De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap

2 Goden voor Alles Goden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven. Voor de Romeinse overheid bestond er een verband tussen trouw zijn aan het rijk en het vereren van de goden en de goddelijke keizer. Alle dagelijkse handelingen waren religieus geladen; m.a.w. hadden godsdienstige betekenis. Ieder huis had een altaar! De Romeinen namen goden van b.v. de Grieken, Kelten en Germanen over, maar ook hun goden werden overgenomen. Dus er ontstond vaak een vermenging van goden en andere godsdienstige zaken. In dat opzicht waren de Romeinen verdraagzaam.

3 Goden voor Alles Goden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven. Maar de staatsgoden en de keizer moesten altijd worden vereerd. Daarnaast maakte het hen niet uit dat de inheemse bevolking ook haar lokale, eigen, goden vereerde. De Romeinse godsdienst werd heel duidelijk van boven opgelegd: een staatsgodsdienst dus.

4 Romeinse bouwkunst Romeinen namen veel over van de Grieken (er ontstond een Grieks-Romeinse mengcultuur, deze werd heel sterk na 148 VC), maar vernieuwden en pasten aan  beton Koepel Bogen. Kunst moest praktisch zijn, maar ook de macht van het rijk laten zien: viaducten, triomfbogen, overwinningszuilen Ook bestonden er verschillen tussen Griekse en Romeinse beeldhouwkunst

5 Grieks en Romeins theater - Zoek de verschillen

6 Het Pantheon

7 Huiswerk Lees: par 3B Maak par 3: 3 SO plannen
Inleveren museumopdracht


Download ppt "Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap"

Verwante presentaties


Ads door Google