De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

China.

Verwante presentaties


Presentatie over: "China."— Transcript van de presentatie:

1 China

2 Nakijken lesbrief Opdracht 2: Platentektoniek
Als twee platen tegen elkaar botsen, wordt het materiaal aan de randen omhooggeduwd en ontstaat een gebergte. Dit noemen we plooiing. Het Himalaya gebergte (en Nepal in het bijzonder) liggen precies op de grens van twee platen die tegen elkaar duwen. Als één van de platen meegeeft krijg je een aardbeving.

3 Platentektoniek Plooiing Aardbevingen Filmpje op schooltv

4 Nakijken lesbrief Opdracht 3: Neerslag
In het (zuid)oosten van China valt veel meer neerslag dan in het noorden en westen van het land. Vochtige lucht van de Indische Oceaan botst op het Himalayagebergte. Daardoor ontstaan stuwingsregens. Achter de bergen is een regenschaduw. In het oosten van China staat geen gebergte in de weg en kan het verder landinwaarts ook regenen.

5 Neerslag en klimaat Stuwingsneerslag Wat gebeurt er?
Filmpje op schooltv Op de oceaan verdampt water  waterdamp in lucht. ZO wind blaast vochtige lucht naar gebergte. Vochtige lucht botst op het gebergte en kan alleen omhoog. Hoe hoger  hoe kouder, dus de lucht koelt af en de waterdamp condenseert. Er ontstaan wolken waaruit het gaat regenen. Als de lucht over de berg is, is het vocht er al uit en daar blijft het droog  regenschaduw.

6 Moesson Droge moesson (winter) Natte moesson (zomer)
Hogedrukgebied boven China Lagedrukgebied op Indische Oceaan Droge lucht van land naar zee Natte moesson (zomer) Lagedrukgebied boven China Hogedrukgebied boven Indische Oceaan Vochtige lucht van zee naar land Er ontstaan stuwingsregens in de Himalaya

7 Nakijken lesbrief Opdracht 4: Klimaten
Beijing: Hele jaar neerslag, maar meer neerslag in de zomer. Temperatuurverschil tussen zomer en winter relatief groot. (Landklimaat) Shanghai: Hele jaar veel neerslag. Temperatuurverschil tussen zomer en winter, maar nooit echt koud. (Chinaklimaat / Gematigd zeeklimaat met natte zomers)

8 Nakijken lesbrief Opdracht 4: Klimaten
Sancha: Met name veel neerslag in de zomer. Temperatuur: hele jaar warm. (Savanneklimaat) Urumqi: Hele jaar weinig neerslag. In de winter vrij koud in de zomer vrij warm. (Steppeklimaat)

9 Nakijken lesbrief Opdracht 4: Klimaten
Het klimaat wordt beïnvloedt door de hoogte- en breedteligging van een gebied. Hoe hoger, hoe kouder en hoe dichter bij de evenaar hoe warmer, doordat de zon dan rechter op het gebied kan schijnen. (wordt vervolgd op volgende slide)

10 Nakijken lesbrief Opdracht 4: Klimaten
Beijing krijgt vooral westenwinden. Daarom geen matigende invloed van zee en grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter. Shanghai: Droge winters (droge moesson) en natte zomers (natte moesson), matigende invloed van zee.

11 Nakijken lesbrief Opdracht 4: Klimaten
Sancha: Dichter bij evenaar (in de tropen) en warm omdat de zon er relatief recht op schijnt. Door moessons vooral neerslag in zomer. Urumqi: In regenschaduw van Himalaya, daardoor droog. Geen matigende invloed van zee, daardoor grote temperatuurverschillen zomer en winter.

12 Samenvatting Topografie Platentektoniek Klimaten Breedteligging
Plooiingsgebergte Hoe ontstaat het? Waarom groeit het nog? Aardbevingen Waarom daar? Klimaten Breedteligging Hoek van de zon Hoogteligging Aarde warmt op vanaf de grond, hoe hoger hoe kouder Wind van zee / land Zeewind matigend Landwind versterkend Ligging van gebergtes Kan wind en neerslag tegenhouden Stuwingsneerslag Moesson Klimaatgrafieken


Download ppt "China."

Verwante presentaties


Ads door Google