcript van de presentatie:

1 Aids

2 Wat is aids? Acquired Immune Deficiency Syndrome Aids is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (HIV). Hiv tast het afweersysteem van het lichaam aan.

3 Hoe wordt je besmet met het Aids-virus? Vier manieren Door seksuele betrekking te hebben met iemand die al besmet is. Door het gezamenlijk gebruik van besmette injectienaalden. Via moeder op kind; moeders die besmet zijn met het virus kunnen dit overdragen op hun kind tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Door het ontvangen van bloed van een besmette donor.

4 Wie loopt er vooral gevaar? Het Aids-virus komt momenteel in België vooral in de volgende groepen voor: Mannen met homoseksuele contacten Drugspuiters Zij die seksuele betrekkingen hebben met personen afkomstig uit gebieden waar het virus zeer veel voorkomt (Centraal-Afrika, Caraïben). Prostituees Heteroseksuele partners van bovengenoemde groepen. Let op: het virus blijft niet binnen deze groepen!

5 Wat als je besmet bent? Raadpleeg je arts. Deze kan een test uitvoeren om te zien of je besmet bent. Als blijkt dat je besmet bent met het Aids-virus, dan zal je arts je in alle vertrouwen behandelen. Bescherm je partner door het gebruik van een condoom. Geef geen bloed.

6 Wat moet je doen in het buitenland? Vermijd bloedtransfusies in landen waar het bloed niet wordt gecontroleerd. Gebruik veiligheidshalve je eigen injectienaalden in geval van medische noodzaak. Besef dat seksuele betrekkingen met een besmet persoon risico’s inhouden.

7 Wil je meer weten? Voor meer informatie: neem contact op met je arts. Hij is geïnformeerd door het Ministerie van Volksgezondheid. Informatie krijg je ook bij opvangcentra gespecialiseerd in Aids-onderzoek en erkend door het Ministerie van Volksgezondheid: Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven tel. 016 21 21 77 Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen tel. 03 238 58 80 Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter te Brussel tel. 02 538 00 80 Aids-telefoon van STAG vzw: tel. 03 216 44 00


Download ppt "Aids. Wat is aids? Acquired Immune Deficiency Syndrome Aids is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (HIV). Hiv tast het afweersysteem."

Verwante presentaties


Ads door Google