De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zoek de schelp!. nonnetje -Het is een tweekleppig weekdier. -Deze schelpen zijn bol van vorm: de voorzijde van de schelp is rond, de achterzijde is iets.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zoek de schelp!. nonnetje -Het is een tweekleppig weekdier. -Deze schelpen zijn bol van vorm: de voorzijde van de schelp is rond, de achterzijde is iets."— Transcript van de presentatie:

1 Zoek de schelp!

2 nonnetje -Het is een tweekleppig weekdier. -Deze schelpen zijn bol van vorm: de voorzijde van de schelp is rond, de achterzijde is iets spitser. -De kleur kan variëren: ze zijn vaak bleekwit, licht oranje, geel of roze gekleurd. De top is vaak wat donkerder.

3 fuikhoren -Dit weekdier heeft maar één schelp. -Hij is kegelvormig. -Als je met je vinger over de schelp gaat, voel je heel goed zijn lijnen en bobbels. -Oorspronkelijk zijn de huisjes grijswit of geelbruin van kleur, afhankelijk van de bodem waarin ze leven.

4 mesheft -Dit weekdier heeft 2 schelpen. -Het ontleent zijn naam aan het feit dat ze erg veel op een ouderwets scheermes lijken. -Ze kunnen heel lang worden: soms wel 20 cm! -De kleur van de schelp is witachtig met bruine en paarse banden en strepen.

5 wenteltrap -Dit weekdier behoort tot de éénkleppigen. -Deze schelp lijkt bijzonder veel op een wenteltrap. -Het heeft ook zeer opvallende dwarsstrepen. -De kleur is glanzend wit met soms vlekjes tussen de ribben. (Als ze op het strand gevonden worden, zijn ze soms blauwgrijs verkleurd.)

6 zaagje -Dit weekdier heeft 2 kleppen. -Je herkent het aan de vorm: de ene kant is langgerekt en rond, de andere kant kort en hoekig. -Als je met je vingernagel langs de rand van de schelp gaat, voel je tandjes.

7 oester -Deze schelp behoort ook tot de tweekleppigen. -De vorm is zeer onregelmatig en ongelijk. -Ze zijn zeer geliefd in dure restaurants. -De buitenkant van de schelp is wit of bruinpaars, de binnenkant glanzend wit.

8 kokkel -Opnieuw een weekdier met twee kleppen. -Hun vorm is opvallend hartvormig. -Aan de buitenkant hebben ze 20 tot 24 ribbetjes. Je kunt ze zelfs tellen met je ogen dicht! -Ze hebben een witte of geelbruine kleur. (Aangespoelde exemplaren kunnen donkerder verkleurd zijn.)


Download ppt "Zoek de schelp!. nonnetje -Het is een tweekleppig weekdier. -Deze schelpen zijn bol van vorm: de voorzijde van de schelp is rond, de achterzijde is iets."

Verwante presentaties


Ads door Google